Verwarmingsbuizen buigen/ radiator vervangen

Joanne-a

  • #1
Hi,

Ik wil in mijn woning de radiator verplaatsen. Deze zit aangesloten op de blokverwarming en voordat ik naar de vve ga wil ik graag weten dat wat ik wil ook mogelijk is. Ik heb een vrij oude brede radiator staan. Indien ik deze vervang, zal een nieuwe radiator dichter tegen de muur komen te hangen.

Is het mogelijk en om de verwarmingsbuizen dichter naar de muur te buigen en hoe/welk materiaal heb ik nodig? Kan ik hiervoor flexibele koppelstukjes of flexibele buizen gebruiken? De huidige buizen zijn volgens mij ook in diameter breder dan een gemiddelde koperen verwarmingsbuis.

Alvast bedankt!

Vriendelijke groet

 

Cool

  • #2
Vanwege de verf lastig te zien maar het zal wel stalen buis zijn. Verloopjes zijn er te kust en te keur. Ik zou de aanvoer boven de vloer afzagen en dan met 15 mm naar je nieuwe radiator. Onderste (retour) afzagen na de bocht uit de vloer ter hoogte van je buitenhoek muur. Je moet in beide gevallen een recht stuk leiding hebben voor koppelingen. Gewoon de standaard cv leiding toepassen 15 mm , dat is mooier dan flex als het in het zicht blijft.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Als dit een blokverwarming is dan is het niet snel even.
Zo te zien zit het boven in het systeem.

Ze kunnen de stroming er uit halen en misschien afsluiten in een kelder ergens.

zo niet zal de dikwandige ijzeren leidingen bevroren moeten worden, maar de buizen kunnen niet verder naar de muur.
 

Marcn88

  • #4
De buizen zullen afgeslepen moeten worden en voorzien van schroefdraad zodat er een verloop op kan van
(lijkt me) 1/2x 15 knel en dan met 15 mm cv buis een nieuwe bocht te maken en voorzien van een nieuwe kraan en op de retour een voetventiel.
Dit alles wel als de installatie drukloos gemaakt kan worden, kan dit niet zou ik het niet aanraden zelf te gaan doen maar een vakman in te schakelen.
Overleg de werkzaamheden van te voren wel met de vve.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
En vraag van te voren, voordat er over geld wordt gesproken, of hij het op dezelfde manier kan buigen. Als dit met knelfittingen wordt uitgevoerd ziet het er heel anders uit.
Tenzij je akkoord kan gaan met zo'n knelfitting knutselaar.
 

Cool

  • #6
WGB@
Ik wil niet vitten maar zijn er nog veel cv monteurs die kunnen fitten ? Wat is er mis met knel overgang naar 15 mm cv leiding? TS wil een nieuwe radiator , korter aan de muur dus het buigwerk moet dus wat doorlopen.
 

Cool

  • #7
Ik bedoel dus 2 x een overgang naar 15 en voor de rest buigwerk. niet elk hoekje met haakse knel....
 

KlusserHein

  • #8
Ik zou flexibele buizen maar direct vergeten....
Ga je echt spijt van krijgen.
 

Joanne-a

  • #9
Bedankt voor de reacties

@cool, het gaat inderdaad om alleen de buiging van de buizen dat wat verder door moet lopen. Als dit lukt met een knel overgang naar 15mm en dan een nieuwe bocht creëren, dan ben ik al blij. De buizen vallen weg achter mijn bank en anders kan ik er altijd nog een ombouw voor plaatsen in het hoekje :)

@henk253, ik zit inderdaad in het bovenste appartement van vier verdiepingen (8 huizen). Ik ben me ervan bewust dat de blokverwarming dan tijdelijk uitgezet moet worden. Dit dan in overleg met de vve uiteraard.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wat is er mis om het even van te voren te vragen. Als ik hier af en toe die plaatjes ziet hoe een ketel is aangesloten zijn er een hoop die weinig liefde in hun werk mogen of willen geven.
 

Cool

  • #11
WG@ daarin heb je gelijk. Van sommige montages schieten de tranen in je broek.
TS : vind iemand die er iets moois van kan maken door te buigen. Het is dan handig als je de nieuwe radiator al hebt en daarbij een haakse kraan, voor de maatvoering. Dan kunnen beide buizen 15 mm laag langs de vloer komen en bij de nieuwe radiator de aanvoer strak langs de radiator naar boven voor je haakse kraan. Zo moeilijk zal het niet zijn voor iemand die kan buigen. Niet bij elk hoekje een knelbochtje laten gebruiken, dat ziet er niet uit en geeft meer kans op lekkage's. Succes hiermee!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Buigen is alleen mogelijk als je de leidingen heet maakt met een las set
en daarna buigt met het juiste gereedschap.

Andere oplossingen zijn inderdaad het werken met knelfittingen met knelringen voor
dikwandige buis of het afzagen van de bestaande leidingen en daarop draad snijden.

Persoonlijk zou ik voor de laatste optie kiezen, maar dat is voor de leek niet te doen.

PS, houdt er ook rekening mee dat je de radiator vervangt
met een juist type qua vermogen/delta-T.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu