Verticale 75mm naar 125mm gebruiken als afvoer badkamer WC

Velth

  • #1
Beste klussers,

De afgelopen tijd ben ik bezig met het verbouwen en alles gaat wel voorspoedig, maar nu heb ik (volgens mij) toch wel een stomme fout begaan! Vandaar deze vraag. Het gaat om een jaren '30 huis waarvan de badkamer reeds is "gerenoveerd". De vorige bewoners hebben hier geen WC genomen, maar een groot bad. Deze keus was deels gebasseerd op het feit dat onder de nieuwe badkamer geen mogelijkheid was om deze aan te sluiten aan de riolering. In plaats daarvan hebben ze het afvoer van het bad en wasbak omgeleid naar het voorkant van het huis. Dit was de oude situatie.

Ik heb de volledige riolering vervangen en alles vervangen met 125mm PVC buizen. Hierbij heb ik ook een verticale vertakking laten maken voor mijn badkamer. Echter hebben ze deze vertakt naar een 75mm buis. Deze buizen lopen dus verticaal en de 75mm komt uit op de 125mm. Nu ben ik nog niet van plan om de badkamer onder handen te gaan nemen, maar stel als ik dit nog ooit ga doen zou deze 75mm buis dan een opstakel vormen voor het plaatsen van een WC? Ik heb een tekening bijgevoegd ter illustratie.

(de foto zegt 110, maar het gaat om 125)

De 75mm buis is ongeveer 2 meter lang, verticaal zonder bochten welke onder de vloer uitkomt op een 125mm buis ook verticaal, dus geen haakse bocht. Uiteindelijk maakt de 125mm buis wel bochten, maar dat lijkt me geen probleem.

Natuurlijk was het beter geweest om een 110 of 125 buis te nemen, maar ik vraag me af of het toch niet gaat aangezien het maar om een klein stukje gaat en zonder bochten. Nu is de stukadoor nog niet geweest dus ik zou alles weer kunnen open hakken... maar geen idee of dat het me waard is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik wil u aanraden de pijp van 75 mm te vervangen voor eentje van 110 of liever 125 mm.
Met 75 mm gaat dit gegarandeerd fout.

Denkt u ook aan een ontspanningsleiding ?
dat kan wel met 75 mm en eventueel 50 mm.
 

Velth

  • #3
Dankjewel Jan voor je snelle antwoord. Maar je weet zeker dat het problemen gaat geven zelfs als het een rechte buis die verticaal naar beneden loopt (dus geen bochten etc) betreft die op een 125mm uitkomt? Ik snap dat het niet wenselijk ik, zoals al eerder aangegeven. Als het echt zo is en mocht ik nog ooit de badkamer aanpassen dan wordt het geen WC, broyeur of dan toch het risico nemen. Een ontspanningsleiding is er.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Net wat @Jan zei geen 75 gebruiken, beste is gewoon 110 mm gebruiken als je een wc plaats in de bad kamer.

of je gebruikt een vermaler dan kan je 75 gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu