Kledingkast extreem verstevigen

LangePier

 • #1
Hallo allemaal,

Ik ga een kledingkast maken van 227 hoog en 163 breed en 50 diep. De kast zal twee schuifdeuren van elk grofweg 80 cm krijgen. De kast staat met de achterzijde tegen een (stevige) gipsen muur aan, aan de rechter kant volledig los, en aan de linker kant tot een hoogte van 1 meter langs een andere gipsen muurtje. Hij staat dus best wel erg op zichzelf. Het lastige is nu dat ik op de kast moet kunnen klimmen, want boven en achter de kast zit een bergvliering in de nok van het dak (zie foto).

Nu is mijn vraag, hoe zou ik de kast voldoende kunnen verstevigen - zowel voor verticale beweging als horizontale druk (mijn lichaamsgewicht + alles wat de bergvliering op moet)? Ik denk dat ik sowieso stevig multiplex moet gebruiken van 18 mm. Ik zou simpelweg dubbele platen misschien kunnen gebruiken, maar dat neemt een hoop ruimte in, kost best veel geld en lijkt me vooral niet de slimste manier. Een metalen frame of iets dergelijks zou ideaal zijn, maar geen idee waar ik zoiets vandaan moet halen en wat dat zou kosten (en hoe goed te bevestigen). Voor de verticale druk zou misschien een paar dwarsliggers al voldoende zijn, maar de horizontale bewegingen opvangen is lastiger denk ik. Iemand enig idee?

Bedankt alvast!

Floris

ps. op de foto betreft het voor nu enkel even het rechter, hoge deel. Die lagere delen aan de linker kant van de foto bovenop de verhoging komen later pas (misschien).

kast.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #2
Een stevig houten frame van balken erin maken, dan geven die de stevigheid en niet de wanden van de kast.
 

LangePier

 • #3
oke bedankt, dat lijkt me inderdaad wel het makkelijkst. Nog tips over hoe ik eventuele zijwaartse bewegingen van de kast kan tegengaan, bepaalde metalen hoekdelen toevoegen ofzo?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Achterwand erop maken, en dan niet van hardboard maar 12 mm plex.
Op een kast van 18 mm plex kan je staan als de tussenwanden max 60 cm uit elkaar staan.
Wanden tussen de onder en bovenplaat monteren.
Één legplank op halve hoogte vast monteren, dan kunnen de wanden niet uitknikken.
 

LangePier

 • #5
Super, dat klinkt als een heel goed idee! En de boel gewoon stevig bevestigen aan de achterwand dan, en boven misschien nog een paar extra balkjes (want de overspanning wordt wel meer dan 60 cm per tussenruimte, iets van 80).
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Of de bovenplaat van 2x18 mm of 1x25 mm maken
 

LangePier

 • #7
Ja ook makkelijk inderdaad, even kijken wat ik doe, mogelijk dat ik toch voor de moeilijke weg ga en een rechthoekig frame maak voor de bovenzijde. De schuifdeuren gaan toch in een rails daar, die moet worden afgedekt met een strip/latje van - wat zal het zijn - een cm of 6 a 10 schat ik. Dan kan ik daarachter best in diezelfde dikte een frame maken zonder dat het al te storend is, denk ik. Dus dan zorg ik dat de rails niet onder het frame komen, maar ervoor (en op de onderzijde van de (naar voren 'uitstekende') bovenplaat bevestigd wordt).
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
Het maakt niet veel uit, je moet wel goed recht hout gebruiken voor dat frame.
Dus niet in de bouwmarkt winkelen.:wink:
 

LangePier

 • #9
Hm dat wordt de eerste keer buiten de bouwmarkt shoppen dan voor mij, zal wel flink prijzig worden vermoed ik ... Het belang van perfect rechte platen zal enigszins afnemen als ik er wel voor kies die platen op een frame te bevestigen neem ik aan. Want ik denk toch dat ik in het midden van de kast (verticaal) een frame maak, want met twee schuifdeuren zal het nauwelijks opvallen dat er in het midden een dikkere wand zit. Dat zal in ieder geval in het middenstuk super sterk maken. Ik twijfel nog of ik de zijkanten misschien ook een paar verticale balkjes geef. Mn totale kast is 162 breed, met maar twee vakken. Op zich kan daar best 30 cm ofzo vanaf om nog twee flinke compartimenten van 66 cm over te houden. De meeste kledingstukken zijn gevouwen niet breder dan 30 cm, dus dan kan ik alsnog twee rijen wijd kleding neerleggen.
 

LangePier

 • #10
voor wie na mij komt en op zoek is naar inspiratie voor zijn kledingkast, of voor wie net als ik niet tegen topics kan zonder afsluiting en eindresultaat, hierbij nog wat foto's.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor het idee van Edwin (3 'wanden' gemaakt van elk drie palen van 44x44, en die later afgedekt met dunne plaatjes gelakt multiplex):

Een stevig houten frame van balken erin maken, dan geven die de stevigheid en niet de wanden van de kast.
20221226_115701GOED.jpg 20221226_150830GOED.jpg 20230101_190226GOED.jpg 20230218_105635GOED.jpg 20230316_174355GOED.jpg 20230321_151326GOED.jpg 20230427_160213GOED.jpg 20230522_183152GOED.jpg

De foto's zijn niet bepaald geweldig maar de constructie kan je er nog wel uit opmaken als je goed kijkt. Aan de linker zijde van de kast heb ik de liggers in het midden (verticaal gezien) laten rusten op een plankje die ik met bouten en chemisch anker aan de muur heb bevestigd, om het gewicht op de muur te laten rusten en niet de box (die boven het trapgat zit)). Deze kast zal mijn huis nog overleven, en ik kan er nu zeker zonder problemen opklimmen om bij de bergvliering daarboven te komen. Missie geslaagd.

Bedankt allemaal!
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu