Vervangen schakelaars van hotelschakelaar met stopcontact

Bindu

  • #1
Hallo, ik ben 2 contactdozen van een hotelschakelaar aan het vervangen voor contact dozen met stopcontacten, nu kom ik twee problemen tegen, boven doet de nieuwe schakelaar en het stopcontact het maar het stopcontact beneden doet het niet meer (aan dit contact heb ik niet gezeten) zowel niet voor de lamp boven als voor de lamp in het midden. Bij het andere stopcontact dat ik heb vervangen doet het stopcontact het wel maar de lamp doet niets, ook niet toen ik de oude contactdoos er weer opzette.
kunt u mij vertellen wat ik verkeerd gedan heb?

met vriendelijke groet

Bindu
 

Toon

  • #2
Hoe heb je eea aangesloten? Zomaar een schakelaar vervangen door een combi gaat niet werken, dan zal je ook wat aan de bedrading moeten doen.
 

Bindu

  • #3
Er zit in de onderste contactdoos een bruine twee blauwe (is een doorgeknippte draad) en 2 zwarte draden, in het andere contactdoos zitten een door geknippte blauwe en een doorgeknippte bruine draad en drie zwarte draden. Ik dacht dat als je maar een bruine en een blauwe draad hebt dan is er stroom toevoer en afvoer maar nu zit ik met die zwarte draden. waar moeten ze naar toe en hoe kom ik erachter waarom de lamp het niet meer doet.
 

Fiesiekus

  • #4
Je moe(s)t niets met de zwarte draden doen; d.w.z. niet aan de WCD's zetten. Komen er nieuwe schakelaars? Heb je die blauwe&bruine zelf doorgeknippert? Hoeveel lampen en hoeveel schakelaars zijn er eigenlijk bij elkaar in dit probleem?

Van elke blauwe en bruine de eindjes aan elkaar knopen en een aftakking naar de nieuwe WCD.
 

Jeko

  • #5
Volgens mij wil ie twee schakelaars van een hotelschakeling vervangen voor twee keer een schakelaar-met-stopcontact. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat je dan in beide punten zowel bruin als blauw tot je beschikking hebt, misschien was de situatie voorheen anders. Als het goed is staat op de verpakking van je nieuwe schakelaars hoe je de draden dient aan te sluiten in geval van een hotelschakeling. Wel even uitzoeken welke zwarte draad waar vandaan komt.
 

Fiesiekus

  • #6
Ik ken i.d.d. veel huizen met dubbele wisselschakeling waarbij ook 2 WCD's (op zowel overloop als de gang) aanwezig zijn. De TS heeft het over 2 lampen, dus evt. rekening houden met 2 wisselschakelingen.

Waarschijnlijk is er met de zwarte draa)d(en) iets mis gegaan.
 

Bindu

  • #7
Bij dit probleem zijn vijf schakelaars betrokken waarvan er twee worden vervangen. voor een schakelaar met stopcontact. een die verbonden is met de lamp beneden en een die verbonden is met de lamp boven. Het gaat om drie lampen een beneden die het nu niet meer doet en een boven die alleen nog gaat branden met de bovenste schakelaar. een een lamp in het midden die het nu ook niet meer doet, deze schakelaar en de schakelaar van de lamp boven zitten aan elkaar.
Deze twee schakelaars doen het nu dus niet meer.

wat ik gedaan heb is bij het onderste stopcontact de blauwe draad doorgeknipt en die aangesloten op het gedeelte van het stopcontact, en aan de andere kant de bruine draad die verbonden is met de schakkelaar aan de schakelaar heb ik aan de andere kant dan een zwarte draad vast gemaakt.

omdat de lamp het niet meer deed heb ik de blauwe draad in een lasdop gestopt en de bruine draad en de twee zwarte draden weer aan het oude schakelaar vast gezet maar toch doet de lamp het nog steeds niet.

de bovenste schakelaar bestond uit 3 zwarte draden en een blauwe en bruine doorlopende draad deze heb ik allebei door geknipt en aan het stopcontact vast gemaakt, een zwarte draad heb ik aan gesloten op de schakelaar en deze schakelaar doet het nu maar de schakelaars in het midden waar mee de lamp boven en de lamp in het midden aangaan doen het nu niet meer.

zou ik de twee zwarte draden die nu over samen in een lasdop stoppen nu zitten ze allebei apart in een lasdop.

al vast bedankt voor de hulp

bindu
 

Fiesiekus

  • #8
Bindu schreef:
zou ik de twee zwarte draden die nu over samen in een lasdop stoppen nu zitten ze allebei apart in een lasdop.
Dit klopt al niet; die 2 zwarte draden moeten weer aan een schakelaar vast.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #9
De ts heeft een wissel/hotel schakelaar vervangen voor een standard schakelaar met stopcontact.
 

Bindu

  • #10
Het stopcontact boven doet het nu. De hotelschakelaar werkt goed en de lamp in het midden doet het ook. dank de adviesen waren goed, de zwarte draden moesten in de schakelaar en de blauwe en bruine draden bij elkaar in een lasdop.

helaas doet de lamp benenden nog steeds niet dit is een hotelschakelaar met twee knoppen en een lamp. Hij kon zowel boven als beneden aan gedaan worden maar doet nu niets meer.
Ik heb de oude schakelaar terug gezet maar dan nog doet de lamp niets hoe zou dat kunnen?

alvast bedankt

Bindu
 

Gerrit

  • #11
Weet je zeker dat de lamp zelf nog goed is? Je zou niet de eerste zijn die..........
 

Bindu

  • #12
Ja de lamp is nog goed, de bruine draad is bij de p aan gesloten en twee zwarte draden aan de andere kant, zo was het ook toen ik begon maar toen deed de lamp het wel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Je bedrading zit fout bij de andere schakelaar die die lamp ook zou kunnen bedienen.
 

Jeko

  • #14
Als je drie lampen op vijf schakelaars hebt, heb je waarschijnlijk twee wisselschakelingen;

#1: Lamp op begane grond schakelen met schakelaar op begane grond en eerste van drie schakelaars op eerste verdieping.

#2: Lamp op tweede verdieping schakelen met schakelaar op tweede verdieping en derde van drie schakelaars op eerste verdieping.

De lamp op de eerste verdieping schakel je enkel met de middelste van drie schakelaars op de eerste verdieping.

Ter verduidelijking:
Zie hier
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu