Halogeen dimmer met nevendimmer vervangen door wisselschakelaars

Bas1976

 • #1
Goedemiddag, ik zit met het volgende probleem:
In mijn keuken zijn de halogeen ES111 GU10 lampen boven het aanrecht te bedienen middels twee dimmers: een gewone dimmer (Jung 254 UDIE 1) en een nevenschakelaar JUNG 254 NIE 1).
Nu heb ik 4 ES111 LED lampen (SLV 1001028) gekocht en die zijn met de huidige dimmers niet te bedienen. Het zijn lampen met 3 dim standen, te bedienen met een gewone wipschakelaar. Als ze gewoon dimbaar waren geweest had ik een Jung LED dimmer erop kunnen zetten, maar dit type lampen bestaat volgens mij niet. Kan alleen de versie vinden met drie staps dim (SceneSwitch idee).
Mijn idee was om de beide dimmers te vervangen door Jung serieschakelaars, maar dat werkt dus niet.

Is er een manier om in de huidige situatie twee schakelaars te plaatsen, zonder extra draden te trekken?

De nevenschakelaar is verbonden met een bruine en zwarte draad, de hoofddimmer is verbonden met twee zwarte en twee bruine draden (zie foto's).

Ik kom er na heel veel lezen en youtube kijken niet meer uit...

Alvast dank,

Groeten Bas

Jung_neven.jpeg Jung.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tom345

  Specialist Elektra
  • #2
  Je hebt sowieso wisselschakelaar nodig en geen serieschakelaars. Ook heb je meer en andere draden nodig.
   

  Bas1976

  • #3
  Excuus, ik bedoelde wisselschakelaars, heb er twee liggen van JUNG
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #4
  Je kunt dit niet uitwisselen naar wisselschakelaars zonder een extra draad te trekken. Je hebt twee zwarte draden nodig tussen beide wisselschakelaars en er ligt nu maar 1 zwarte draad.

  Als je die draad bij zou trekken, kan het wel.

  Normaal dimbare ES111 lampen bestaan trouwens ook gewoon. Bijvoorbeeld de SLV 1001242 of DecaLED 95102225. Kijk voordat je dit soort lampen besteld wel even goed naar alle specs (lichtopbrengst, stralingshoek, kleurtemperatuur). Het SLV model wat ik noem heeft bijvoorbeeld bijna de dubbele lichtopbrengst als jouw model (wellicht niet erg, als je ze kunt dimmen). En qua stralingshoek kom je ook verschillend tegen van 30 graden tot 140 graden, dat maakt nogal een verschil in het lichtbeeld!
   
  • Like
  Waarderingen: Bas1976

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu