Verstevigen muur

DCB

  • #1
Hoi,

Ik heb een halfsteens muur, welke een dragende functie heeft. Voor mijn gevoel is deze niet geweldig qua constructie, hij blijft wel staan, maar ik ben nogal van het dubbel zeker. Hij is kaal tot op de baksteen (KZ). Is er een mogelijkheid de muur te verstevigen?

Bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
Waarom is ie niet geweldig qua constructie , wat draagt ie en hoe hoog en breed is tie?
 

DCB

  • #3
Hoi,

Ben bang dat niet elke voeg even goed gehecht (hebben m zelf gemetseld). Ik was op een gegeven een stukje aan t uitslijpen en eraf hakken en toe pakte ik die steen steen van het cement af, idem voor de steen ernaast (was op dat moment de bovenste laag van de muur en ongeveer 5 dagen uitgehard).

Waarschijnlijk zijn sommige stukjes te droog gemetseld en hebben we te veel lopen tikken om een en ander pas te krijgen.

De muur is 270cm hoog en ondersteunt de vloerbalk op 80% van hun lengte. In principe zijn de balken (180x65) sterk genoeg voor de volledige overspanning (5m) alleen voorgaande bewoners hebben nogal wat uit lopen kappen voor leidingen, waardoor een balk zelfs voor 55% uitgekapt is.

De muur heeft een L vorm 80cm bij 30cm. Grote delen van de muur heb ik wel veel vertrouwen in.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Foto?
 

DCB

  • #5
Heb geen foto, wat zou je willen zien dan? Het lijkt gewoon een keurig gemetselde kalkzandsteenmuur.

Iemand nog tips of zou ik me aanstellen?
 

MvanV

  • #6
Halfsteens is niet heel sterk nee, en oud cement kan verzanden en daardoor slechter hechten.
Misschien een draadijzernet tegen zetten en laag cement op doen, of alleen laag cement. Of er een spouwmuur van maken als de fundering dat mogelijk maakt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Voor een binnenwand hoeft het geen spouw te zijn. Hoewel door er een kolom van te maken (en te vullen) wel een stabielere constructie krijgt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Vraag even iemand die verstand van bouwen heeft om te komen kijken, op afstand zonder foto en verdere gegevens is er geen goed advies te geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu