Verstevigen muur badkamer

Robke

  • #1
Hallo,
Binnenkort ga ik de badkamer verbouwen. Alles eruit en alles nieuw erin. Ik wil een wandmeubel ophangen van 1.30 breed met onderkasten zonder poten en bijpassende spiegelkast. Maar de muur waar deze aan komt op te hangen is maar zo'n 7 cm dik en van een soort zwarte losse steen (als ik me goed herinner zei iemand tegen me gressteen oid). Ik ben bang dat ik hier niets aan kan ophangen. Zelfs op de slaapkamer met een beugeltje voor een kleine flatscreen al de nodige problemen gehad).
De optie om door te boren en aan de achterkant te bevestigen middels strippen of een plank kan niet.
Nu is de badkamer niet zo groot en hebben we in principe iedere cm nodig. Om toch enige stevigheid te creëren was mijn idee om een plaat betonplex te bevestigen, een paar cm van de vloer en deze rechtstreeks op de wand met voldoende schroeven.
Is dit een goede optie? Zo ja is betonplex te betegelen? Zo nee wat heb ik nog voor een mogelijkheden?
 

Fiesiekus

  • #2
Gewoon het meubel plaatsen met een paar pootjes eronder.

De muur zal van bimssteen (of drijfsteen) zijn, daar houdt niets in/aan. Ook een plaat betonplex brengt de kracht over op de muur, plus z'n eigen gewicht; dat helpt dus niets.
 

Robke

  • #3
Dankje voor je snelle antwoord. Hoe zit het dan met de spiegelkast? Of is het mischien een oplossing om een regelwerk te maken die bevestigd wordt op de vloer en aan de balkenlaag? Ik had nl ook gedacht aan pootjes, echter mijn wederhelft denkt hier anders over :?
 

Fiesiekus

  • #4
Met een regelwerk (verticaal) is natuurlijk ook een ophangsysteem te maken. Echter, om enige stevigheid te krijgen, is wel een bepaalde dikte van de regels nodig (bij bevestiging aan uitsluitend vloer en plafond); dat gaat weer van de badkamerruimte af.
 

Robke

  • #5
En wat als ik de plaat betonplex (die me opzich wel weinig buigbaar lijkt) boven en onder bevestig? Want de spiegelkast moet ook opgehangen worden!
Ik ben even verder aan 't denken: Chemische ankers?
Als ik namelijk een voldoende stevig regelwerk moet maken kan ik volgens mij net zo goed een muurtje opzetten van gasbetonblokken van 7cm dik of gewoon met bakstenen.
 

Fiesiekus

  • #6
Kan je de bestaande muur niet verwijderen en een 10 cm dikke gasbetonblokken wand plaatsen?[/list]
 

Robke

  • #7
Idee is goed, alleen uitvoering minder. Deze muur is namelijk de scheiding tussen de slaapkamer en badkamer. Recentelijk helemaal gerenoveerd en prinsessenkamerachtig :wink: opgeknapt.
 

Robke

  • #9
Dit is in principe wat ik ook voorstelde, alleen is dit met metalstuds. Welk plaatmateriaal adviseer je? Hout is niet het ideaalste voor een badkamer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Een plaat betonplex aan de binnenkant van de badkamer bevestigen lost niets op, de trekkracht komt dan toch weer op de plaatsen waar de schroeven zitten in de niet stabiele muur.
De plaat aan de slaapkamerkant zou kunnen maar dan kunt u net zo goed een nieuwe wand metselen, liefst van baksteen maar Ytong blokken van 10 cm kan eventueel ook.

Bij gebruik van balkjes zit u al gauw aan de maat 6 x 6 cm dat kost een boel ruimte.

Een paar mooie (rvs) poten onder de kast is ook een mogelijkheid.
 

Robke

  • #11
Allemaal alvast bedankt voor het meedenken. Pootjes onder de kast ben ik ook voorstander van, maarja!
Dan blijft toch nog het probleem van de spiegelkast. Toch ook zo gauw een 130x90x10.
Als ik jullie dus goed volgt rest er tot nu toe alleen maar een muurtje metselen van baksteen (ca. 5cm). Alleen is dan het probleem hoe deze stabiel te maken. Veerankers hebben volgens mij geen functie.
Alligatorpluggen met schroeven en deze mee inmetselen?
Een andere optie:
-Bevestigingspunten van het wandmeubel middels een horizontale balk op de grond en balkenlaag vastmaken (hoe dik), de rest bekleden met gipsplaten?
Ik hou me aanbevolen voor alle ideeën.
Waarom gebruikten ze in de jaren 60 toch zo'n waardeloos bouwmateriaal :cry:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
In de jaren 60 waren er nog geen spiegelkasten etc. :wink:
Een muurtje van baksteen niet optrekken in klamp, gewoon 10 cm breedte aanhouden.
 

Robke

  • #13
Gisteravond nog eens nagedacht en de situatie bekeken. Als ik nu in de bestaande muur aan de slaapkamerkant een 2-3cm uitfrees. Hier een metalen (RVS) strip in maak precies op de maat van de bevestigingspunten. Is dit misschien een optie? Dit betekent wel dat ik die kant van de muur opnieuw moet stucen en verfen. Maarja dit is beter als een hele muur eruit halen.
 

Fiesiekus

  • #14
Als de totale dikte 7 cm is en je freest 2 - 3 cm uit, kan het hele systeem door de (dunne en zwakke) muur getrokken worden.

Simpele en doeltreffende oplossing:
Gewoon het meubel plaatsen met een paar pootjes eronder.
 

Robke

  • #15
Beste Fiesiekus.
Pootjes onder het meubel is een optie. Liever niet, maar als het niet anders kan. Ik heb inmiddels het thuisfront hiervan overtuigd. Mooi is het niet. Blijft toch geklungel en met risico van aantasting van vloer.
Blijf ik toch nog met de spiegelkast zitten. Om deze te steunen met pootjes op het badmeubel is niet zo'n mooi gezicht :)
Rob
 

Fiesiekus

  • #16
Zie echt niet wat er niet mooi is aan mooie glimmende pootjes. Zet ze wat naar achteren, zodat je je tenen er niet tegen stoot, 's morgens vroeg (goed begin is....).
 

Robke

  • #17
Glimmende pootjes zijn ook mooi, maar om nu mijn tenen te stoten aan de pootjes van de spiegelkast :?: :D
Alle gekheid op een stokje, ik begrijp je bedoeling heel goed en is zo stom nog niet. Maar ik blijf nog steeds mijn twijfels hebben over het ophangen van de spiegelkast.
Heeft er niemand advies of het mogelijk is om met baksteen een muurtje op te metselen en hoe deze te verankeren aan/in de muur?
Halve baksteen insteken/metselen in de muur?
 

Woodworker

  • #18
Robke, pootjes kan echt niet. Die zijn zooooo last century. Je wederhelft heeft groot gelijk.

Laten we eens naar de vloer kijken... zitten daar balken waar je tegen de zijkant met trekbouten een paar verticale balkjes tegen aan kunt zetten? Is de vloer van beton, waar een flink hoekijzer op kan, waar dan je badkameridylle aan hangt? Zeker als je hierover nog een vloertje giet (vloerverwarming voor de wederhelft?) kan je hier e.e.a. kwijt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
@ Woodworker,
wat u mooi vindt is totaal niet belang, afkraken van de smaak van anderen wordt op het forum vermeden.
 

Mark en 3 meiden

  • #20
Muur aan badkamer zijde 25mm diep infrezen en 2 rvs koker 25x50x3 inzetten en met hoekbeugel aan plafond en vloer vastzetten
onderkast en spiegel vastzetten doormiddel van boren en tappen
geen ruimte verlies maar ook geen pootjes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu