Vervangen groepenkast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste klussers,

Ik ben enigszins aan het twijfelen gebracht.

Ik had namelijk het plan opgevat om mijn groepenkast uit te breiden met 3 groepen (oven/vaatwasser/wasdroger), ik heb redelijke kennis/ervaring van en met het electriciteitsnet in huis, maar heb nog nooit een groepenkast geplaatst, en als ik de antwoorden van jullie lees is het toch erg raadzaam om het uit te besteden (zeker ivm met verzekeringsperikelen).

Toch heb ik daar een paar vraagjes over:
Is het slim om meteen de oude groepenkast te vervangen (heb nu een "ouderwetse" met 5 groepen, en heb er een nieuwe bijgekocht met 3 automaten en 1 aardlek erin, en nog voldoende ruimte om er nog 5 bij te zetten?
Als ik de oude vervang heb ik natuurlijk een redelijke kans dat ik de bestaande draden moet vervangen omdat ze net iets te kort zijn...

Als ik in de groepenkast kijk, zie ik dat er maar een groep achter de aardlek zit, terwijl ze in de winkel zeiden dat ze er alledrie op zaten, en het is toch niet de eerste de beste dhz zaak waar ik de kast gehaald heb.
Het zou wel zo aangesloten kunnen worden in die kast (er zitten 2 rails onderin, waar de 0 en fase binnenkomen, en ik zou natuurlijk de 0 en fase die binnenkomen op de aardlek zetten, en die 2 rails op de uitgang van de aardlek. Dan kan ik vanaf die rails de 3 groepen aansluiten..
Maarja zoals ik al zei: Ik begin te twijfelen.

Scheelt het echt zo veel in de prijs (de verkeerde kant op) als je zelf je materialen haalt? Zo ja, is het dan slim om mijn pas gekochte groepenkast weer terug te brengen naar de winkel?

Groeten,
Paul
 
Doorgaans is de bedrading niet te kort bij vervangen van de kast.
de oude en nieuwe hebben nl of dezelfde maat (220x220 of 220x330) of hij is groter. Daarbij zit er als het goed is 5/10 cm overlengte in de kast.

Als je gaat bij plaatsen moet je eigelijk ook een hoofdschakelaar plaatsen, hiervoor moet de kast spanningsloos gemaakt worden en dat kan alleen een instalateur.

Stukkie over rails begrijp ik ff niet.

Duurder worden van installateurs.

Per saldo ben je duurder uit als je zelf materiaal regelt, dit heeft te maken met kortingen om materialen die installateur bedingen door afname van hoeveel heden.

Daarbij is het niet alleen het materiaal maar ook eventuele garanties.
Stel ik plaats een kast van de bouwmarkt en er breekt een schroef wie moet die schade vergoeden?Ik omdat ik hem te strak draai of jij/de bouwmarkt omdat de schroef slechte kwaliteit was?

En bij brand? Stel de meterkast brand uit (oorzaak niet direct aanwijsbaar)
Dan is het wel een meterkast geplaatst door XX.bv. die is uitgebrand en niet een kast van de xxx bouwmarkt.

De installateur neemt bij levering van de materialen ook de verantwoording als deze falen door of foutieve montage of materiaal gebreken. Bij eigen levering word het een stuk moeilijker.
 
De kast is een holec, dus de kwaliteit zou in ieder geval wat boven die van de bouwmarkt moeten liggen.

Rails: tja is een beetje moeilijk uit te leggen.

Maar als ik het goed begrijp, kan ik beter die kast terugbrengen? Of moet ik een dealtje maken met de installateur?
 
Als je jezelf niet vertrouwt direct ophouden. Een foutje of vergissing kan dodelijk zijn.

Je kan een installateur bellen, en vragen of hij het wildoen met je eigen kast.
Zoniet dan kan je hem altijd retour sturen.

Nadeel is wel dat als er onderdelen missen in jouw kast (regeltechnisch) dat de installateur die moet gaan regelen en dat kost iets.
Als hij een kast regelt en er mist iets dan is het jammer voor hem had hij maar beter moeten kijken.
 
Ok, dan zal ik eens een installateur gaan zoeken.
Moet ik nog ergens op letten bij mijn keuze: prijs/een of ander logo of zo op zn visitekaartje/overkoepelend orgaan waar hij lid van is...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan