Versteviging onderkant dressoir.

Amateurklusser2

  • #1
Dag klussers, ik ben een dressoir aan het maken van een bovendeel van een wandmeubel. Dit dressoir bestaat uit spaanplaat gefineerd met santos palissander fineer en is 2,40 meter lang. Ik wil rvs meubelpoten aan de onderkant van dit dressoir schroeven. Omdat het dressoir zo lang is zal het waarschijnlijk gaan doorbuigen als ik vier pootjes in de hoeken plaats. Natuurlijk zou ik in totaal zes pootjes onder het dressoir kunnen plaatsen waarbij op elke hoek een poot en in het midden ook twee pootjes maar dit vind ik minder mooi. Zou het schroeven van een stalen of aluminium T-profiel ( of 2 ) ,onder het dressoir, doorbuigen voldoende kunnen voorkomen of zal dit weinig nut hebben? Heeft iemand hier ervaring met een soortgelijk probleem? Dank voor eventuele tips.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het dressoir gaat sowieso doorbuigen bij die lengte.
Stalen of alu profielen kan maar ze worden dan zo dik dat ze te zien zijn.
Twee poten in het midden, een stalen/alu balk in het zicht of niets in het dressoir zetten zijn de mogelijkheden die ik zie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
De middelste pootje kan je misschien wat verder naar achteren zetten, waardoor het minder opvalt.

Maar bij 2.4m lengte zou ik er zelfs minimaal twee (vier) poten tussen zetten, dan wordt de 'overspanning' 80cm, wat al veel is voor spaanplaat.
 

Amateurklusser2

  • #4
Dank voor jullie antwoord. Zou het doorbuigen verholpen kunnen worden door de vier poten niet op de hoeken van het dressoir te plaatsen maar meer naar het midden? Op 60 cm van de zijkanten. Dan is er dus 60 cm links en rechts van de poot en zit er tussen de poten, in het midden, een ruimte van 120 cm. Het dressoir wordt sowieso niet heel zwaar beladen of volgepakt met zware voorwerpen. Dank voor de input.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Heb je een tekening van het meubel? Wat voor plaatdiktes hebben we het over?

60cm overstek lijkt me veel te veel voor spaanplaat. Zonder inhoud gaat het waarschijnlijk al doorhangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu