Verwarmen met airco ipv radiatoren

Sponsje

 • #1
Goedenavond,

In mijn nieuwe woning sta ik voor het vraagstuk of ik mijn 2 radiatoren (200x60cm) terug zal plaatsen.

Er is vloerverwarming aanwezig (3 groepen) welke door de vorige eigenaar werd benoemd als "bijverwarming". Mijn idee is om een airco op te hangen en deze in de winter ook te gebruiken om te verwarmen.

Als ik een capaciteitbereking doe op een bekende site geeft hij aan dat ik 5,2 KwH aan koelvermogen nodig heb om de ruimte te koelen. De airco die ik gekozen heb heeft daarbij een verwarmingsvermogen van 6,4 Kwh.

Een capaciteitsberekening geeft aan dat ik 8 Kwh aan verwarmingsvermogen nodig heb om de ruimte goed te verwarmen tot 20 graden. Geeft de vloerverwarming denken jullie genoeg vermogen om tot de gewenste 8Kwh te komen?

Zie ik hierbij nog dingen over het hoofd?

Ik hoor het graag van jullie.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Hopelijk staat in de specificaties tot welke buitentemperatuur de verwarmings-functie werkt. Dit zou tegen kunnen vallen. Juist bij strenge vorst buiten is er veel verwarming nodig.
   
  • Like
  Waarderingen: W.verheijen

  Sponsje

  • #3
  In de specs staat het volgende;
  Verwarming: bij -10°C: 2,7 kW

  Wordt dat krap in combinatie met de vloerverwarming?
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #4
  - 10 °C heb ik nog niet meegemaakt, sinds ik in Nederland woon. Zelf ben ik in 2020 overgestapt van stadswarmte naar verwarming door mijn airco en dat bevalt prima. Of het bij jou goed uitpakt hangt van een aantal factoren af, isolatie van je huis, of je in de stad of op het land woont, of je in het westen of het oosten woont en ook welke temperatuur in huis je aangenaam vindt.
   

  Sponsje

  • #5
  Dank de info. Goed om te horen dat je positieve ervaringen hiermee hebt. Het betreft een goed geïsoleerde 2 onder 1 kapper in een stad in het westen. Wij stoken niet hoger dan 20 graden.
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #6
  Dan is het het proberen waard. Zelf heb ik een appartement in een grote stad in het westen. Ik stook met mijn airco een oppervlak van ca. 40 m². De vorige winter, die niet de warmste was, ging dat prima.
  Het opwarmen van een koud huis met de airco duurt in mijn geval wel langer dan eerder met de cv. Waar je ook rekening mee moet houden is dat je de temperatuur minder goed kunt regelen, omdat de temperatuurvoeler bovenin de binnenunit van de airco zit. Afhankelijk van hoe koud het buiten is, moet ik de aircotemperatuur hoger of lager afstellen, om 20 graden kamertemperatuur te komen.
  Als je de airco nog moet aanschaffen, zou ik eentje zoeken waar een afstandsvoeler voor leverbaar is.
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #7
  Ik heb een appartement op begane vloer, Huis uit 1900, erg veel nageisoleerd maar uiteraard niet op het niveau van hedendaagse isolatie.

  Mijn appartement is eigenlijk een lange aaneenschakeling van kamers, aan de achterkant en voorkant heb ik decentrale balansventilatie, en in de woonkamer heb ik een airco hangen van hetzelfde vermogen als jij benoemd. Door de balansventilatie wordt de warmte beter verdeeld door het huis, waarbij de woonkamer uiteraard warmer blijft dan de slaapkamers, wat mij goed uitkomt. Die hoeven niet zo warm.

  Hij hangt bij mij bij de eettafel. Ideaal. Sochtends springt hij aan net voordat de wekker gaat. Na een half uur gaat hij weer uit. Huis is dan niet volledig opgewarmd maar tijdens het ontbijt valt de warmte over mij heen.

  In de koudere maanden springt hij een uur voordat ik thuis kom van werk aan, op de koudste dagen na trekt hij dat prima. De koudste dagen gebruik ik gewoon de CV. Qua rendement is de airco dan niet meer vodeliger, en hij moet anders de hele nacht aan staan. De unit maakt wat meer lawaai bij extreme temperaturen en dat wil ik mijn buren niet aan doen.

  Mijn advies is dus om voor de koudste dagen wel een alternatief te hebben, maar dat heb je. Verder erg goed nadenken over de plaatsing. Je wilt je buren er niet mee lastig vallen. Of het allemaal voldoende is kan ik niet zeggen, ik zou gewoon eerst de unit aanschaffen, en de optie om de radiatoren aan te leggen nog even open houden. 1 koude winter kom je best door met een airco, vloerverwarming, en eventueel wat elektrische kachels in nood.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Als je zonnepanelen hebt, is het verwarmen via de airco misschien wel wat voordeliger.
   

  Sponsje

  • #9
  Bedankt voor alle reacties en tips. Dit geeft mij vertrouwen om de klus aan te gaan. Ik heb voor 200,- euro meer nog een ander model van hetzelfde merk gezien die nog betere verwarmingsprestaties beloofd.

  HyperHeating-Mitsubishi-Electric-300x186.jpg


  Bij deze unit nemen de verwarmingsprestaties pas af bij -15.

  Nogmaals bedankt!
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #10
  Wat ook kan helpen is een wand uitvoering, deze zal de warme lucht beter verplaatsen in de ruimte.
  Het nadeel daarvan is dat het bij koelen weer minder goed zal werken.
  Dit soort wand uitvoeringen plaats je op een plek waar je normaal de radiator zou hangen.
  (op dezelfde hoogte)
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #11
  Hier ook zonnepanelen op het dak en een airco in de woonkamer en alle slaapkamers. In de winter gebruik ik de aircos ook vaak om te verwarmen. Als het echt koud wordt stook ik de houtkachel. Al zal het actiecomité hier op het forum daar dan weer niet blij mee zijn :mrgreen:

  Al met al scheelt het me behoorlijk wat m3 gas en dus geld.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #12
  Reken die dingen goed uit, te klein en je hebt een probleem op het moment dat je het echt nodig hebt, te groot en je levensduur gaat onderuit
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu