2 oude opbouw schakelaars vervangen voor een dubbele hotelschakelaar van kopp

Hoppa

  • #1
We krijgen de hotelschakelaar in de gang beneden niet aan de praat...Er zit een foto bij hoe hij nu werkt dan kan ik boven de lamp uitzetten en aanzetten, met dus de oude opbouwschakelaars.
Met de nieuwe inbouwschakelaar krijg ik hem aangesloten maar dan kan ik de lamp boven niet meer bedienen. Hopelijk heeft er iemand voor mij een schema..


IMG-20220703-WA0000.jpg IMG-20220701-WA0001.jpg IMG-20220703-WA0001.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat geknutsel met de drie verbonden draden en isolatietape eromheen is brandgevaarlijk. Dit vervangen door een lasklem.
Die weerhaken van de nieuwe schakelaar zijn in Nederland niet toegestaan. Deze moet je verwijderen. Vervolgens opvulringen in de inbouwdoos plaatsen tot aan het muuroppervlak en passend lange M4-bouten aanschaffen.

Probeer dan eerst de wisselschakeling werkend te krijgen. Volgens het schema moet de bruine draad linksonder worden aangesloten en de twee zwarte draden die nu op de wisselschakelaar linksboven zitten (2de foto) moeten linksboven worden aangesloten. Het is ook voor mij wat verwarrend, want het schema toont drie klemmen voor de onderkant, terwijl er vier zijn. Hier zul je eventueel wat moeten proberen. Nadat de wisselschakeling werkt, kun je de overige twee draden aansluiten. De bruine rechtsboven, de zwarte rechtsonder.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Sorry. Foutje
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu