Druppelend geluid in verticale afvoer

Fenl

 • #1
Beste klussers,

Eindelijk zijn we klaar met de verbouwing! Nu dient zich een nieuw probleem aan:

De afvoer van de CV en wasmachine/droger loopt verticaal in de hoek van de woonkamer naar beneden. Netjes weggewerkt achter isolatie en stucwerk.
Nu klinkt er als de CV aanstaat een druppelend geluid - om gek van te worden.

Foto's teruggekeken en wat is (denk ik) het probleem: er zit bovenaan de verticale buis een verkleinstuk en die zit verkeerd gedraaid in de buis gelijmd, waardoor de druppels van de CV afvoer middenin de standleiding uitkomen en dus niet langs de wand naar beneden glijden.

De CV, wasmachine en droger staan op zolder. Dat zijn de enige apparaten die op deze afvoer uitkomen.

De muur is geisoleerd (voorzetwand) met PIR + Gips en gestuct en geschilderd. Het plafond is ook geisoleerd met steenwol en afgewerkt met gips en stuc.

Mijn vraag:
Wat is de beste (en minst ingrijpende) manier om dit probleem op te lossen?
Ik zou het liefst niet een stuk muur en plafond openzagen als dat kan, want ik ben bang dat ik het niet weer net zo mooi glad dicht krijg als het nu is.

Alvast dank voor het meedenken!

Druppel 1.jpg
 

ADDave

 • #2
Hoe ziet het er boven bij de cv uit?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Dus als wasmachine aan staat geen last dan.
Heb je geen last van uit zetten en krimpen van de cv buizen die maken ook tikkende geluiden.
 

Fenl

 • #4
Het is echt een druppelend geluid, geen tikken als van de verwarming (alles is flexibele buis hier). Als ik boven een kannetje water door de afvoer van de wasmachine giet dan stopt het druppelen een tijd.

Het gebeurt vooral wanneer de wasmachine een tijd niet gedraaid heeft en de cv aanstaat. Ik vermoed dat het afvoerwater van de CV dan door de "droge" leiding de makkelijkste weg zoekt en via het verkleinstuk dus in het centrum van de standleiding naar beneden drupt. Als de leiding nat is (als ik wat water heb doorgespoeld of de wasmachine is in gebruik) dan klinkt het druppen niet.

Hierbij een foto van de CV en de afvoer van de wasmachine en droger.

IMG_0489 (1).jpg IMG_0503.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
zo te zien moeten er nog aparte afvoer zitten want de wasmachine loopt ook naar beneden maar is niet te zien bij je cv.
Of tussen plafond zit en ergens een bocht waar het op tikt met druppelen.
 

Fenl

 • #6
Onder de zoldervloer komen de cv afvoer en wasmachineafvoer samen. Daar loopt alles nog horizontaal naar de hoek waar de bocht naar de standleiding zit. Het druppen komt echt van het verkleinstuk
 

Fenl

 • #7
0D0D94B2-6BCC-4117-BDC3-26891BC2150C.jpeg
 

Dimkal

 • #8
PVC en PIR isoleren nauwelijks geluid. Alleen het gipsplaatje en de stuc reduceren iets. Geluidsreductie realiseer je alleen door middel van massa. Hiervoor is speciale afvoerbuis of Isol bekleding te koop en een absolute must als je afvoer door je woonkamer loopt. Ben bang dat het aanpassen van de verbinding als je al geluk hebt dat dat het is misschien ook maar tijdelijk werkt. Door vervuiling in afvoerbuis gaat het water op den duur weer een ander paadje bewandelen en is het geluid weer terug.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
en hoe zit dat verkleinstuk dan?
Want ik zie alleen deze 50x40
Naamloos.jpg
 
Laatst bewerkt:

Fenl

 • #10
Dat zit in het verticale stuk. Op de foto in mijn eerste bericht bij de blauwe pijl kun je die zien

(dit is helaas de meest duidelijke foto die ik vond)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Hoe groot is die leiding dan is dat een 75 dan zit er een ecentrische sok in
of daar zitten ook nog bochten in.
Gekste is als wasmachine bij afpompen niet doet dan komen er ook siepel straaltje.
 

Fenl

 • #12
Klopt! Hij is inderdaad 75 en de verloopring bij de blauwe pijl is excentrisch. Verder geen bochten tot in de vloer van de woonkamer.
De wasmachine hoor ik bij het afpompen maar dat klinkt als een grotere hoeveelheid water in een keer. Er is dan geen gedrup te horen. Als hij tikt (vermoedelijk van de CV) dan drupt het als het tikken van een klok qua tempo
 

Auto-Geen

 • #13
Zoek condens afvoerslang, dezelfde maat als van de CV ketel en zoek hiermee een ander tracé. Als dat druppen gaat irriteren kom je bij de psychiater terecht.
 

Fenl

 • #14
Dat is inderdaad mijn angst! Met een ander tracé bedoel je een andere afvoer om op te lozen? Ik zie niet waar ik hem dan op kan aansluiten, dit is de enige afvoer waar ik vanaf de zolder bij kan.

De opties die ik nu zie:

Woonkamermuur openbreken en
- pijp isoleren (heel ingrijpend want dan moet de muur van boven tot onder open)
- Een aantal bochten installeren zodat het water altijd via de zijwand stroomt (dan moet alleen een deel van de muur open)
- Een andere plek vinden om het condenswater op te lozen (geen idee hoe, maar het feit dat de muur niet open hoeft vind ik heel aantrekkelijk)

Zijn er nog andere mogelijkheden? Is er een doseerstuk dat de condens opvangt en pas bij het bereiken van een bepaalde hoeveelheid alles in één keer loost? Of een soort geleider die ik in de pvc buis kan laten zakken die de druppels naar de rand geleidt?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
omdat je geen last hebt met wasmachine zou je een condenswaterpomp kunnen plaatsen die verzameld eerst en dan pompt ie met een straal af.
condenswaterpomp - Google Zoeken
 

Auto-Geen

 • #16
1671104166692.png

Als je zoiets onder de ketel plaats word het condens maar een paar keer per dag afgepompt.
 

Fenl

 • #17
Top! Dankjewel voor de hulp.
Ik had gehoopt dat er ook een mechanische oplossing was, zodat er geen elektrische pomp nodig is, maar dit helpt al enorm!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu