Verlichting van plafondventilator werkt niet

Sannie001

  • #1
Hopelijk kan iemand me helpen met het volgende:

Ik heb een plafondventilator Bestron DNHD42 aangesloten. De ventilator werkt nu wel, maar het licht niet! :( Ook niet als de ventilator aanstaat.

De ventilator is voorzien van een uit/aan trekschakelaar voor het licht en een 0-3-2-1 trekschakelaar voor de ventilator zelf.

Er hing voorheen alleen een lamp aan het plafond, dus op de wand zit maar 1 schakelaar. Die staat voor het gemak even altijd op 'aan'.

Uit de contactdoos komt een zwart en een blauw draad. Het zwarte draad heb ik aangesloten op "L", en hier komt vanuit het apparaat een zwart en bruin draad uit.

Het blauwe draad heb ik aangesloten op "N", uit het apparaat is die ook blauw.

Tenslotte komt er uit het apparaat ook nog een aarde-draad (geel/groen), maar die eindigt gewoon in een blokje aangezien ik die in het plafond niet heb.

Kan iemand me vertellen wat ik verkeerd doe en waarom het licht het dus niet doet?

Alvast bedankt! :mrgreen:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Tenslotte komt er uit het apparaat ook nog een aarde-draad (geel/groen), maar die eindigt gewoon in een blokje aangezien ik die in het plafond niet heb.
Dus dan laten we de aarde maar gewoon achterwege?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik vermoed dat de lamp gewoon defect is.

Het achterwege laten van een aardaansluiting is inderdaad niet verstandig, de fabrikant heeft deze niet voor niets voorzien.

Aan de andere kant, wil ik het aantal plafonieres e.d. die geaard horen te zijn, maar ongeaard aangesloten zitten, niet graag tellen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Zo'n ventilator trekt veel stof en zal dus regelmatig schoongemaakt worden. En een elektrische schok krijgen terwijl je op een keukentrap staat, is erg onhandig.

De vermoedelijke reden waarom de lamp niet brandt, is dat je zowel de bruine als de zwarte draad van de ventilator aan moet sluiten op de zwarte draad van je lichtpunt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu