Verwarmen met Airco + CV

MarcoH-040

  • #1
Sinds een paar weken heb ik in mijn woonkamer een Airco laten installeren die ik gebruik om de ruimte te verwarmen. De Airco heeft een nominaal vermogen van 6.0kW en een verwarmingsvermogen van 7.0kW. De woonkamer is ca 140m3 groot en als ik de Airco op automatisch instel op een temperatuur van 21C (24/7) wordt het in de woonkamer ca. 20C., zonder dat de CV inschakelt. Het stroomverbruik hangt sterk samen met de buitentemperatuur, maar op dit moment ca. 10kW per dag (buiten is ca 5C)
Dat is best oke, maar nog niet heel aangenaam vanwege de luchtcirculatie en het ontbreken van stralingswarmte. (Airco blaast niet in het zitbereik).

Om het nog aangenamer te krijgen ben ik nu op zoek naar een ideale instelling waarbij de CV af en toe bijspringt vnl. om de vloer op temperatuur te houden. Het probleem nu is dat als de CV lang niet bijspringt het hele systeem is afgekoeld en dus eerst uren moet stoken om dit weer op temperatuur te brengen. (12 radiatoren en een 6 groepen vloerverwarming, dus best veel water = veel gas)

Iemand een tip hoe ik de CV en Airco het beste kan instellen voor een aangenaam klimaat en minimaal gasverbruik?
Zou het bijv. een optie zijn de CV gewoon 24/7 te laten draaien met een verwarmingswater temp van ~50C?
 

Lange Herman

  • #2
Misschien kun je een vloersensor toepassen. Je houdt dan de vloer op een instelbare temperatuur zodat deze niet te ver afkoelt.
Maar twee systemen samen, dat werkt eigenlijk nooit echt goed.
 

The scout

  • #3
ik heb ook een probleem met verwarmen met mijn airco,ik woon in een niet geisoleerd hoekhuis en mijn airco [ lg multi split ] kan dat zelfs nu met 8 graden niet op peil houden of ik moet de airco heel hoog instellen bijv op 25 of 26 graden !wie kan mij hier uitleg over geven??? ik denk dat spouwmuurisolatie al veel zal helpen!
 

Auto-Geen

  • #4
De temperatuur word gemeten in de aanzuiglucht van de binnenunit. Warme lucht zit boven in de ruimte waar de temperatuur hoger is dan bij de kamerthermostaat.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Daarom is een plafond (hoog aan de wand-) airco ook nooit ideaal als verwarmend toestel.
Een verwarmend toestel moet je laag opstellen en een koelend apparaat hoog.
De luchtcirculatie (circulatievoud) en de worp (lengte van de "luchtstraal") is ook bepalend voor
het comfort en het verwarmend of koelvermogen. Dat vertellen ze er meestal niet bij.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Is gewoon een kwestie van de offset bepalen, omdat de sensor van de airco de temperatuur van de ruimte niet goed kan meten.

Bij mij staat hij standaard ingesteld op 25 graden, en dan verwarmt hij de ruimte tot 20-21 graden. Daar is verder niets mis mee.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Elke ruimte is anders, bij een grotere ruimte zal dat zeker niet helpen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Helpen doet het sowieso vergeleken met instellen op 21 of 22; je vraagt dan immers meer vermogen van de airco. Maar een grote/complexe ruimte gelijkmatig verwarmen met een airco kan uiteraard lastig tot onmogelijk zijn. Gezien deze quote lijkt me dat bij @The scout echter niet aan de orde:
of ik moet de airco heel hoog instellen bijv op 25 of 26 graden
 

The scout

  • #9
ik denk toch dat spouwmuurisolatie bij mijn hoekhuis veel zal helpen,omdat dan de temperatuur langer blijft hangen,maar ik ga het ondervinden in januari komt mijn isolatie ! nu met buitentemperatuur van 8 of 9 graden is het oke ,als ik mijn airco op 21 of 22 zet dan springt hij aan voordat het aan de koude kant van de kamer 17,5 of 18 graden is en als hij dan aangaat dan zit het zo weer op 19 ,5 graad !maar ik denk als het kouder word volgende week dan zal ik hem toch ook op 24of 25 moeten zetten ! ik hou iedereen op de hoogte,en je kan altijd advies geven ! eigenlijk zou de sensor niet in de unit moeten zitten,maar een externe sensor die je lager zou kunnen plaatsen [ dat moet toch mogelijk zijn [ weet iemand hier meer over ]???
 

Ijssel87

  • #10
Zou een plafondventilator hier in kunnen meehelpen? Zodat je een betere luchtcirculatie krijgt? Ik wil volgend jaar ook een airco installeren maar ik vraag me af of een airco die verwarmd efficiënter werkt met een plafondventilator op de winter stand. Omdat je vooral je plafond aan het verwarmen bent met een split airco.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #11
Gewoon een airco met voldoende vermogen kiezen, ik zie mensen er matig geïsoleerde woonvertrekken van 60 of 70 m2 mee verwarmen. Maar als je het comfort van vloerverwarming gewend bent blijft het toch altijd een stuk minder aangenaam vind ik. Ik heb zelf beide, vloerverwarming laat ik overdag een paar uurtjes opwarmen tot max. 17 graden zodat het huis als geheel aangenaam voelt, als ik het s avonds wat warmer wil hebben als ik op de bank zit zet ik de airco erbij aan. Kwestie van uitproberen, gas en elektriciteitsmeter in de gaten houden en evt. zonnepanelen meerekenen. En dan balans tussen zo laag mogelijke kosten en maximaal comfort zien te vinden. Heb zelf mijn gasverbruik met ruim een derde teruggebracht ten gunste van (nu nog) vrijwel gratis electriciteit (salderen).
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #12
Een plafondventilator zal helpen bij het evenrediger verdelen van de warmte, al is dat ook afhankelijk van de ruimte en afstand tot de airco. De temperatuursensor blijft dan echter nog steeds inaccuraat en hetzelfde probleem houden.

Als het goed is, houdt je airco daar in zijn PID-controller overigens ook enigszins rekening mee. Als ik hem bijvoorbeeld instel op 25 graden blijft hij constant verwarmen met een verbruik van ruwweg 1200 watt, ook al wordt er 27 graden gemeten. Je ziet het vermogen zelfs lichtelijk stijgen nadat hij de ingestelde temperatuur al bereikt heeft.

1669810053885.png
 

The scout

  • #13
als ik mijn airco op bijv 23 graden zet verwarmt soms wel goed en geeft hij ook aan dat het bij de unit 24 of 25 is en bij de cv thermostaat geeft hij ook 19 of 20graden aan [ dus dat is goed] , maar soms komt hij ook niet boven die 23 graden en begint hij wat koelere lucht te blazen en even later slaat hij dan af en begint hij pas weer als het ongeveer 2 of 3 graden lager is [dus bij 21 bijv] maar dan is mijn cv thermostaat aan de andere kant van de kamer al gezakt tot 16,5 of 17 graden !??wie kan mij hier a.u.b mee verder helpen,of heeft hier ook ervaring mee !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu