Vervangen opbouw lichtschakelaars afmetingen?

Blackboks

 • #1
Beste klussers,

dit is een echt newbie vraag maar de medewerkers bij de gamma konden me er niet mee helpen.

Ik wil de opbouw van mijn lichtschakelaars vervangen, maar ik heb ze in allerlei verschillende afmetingen. Eentje met 2 knoppen onder en boven met hiertussen een stopcontact, eentje met een schakelaar en draaidimmer, etc. Kan ik opbouw kopen met vergelijkbaar uiterlijk en er van uitgaan dat het past of moet ik op afmetingen letten? Zijn er standaard afmetingen?

Groet, Blackboks
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Er is geen enkele standaard in schakelaars en stopcontacten. Zelfs per merk hebben ze vaak verschillende series, waarvan de onderdelen niet op elkaar passen. Indien je alles in dezelfde stijl wilt, zul je niet alleen de afdekkapen en ramen moeten vervangen, maar werkelijk alle onderdelen.

  Ik ga er daarbij maar vanuit, dat je stopcontacten en schakelaars voor inbouw bedoelt, in tegenstelling tot opbouw, waar jij het over hebt (maar waarschijnlijk daarmee het uiterlijk bedoelt).

  Misschien kun je even een paar foto's plaatsen van de situatie, geeft wat meer inzicht.
   

  Sander 1972

  • #3
  Heeft u een foto van de bestaande situatie?
  Bij opbouw kies ik regelmatig voor een losse opbouw bak en losse elementen
   

  Blackboks

  • #4
  IMG_6902.JPG


  Ok alvast dank voor de antwoorden. Hier is een van de voorbeelden. Hierachter zit toch wel een standaard doos oid? Ik snap dan dat ik binnenwerk en buitenwerk moet vervangen
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #5
  Aha, dus je hebt het inderdaad over inbouw. Waarom schrijf je dan opbouw?

  images (6).jpeg


  Inbouwschakelmateriaal is inderdaad gestandaardiseerd, je kunt alle in Nederland gangbare merken schakelmateriaal gewoon monteren. Je moet dan inderdaad wel alles vervangen door producten uit dezelfde serie (basiselementen, wippen/inzetplaten en het afdekraam).

  De maten van het afdekraam zitten echter wel verschillen tussen, mogelijk ga je dat zien met het schilderwerk als het nieuwe afdekraam net iets kleiner is.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Dit betreft dus een inbouw combinatie: een drievoudige afdekplaat, twee inbouwschakelaars en een inbouw-wandcontactdoos (wcd).
  Het is erg verwarrend om over opbouw te spreken (al begrijp ik wat je daarmee bedoelde).

  Je zult, wanneer je één element wilt vervangen, alles moeten vervangen door bij elkaar passende elementen uit een bepaalde serie van een merk.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Blackboks schreef:
  Eentje met 2 knoppen onder en boven met hiertussen een stopcontact, eentje met een schakelaar en draaidimmer, etc.
  Dat zie ik op de foto niet terug!
   

  Nth

  • #8
  dit soort dingen kan je het beste online bestellen ipv de bouwmarkt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu