Vervangen elektrische inrichting

Tom88

  • #1
Hallo,

Ik wil graag een nieuwe elektrische verdeelinrichting ophangen in de meterkast. Deze vervangt de oude die nog met schroefpatronen werkt, en dus gedateerd is. De nieuwe inrichting is logischerwijs een stuk compacter, waardoor de buizen die vanuit het plafond komen niet op de compacte meterkast passen. De draden in de buizen zijn natuurlijk te kort om deze te verleggen. Nieuwe draden trekken is natuurlijk onbegonnen werk (huis van 100 jaar oud). Daarom was ik op het volgende idee gekomen, enkel de regelgeving is mij niet exact bekend:

Is het toegestaan om de huidige afgaande groepen samen te laten komen in 2 a 3 junctionboxen (hier op klemmenstroken af te monteren), en van daaruit verder te gaan met nieuwe draad naar de verdeelinrichting. Ik weet dat het verboden is om meerdere groepen door 1 buis of centraaldoos aan te leggen. Geldt dit ook voor bovenstaande oplossing? Het is namelijk zo dat er eigenlijk te weinig plaats is om voor iedere groep een aparte lasdoos te plaatsen.

Ik heb een schets erbij gedaan met de gewenste situatie. Bij de oude inrichting was deze dus ruim een meter lang, nu willen we met 1, maximaal 2 standaardkasten wegkomen.
JB = Junction Box
EI = Elektrische Inrichting (automaten, aardleks, etc)

Ik kom uit de industriële omgeving en daar mag natuurlijk veel meer dan thuis. Vandaar deze vraag...


Alvast bedankt.

Groet,
Tom

 

Tom88

  • #2
Nog ter verduidelijking, mochten hier mogelijkheden voor zijn wordt gebruik gemaakt van industriële junction boxes met DIN montagerail waar aansluit- en aardklemmen in gezet worden. Hierdoor wordt er een systeem omgeving gecreëerd dat voldoet aan IP65 indien gesloten en IP20 indien geopend.
 

Alex1200

  • #3
Opmerkelijk bericht:
De draden in de buizen zijn natuurlijk te kort om deze te verleggen. Nieuwe draden trekken is natuurlijk onbegonnen werk (huis van 100 jaar oud).
Als je investeert in een nieuwe groepenkast omdat je schroefpatronen gedateerd vind, waarom dan geen nieuwe bedrading; is deze niet verouderd?

Meerdere groepen in een buis of kabel is niet toegestaan OOK NIET IN DE INDUSTRIE.

Indien de bedrading nog conform de eisen van de NEN zijn dan zou mijn insteek zijn om voor elke groep een aparte lasdoos te installeren en die als zodanig te markeren met groepsaanduiding.
Lasdoos zou ik middels deugdelijke rijgklemmen uitvoeren die geschikt zijn voor meer dan 16A nominaal.
Op die wijze hou je de installatie overzichtelijk en kan je de installatiedeel (lees groep)volledig spanningsvrij maken.

P.s. Ik zou het een verkeerde keus vinden om alleen de groepenkast aan te pakken en vervolgens oude WCD's, al dan niet met RA, en bedrading te laten zitten vanwege het excuus "onbegonnen werk"

Je moet je realiseren dat je met veiligheid bezig bent, niet alleen van jezelf maar zeker ook van anderen.
 

Tom88

  • #4
Hallo Alex1200,

Dank voor je bericht en suggestie.

Het klopt inderdaad de beste oplossing zou zijn om de kabels te vervangen. Maar je weet zelf waarschijnlijk ook hoeveel onmogelijke bochten in de hoofdbuizen zitten naar de diverse ruimten en centraaldozen. Kans dat die operatie gigantisch misgaat is natuurlijk aanwezig. Bovendien zonde van de tijd, de draden zijn namelijk een jaar of 20 geleden eens vervangen en hebben de juiste kleuren en zijn onbeschadigd.

De wandcontactdozen en schakelaars worden tevens vervangen. Hier is de te overbruggen afstand goed te overzien (namelijk vanuit de centraaldoos).

De aparte lasdozen was ook mijn eerste oplossing. Veilig, gecompartimenteerd en goed bereikbaar. De plaats is echter niet aanwezig om voor 12+ groepen deze te plaatsen, dus ben ik op zoek naar andere oplossingen. Gaat niet, bestaat niet.

Overigens is het in de industrie vaak anders ingevuld. Op de fabrieken waar ik verantwoordelijke engineer ben wordt gebruik gemaakt van stroomdistributie- & besturingskasten (van groot tot klein). Deze worden gevoed van een hoofdverdeler (tot max. 200A), en vervolgens in die kast verder opgesplitst over diverse eindgroepen of velden. Deze groepen mogen vervolgens zonder problemen naast elkaar uitbedraad worden op klemmenstroken.

Iemand misschien nog andere ideeën dan de draden te vervangen?
 

Alex1200

  • #5
Tom,

Jouw vergelijking met de distrubutie op je werk is geheel gelijk aan je prive situatie.

Verdeling werk: inkomende voeding -> hoofdschakelaar distributie, beveiliging afgaand veld (= GROEP) kabel verbinding afgaand veld naar onderverdeling.
Onderverdeler ; inkomend veld, hoofdschakelaar, verdeling / fase uitsplitsing / per afgaande groep een beveiliging.

Thuis: hoofdschakelaar, verdeling per fase / groep,
beveiliging afgaand veld / groep.
Jouw voorstel is om daarna de diverse groepen/fases weer samen te brengen in diverse behuizingen.

Ik geloof niet dat dit op je werk ook gebeurd.
Tenzij ......bij uitzondering dit zeer duidelijk gemerkt is, en wellicht duidelijk gecompartimenteerd / zichtbaar gescheiden etc. is. Binnen de industrie is het werken aan een electrische installatie geregeld via aanwijsbeleid zoals je weet en tevens is de installatie conform de vereiste vanuit de NEN3140 goed gedocumenteerd dit laatste aspect ontbreekt mijns inziens in huisinstallaties. Daarom is m.i. de eis dat de installatie overzichtelijk moet zijn, zodat een deskundige visueel de installatie kan doorgronden en veiligstellen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Als er zoals ej zelf zegt een centraaldoos systeem ligt mag het vervangen van de bedrading geen enkel probleem zijn.

Je vervangt alles maar waardeert de boel niet op naar de huidige norm(elk asp. voorzien van RA).

Groepen mogen niet bij elkaar komen in lasboxen.
Mogelijk kan je ergens Banula trekdoxen krijgen, deze liggen op de buis zodat je dicht bij elkaar liggende buizen toch kan lassen en aftakken.
 

Alex1200

  • #7
Wellicht is het mogelijk om je nieuwe groepenkast gewoon iets hoger te plaatsen of desnoods een (lege) module er bovenop te monteren waarin je een rij rijgklemmen zet (optische gescheiden per groep).

Ik ken de norm niet op dit aspect maar je houd wel een overzichtelijke installatie die aanraakveilig is.

Wellicht kan de normkenner hier iets over roepen.

Achterliggende gedachte is dat de groepsverdeling niet eerst de kast uit gaat en vervolgens weer bijeen komt.
 

Pap

  • #8
1 wat is er mis met d patronen zekeringen ouderwets

2 je heb het over 12 groepen

3 thuis en industrie niet vergelijken

4 first time right

kort om doe het goed of doe het niet
 

Tom88

  • #9
Ik ga dan maar eens verder kijken naar andere oplossingen. Is natuurlijk altijd gemakkelijk geroepen dat kabels naar centraaldozen trekken geen problemen mag opleveren. Praktijk is vaak anders.

In ieder geval bedankt voor het meedenken.

Voor de laatste reactie hierboven. Daar ga ik niet eens op in. Bespaart ons beide tijd denk ik zo.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu