Verloren bekisting

Hebeentuin

  • #1
Beste lezer,

Wij wonen op zandgrond dat circa 70 cm diep ligt.

Voor een nieuwbouw ben ik aan het bekijken wat voor fundering mogelijk is. Ja er is/gaat een architect mee bezig en alles wordt straks berekend.

Maar ik wil graag kunnen meepraten en kunnen toetsen wat men tegen mij zegt. Daarvoor ben ik druk mij in te lezen.

De eps verloren bekisting spreekt mij persoonlijk aan. Echter zijn de beter (naar mijn inschatting) op palen. En degene voor een strookfundering lijkt mij veel minder te isoleren en minder gebruiksvriendelijk.

Ik heb gezocht naar methodes dat je zelf een paalfundering van goede kwaliteit maakt maar kan behalve die metale schroefpaaltjes niet vinden. Wij willen proberen het in eigen beheer te doen.

Afijn, wellicht dat mensen hier mij op aspecten kunnen wijzen of verwijzen naar een interessante site waar ik verder kan lezen.

alvast bedankt.

I
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je wilt toetsen wat een deskundige tegen je zegt kan je beter een onafhankelijke derde partij mee laten kijken. We geven je hier in een paar woorden geen bouwkunde opleiding natuurlijk ;)

Als het zandpakket dik genoeg is en het huis niet te zwaar, zal een stroken- of plaatfundering waarschijnlijk genoeg zijn. Maar dit is van veel factoren afhankelijk.

Zelf de fundering gaan maken zal ik nooit aanraden. Onderschat het niet! Laat sowieso een deskundige mee kijken met alles wat je zelf gaat doen.

Met wat je nu schrijft over palen en isoleren van de fundering raad ik je helemaal aan het over te laten aan mensen met ervaring.
 

Hebeentuin

  • #3
Isoleren van de fundering (geisoleerde fundering) is toch normaal? Dat is een van de voordelen van die eps bekistingen. Ik heb mij vandaag verdiept in vorstrandbekisting. Deze kan zonder palen en heeft ook eps aan de onderkant.

Daar gaat ook een mortel met vezels in zodat je geen korven nodig hebt. Ik ga nog even uitzoeken of iedere fundering geschikt is voor een broodjesvloer.

Die andere verlorenbekisting zonder palen had na het beton storten een soort van twee balken. Hier werd dan de binnenmuur en buitenmuur op gebouwd. Dan krijg ik het idee dat daar dus geen balken voor een broodjes vloer opgaan.

Maar je mag mij wijzen op aandachtspunten, ik ben hier om te leren.

Palen zijn dus niet te maken of plaatsen door een doe-het-zelver?

Aanvullende vraag. Een fundering met verlorenbekisting is een strokenfundering. Juist?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Nee, niet iedere fundering wordt geïsoleerd. De thermische onderbreking kan ook tussen fundering en vloer zitten.

Nee, je hebt ook nog een plaatfundering waarbij direct in de isolatie gestort wordt.

En niet alle materialen welke gebruikt worden als verloren bekisting zijn isolerend.
 

Hebeentuin

  • #5
Okay dus je kunt kiezen om de thermische onderbreking in de fundering te plaatsen zoals met die eps bekisting, of op de betonvloer erop?

Kun je mij een aantal termen laten weten wat ik kan opzoeken?

Ik weet ook nog niet hoe je vanaf een fundering verder gaat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Google eens op "hectar vloer".
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je kan je tijd beter steken in het uitkiezen van een bouwkundige waarmee je goed door de bocht kan.
 

Hebeentuin

  • #9
Bedankt. Ik heb de fundering bekeken. Deze is echter niet geschikt voor een broodjesvloer. Ik ben op de hoop pekso bekisting uitgekomen als mogelijkheid. Daar zijn geen palen voor nodig en kan met kruipruimte. Het is met gebruiksvriendelijke eps bekisting.

De site van joostdevree is de site die ik de afgelopen weken het meeste open, daar staat heel veel uitleg op. Een handige site.

Zijn er anders nog interessante materialen of termen waar jullie mij op willen of kunnen attenderen. Met in het hoofd dat het in principe zelfbouw wordt met een aannemer en architect betrokken.

Het is enerzijds jammer dat we een bakstenen gevel 'willen'en niet pleisteren, maar die Ytong massiefblokken zijn wel geweldig lijkt mij.

bedankt mocht je een suggestie hebben!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Steenstrips zijn tegenwoordig ook erg goed. De juiste zijn niet van echt te onderscheiden! Overigens niet echt een klusje om zelf te doen.

Ytong massiefblokken zou ik niet voor gaan. Ook veel te dik voor de isolatiewaarde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu