Thermostaat elektrische vloerverwarming vervangen JUNG 004(?)

PleurB

  • #1
Hi Forum,

We hebben ooit een JUNG 004(?) muurthermostaat laten instaleren toen we elektrische vloerverwarming hebben laten plaatsen in de badkamer. De marmeren vloer zorgt er voor dat dit lang moet opwarmen en ik vind het niet echt meer van deze tijd om de hele dag de verwarming aan te laten staan in de badkamer waar we maar amper zijn.

Zou iemand mij kunnen vertellen hoe ik het systeem ontcijfer? Ik wil weten waarom er meer draden inzitten dan verwacht. En wat voor systeem dit is zodat ik weet wat voor ander systeem ik kan bestellen om het (zelf) aan te sluiten.

Ik begrijp alleen dat er de twee rode NTC de vloerverwarming zou moeten zijn. Maar ik zie een bruine en blauwe draad te veel voor mijn verwachting.

Bonus: Ik ben opzoek naar een andere (slims) systeem waar ik op zijn minst een programma mee kan instellen, het liefst wifi/app compatible. Hebben jullie een tip?

204ea918-f046-4cd3-ab57-59ae5b13c84a.jpg 1734ddd8-7717-436d-abd1-b66c560135c2.jpg d451c5c0-9901-4106-960a-74a70f00d207.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De bruine en blauwe draad die uit de lasklemmen komen zijn van de vloerverwarming. De andere bruine en blauwe draad zorgen dat de thermostaat / vloerverwarming spanning krijgt. De rode draden zijn van een temperatuursensor in de vloer.
 

PleurB

  • #3
XanderH, Heel veel dank voor je snelle reactie. Heb je toevallig een idee wat voor soort schakelaar hier op aangesloten zou kunnen worden?
 

Auto-Geen

  • #4
Als de vloersensor te vervangen is zijn er legio mogelijkheden. Anders een mogelijkheid zoeken om met een schakelklokje de temperatuur verlaging van 5 graden te activeren.
 

PimKlus

  • #6
De 1790 RTR van hetzelfde merk werkt ook met 33K NTC zo te zien
 

Kaajee

  • #7
Zou je niet de hele thermostaat werking kunnen vergeten en er gewoon een wifi/smart schakelaar op kunnen zetten die gewoon aan en uit gaat? Dan kun je hem én op afstand (of met een knop ter plekke) bedienen én er allerlei schemas/scenes/instellingen op los laten, zoals bijvoorbeeld dat hij maximaal een X aantal minuten aan blijft staan.

Zo heb ik dat ook met een IR paneel in mijn keuken gedaan; die kan aan met mijn mobiel, en met een knop en zal nooit langer dan 1 uur aan blijven staan. Als hij aan is, draait ie wel dus altijd op vol vermogen. Ook gaat hij, voor de zekerheid, op een aantal tijden per dag uit, wanneer hij toch (per ongeluk) aangezet is en blijft.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
@Kaajee Dat lijkt me bijzonder onverstandig aangezien zoiets te lang aan laten staan je tegelvloer kan slopen.

Die temperatuursensor in de vloer zit er niet voor niets. Dat is niet (alleen) voor de temperatuurregeling maar ook om te zorgen dat de vloer niet te warm wordt.
 

Kaajee

  • #9
Dan kun je hem dus kortere tijd aan laten staan. Desnoods met intervallen zodat ie weer wat af kan koelen.
Tis maar een idee hè
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Een leuk idee voor een compleet apparaat zoals dat infraroodpaneel waar alle beveiligingen intern in het apparaat zitten en dus gewoon actief blijven als je er een slimme stekker voor plaatst.

Geen goed idee in een toepassing als deze waar je de gehele oververhittingsbeveiliging er dan dus tussenuit sloopt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu