Vervangen houten kozijn in enkelsteens muur

Svbeek

  • #1
Goedemorgen,

Ik heb een garage met een enkelsteens bakstenen muur. Hierin zitten een drietal houten raamkozijnen die aardig rot zijn. Dus wil ik ze gaan vervangen. Ter info, de kozijnen zijn 120cm breed, 60 hoog. Boven de kozijnen zitten nog een stuk of 6 lagen baksteen, daarna het dak van de garage. Er zit geen latei boven.
Nu heb ik een aantal vragen waar hopelijk iemand me verder mee kan helpen:

1) Maat van het kozijn: Ik lees overal dat je de kozijnen een paar mm kleiner moet inmeten dan het origineel. Ik meen dat dat te maken heeft met het plaatsen in de spouw, maar dat is hier natuurlijk niet van toepassing. Dus, zelfde maat aanhouden als het origineel, of toch kleiner?

2) Verwijderen oude kozijnen: Kan ik er van uit gaan dat de bakstenen zichzelf ondersteunen en niet op het kozijn rusten? Of is het slim toch een latei aan te brengen voor ik het kozijn verwijderen? Het gaat dus maar om een stuk of 6 lagen steen.

3) Monteren nieuwe kozijnen: Wat is de beste manier om dit te doen? Gewoon met slagpluggen direct in de baksteen? Ik wilde het dan zo doen dat ik de pluggen op de plek boor waar later het glas in komt, zodat je ze niet meer ziet.

Alvast bedankt voor alle info!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
1) kleiner, anders is het niet te plaatsen.
2) draagt het dak erop?
3) kozijnpluggen ipv slagpluggen, dan kan je evt nog wat nastellen.
 

Svbeek

  • #3
Ja, het dak draagt op de muur. Dus dan zal ik daar de dakbalken moeten ondersteunen met een stempel tijdens het vervangen gok ik? Ik mag hopen dat de bakstenen hun eigen gewicht wel even kunnen dragen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu