Bekisting van underlayment makkelijk verwijderen

Hansja

  • #1
Voor de uitbreiding van een schuur en op de bestaande vloer daarvan een betonnen rand ( 15x15) aanbrengen heb ik een bekisting gemaakt van underlaymentplaten.
Nu lees ik echter dat je daar beter een waterproof plaat voor kunt gebruiken ivm het te snel drogen van het beton ( vocht wordt dan in plaat opgenomen).
De bekisting staat echter al dus dat is geen optie meer maar zou ik de bekisting binnen in kunnen voorzien van bv een plastic laag? of heeft er iemand andere tips?
Ik dacht ook nog aan ontkistings olie maar dat is zo te lezen voor gladde oppervlakten

Volgens mij als ik er aan de zijkanten plasticfolie in doe en dan vul met beton krijg ik ook een mooie gladde kant en is er makkelijk af te halen denk ik :)

Ideeën / tips zijn welkom

Hans
 

Sander 1972

  • #2
Wij gebruiken altijd rest platen, de ene keer underlayment, en dan weer osb.

Krijgen we ze makkelijk weg, dan halen we ze er uit en anders lekker laten zitten
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
spuit de kist voor de stort even nat.
dan trekt hij geen vocht uit de beton

Beton lost vrijwel vanzelf in elke kist omdat het tijdens de verharding warmte ontwikkeld.
daardoor uitzet en vervolgens weer krimpt als het afkoelt.
Vroeger werd er gewoon ruw hout gebruikt voor de bekisting als je in een oud betonnen gebouw loopt kan je de houtnerven nog zien
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Willem52

  • #4
Wel laten uitharden voordat je de bekisting lostrekt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
dat kan al na 8 uur... Definitieve sterkte na 28 dagen.
 

Hansja

  • #6
Bedankt voor het meedenken, ik heb de underlayment net voor het storten nat gemaakt en het is nu inderdaad goed los te maken. Over het algemeen ben ik tevreden met het resultaat maar op sommige plekken zitten toch nog wat 'gaten' ik denk dat daar niet genoeg getrild is. Kan ik dat met metselmortel ( het is voor de buitenkant van de fundering net iets onder de grond) aansmeren?

En is het wijs om ivm mogelijk vocht om de fundering aan de buitenzijde met een waterafstotende verf (wat ook voor vloeren gebruikt wordt) in te smeren.

Hans
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Gebruik hiervoor betonreparatiemortel.
 

Hansja

  • #8
Ik dacht dat het verwijderen goed ging maar vanochtend heb ik de laatste platen weggehaald en zie dan duidelijk het verschil van daar waar ik een stuk weg heb gehaald wat betonplex was ( foto 1) daarnaast een plaat underlayment verwijderd ( foto 2) maar dat ziet er toch anders uit en de bovenlaag is 'zacht'. Het lijkt dan net op cement wat weg te vegen is (is ook wat zacht).Ik heb daar met een borstel wat weggeveegd om te kijken om het daaronder ( is maar 1-2 mm) wel hard is en dan zie ik wat op foto 3 te zien is. Gaat dit nog goed komen , kan ik dat dan ook het beste met beton reparatiemortel in smeren om het goed vlak en glas te krijgen?

Foto 1.jpg Foto 2.jpg Foto 3.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu