Help! Gipsmuur verstevigen ivm ophangen tv?

dannyj

 • #1
Hoi allen. Ik ben onlangs verhuist. In de woonkamer staat een gipsmuurtje (hol met 12mm platen) waar ik een tv aan wil hangen (zie bijlage!). Ik vraag me zelf heel erg af of daar wel een tv aan kan hangen, sinds het een gipsmuur is. Ook heeft de eigenaar hiervoor al in de muur geboord voor zijn (stuk lichtere) tv. De tv die er komt te hangen is 30kg.

Indien dit niet kan wil ik namelijk deze muur versterken. Wellicht door een houten frame te plaatsen, die weer dichtmaken en weer schilderen om vervolgens daar de tv op vast te maken. Ik ben echter geen kenner en niet zo'n klusser. Wat is handig/ aan te raden en is het wel nodig om de muur te verstevigen? Ik loop nu vast en wil er graag snel iets aan doen.

Ik heb hier een video van de tv en beugel, mocht dat nodig zijn. Zie de bijlage voor de muur.

Alvast dank!!

IMG_4358.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jesse31

  • #2
  Hallo Danny,

  Ik zie dat het een heel plat tv'tje is.. als je er geen moeite mee hebt dat hij een 18mm van de muur af komt, dan zou je kunnen kijken naar bijvoorbeeld een houten plaat achter de wandsteun. Deze plaat maak je groter dan de steun, maar kleiner dan de tv. en hier kun je voldoende schroeven/ hollewandpluggen voor gebruiken zodat je meer oppervlakte hebt waar die 30kg uiteindelijk aan komt te hangen.

  Als je een kabelzoeker hebt, kun je ook proberen om te localiseren waar de metal stut profielen zitten, of als het hout is, de gipsplaatschroeven (wel wat lastiger).

  Zo zou ik zelf het denk ik aanpakken...
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  Kun je de balkjes achter de gipsplaat vinden? Als je daar in kunt schroeven dan lukt het gemakkelijk...
   

  dannyj

  • #4
  Onwijs bedankt al voor deze reacties allebei. Omdat deze tv echt gemaakt is om helemaal plat aan de muur te hangen wil ik echter heel graag dat er geen afstand van de muur is. Dus een houten plaat zou dan een optie zijn als deze over de gehele wand komt. Weet niet of dat een optie is en hoe dik dat moet zijn?

  De muur is opgebouwd met metalen stud profielen. Dan zou ik ook eens naar zo'n apparaat kunnen kijken waar deze mee te lokaliseren zijn. Dan moeten die wel precies op de juiste plek zitten zodat de tv in het midden van de muur komt te hangen neem ik aan? Zou je daar doorheen kunnen/ mogen boren?
   

  Jesse31

  • #5
  Je kunt metal stud detecteren maar ook uitmeten, een gipsplaat is 60cm breed, en als het goed is staan die profielen hart op hart 30cm van elkaar.

  Als je die steun in een metal stud profiel kan hangen (hoeft denk ik niet exact in het midden van die steun te zitten, je kunt de rest gewoon met hollewand pluggen doen) is een houten plaat niet nodig.
   

  Jackd

  • #6
  Een grote houten plaat ga je zien bij de hoeken, ook een plaat uit één stuk van dit formaat is lastig, naden zijn moeilijk of duur om weg te werken.
  Als de tv plat tegen de muur komt, dan maakt het niet uit hoe het er achter de tv uitziet.

  Teken af waar de tv komt, maak het vierkant ruim 10 cm kleiner.
  Zaag het gips weg.
  Afhankelijk van wat je tegenkomt, zet je hier een 12mm multiplex plaat in, eventueel aan de achterkant nog iets verdikken op de plek waar de beugel komt.

  Dit is redelijk eenvoudig weer te herstellen.

  Een iets kleiner gat, alleen waar de steun komt kan waarschijnlijk ook. Je kan dus klein beginnen.

  Ideaal haal je het gips precies tussen de studs weg, plaats je achterhout en het gips weer terug.
  google: metal stud achterhout
   
  Laatst bewerkt:

  dannyj

  • #7
  Wederom bedankt voor jullie reactie! Stelt me gerust, want ik wist niet zo goed wat ik er mee moest.

  De steun in de metal stud vastzetten klinkt als een goede optie. Het wegzagen van de gipsplaat vind ik ook geen verkeerd plan, maar daar moet ik wel even een klusser voor inschakelen. Ik kan zelf vrij weinig. Ik ga even kijken of ik kan detecteren waar de studs precies zitten.

  @Jackd Wat betreft die laatste optie: het is te doen om het gips, na het plaatsen van het hout, ook weer terug te zetten en netjes dicht te maken? Dan zie je er dus eigenlijk niks van en zit er wel een houten plaat achter.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #8
  Hoe diep is de ruimte achter de gipsplaat. Als dat een kleine ruimte is kun je met lange slagpluggen je TV aan de muur erachter bevestigen.

  Klein gaatje boren en iets er in steken om te kijken waar de muur erachter begint.
   

  dannyj

  • #9
  @Krunnie Die ruimte is 9cm. Zojuist gemeten want er zitten al 2 gaten in de muur.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #10
  Dat is wel veel voor slagpluggen :denk:

  Ik zit even in de documentatie van hollewand pluggen te neuzen van één van de bekendere merken pluggenfabrikanten. Bij 12,5 mm gipsplaat houden die 15 tot 20 kg per stuk. Je hebt een platte televisie dicht op de muur dus weinig hefboomwerking. Dat zou moeten lukken als je hem op vier plekken kunt vastschroeven.
   
  Laatst bewerkt:

  dannyj

  • #11
  @Krunnie Dank voor de moeite! Dat zou inderdaad moeten lukken ja. In mijn eerste bericht had ik een video gedeeld van de tv en de beugel. Daarin zie ik dat de beugel bij het bevestigen en als je kabels wilt wisselen/ inpluggen van de muur komt. Dan komt er wel heel wat meer druk op de gipsplaten als dat gebeurt... Misschien kan dat, gezien je aangeeft dat elke plug best wat gewicht kan houden, maar extra versteviging stelt me wel wat gerust. Ook heeft de vorige eigenaar al in de muur geboord en zitten er 2 gaten in voor kabels. Waarschijnlijk ook niet heel gunstig voor de stevigheid?
   
  Laatst bewerkt:

  Jackd

  • #12
  Volgens de video zijn 8 schroeven meegeleverd en er is ruimte voor nog meer schroeven. ik zie 12 tot 16 plekken voor schroeven.
  Het zou dus zelfs gewoon met eenvoudige gipsplaatpluggen kunnen, die zitten ook al rond de 15kg en dat is met veel marge. Ik heb testen gezien, waarbij er veel meer aan één plug hing.
  Als je niet vlak naast een oud gat boort, maakt het niet uit voor de stevigheid.

  En als het fout gaat, gaat het fout op het moment dat je met 2 personen de tv erin hangt en dan heb je hem toch nog vast. Je voelt dan wel of het goed zit, dat kan je ook er redelijk voelen voordat je de tv erin hangt, ga zelf maar een beetje aan de beugel hangen, als je op een weegschaal gaat staan zie je hoeveel gewicht je eraan hangt.

  ps. als je even de tijd neemt, kan je met een stanley mes maar zelfs met een gewoon afbreekmes een stuk gips eruit snijden. Je maakt een v groef die je steeds dieper maakt. Moet het gips weer terug, dan vul je die groef. Dan eerst de randen versterken met wat hout erachter en een stuk gips op maat maken dat er weer in past, allemaal niet heel lastig.
   

  dannyj

  • #13
  Dank @Jackd !! Zit me zelf wel lekkerder als ik helemaal zeker weet dat ie niet elk moment eraf kan vallen dus hoe steviger hoe beter. Maar misschien dan toch de beste optie om het te proberen met gipsplaatpluggen. Al is het wegzagen van het gips en een multiplex erachter zetten niet mega veel werk voor een echte klusser denk ik?

  Maar denk dat ik dat dan eerst probeer. Mochten we merken bij het plaatsen dat het niet stevig genoeg is, dan voor de optie om een stuk gips eruit te zagen en een plaat multiplex erachter te monteren. Of evt in de metalen studs vastzetten. Spannend.
   
  • Like
  Waarderingen: Krunnie

  dannyj

  • #14
  Oke, de klus is geklaard. De richting van @Jackd .
  Ik heb de muur toch open gemaakt. Hout aan de staanders gemonteerd. Gips terug en de beugel geplaatst zodat deze door het hout zit.

  Nu nog wat beter dichten allemaal. Even schuren, schilderen en dan kan de tv eraan.

  IMG_4921.jpg 96DFFC90-F652-40EA-9F48-212542BB6DE0.JPG BA165815-1A3D-4876-B1E9-6FA4D21C8588.JPG
   
  • Like
  Waarderingen: Krunnie, Jackd en Vonken_trekker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu