Verleggen standleiding/ontluchting

Stevenvec

  • #1
Beste installatie kenners ;),

Tijdens het plaatsen van de wanden van onze dakopbouw komen we het volgende probleem tegen. De wanden moeten van de gemeente aan de binnenzijde van de bestaande dakrand geplaatst worden. Daarmee worden de wanden in feite geplaatst op de koof van de onderliggende verdieping. De ontluchting is door
Middel van 2 x 90 graden bochten door het bestaande betonnen dak naar het midden van het dak verplaatst. Ik wil tegen de nieuwe muur een koof maken waar de standleiding in doorloopt en hier een afvoer van WC en douche op aansluiten. Kan ik de vloer open maken en met een 90 graden bocht aansluiten op de bestaande ontluchting (het horizontale stuk is dan een cm of 30.) of kan ik beter een nieuwe doorvoer in het dak maken en de onderliggende koof breder maken (dit heeft niet de voorkeur want die koof zit nu in de badkamer).
Op de foto’s de huidige situatie. De afvoer mechanische ventilatie en ontluchting lopen dus naar de koof die op de plek zit waar nu ook de rookgasafvoer omhoog komt.
Alvast bedankt voor jullie hulp!

IMG_6826.jpeg IMG_6825.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat bedoel je met de vloer openmaken? Als er een cementdekvloer op zit mag je daarin hakken. In de constructievloer niet.
Het kan helpen voor de beantwoorders om een schets te hebben hoe de leiding verlegd moet worden.

Laat je de cv-ketelafvoer door een installateur verleggen?
 

Stevenvec

  • #3
Beste Ijkenhout,
Bedankt voor je reactie. Ik heb geprobeerd een schets te maken van de huidige en de nieuwe situatie. Rookgasafvoer en mechanische ventilatie laat ik inderdaad uitvoeren. De MV en ontluchting liggen nu in de constructievloer met ongeveer 2 cm beton erboven. Ik dacht dat ik ter plaatsen van de nieuwe koof die 2 cm weg kan halen en daar de standleiding omhoog kan brengen. Je hebt dan alleen wel 2 keer een 90 graden bocht.

IMG_6830.jpeg IMG_6831.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
In de constructievloer mag je niet zomaar hakken. Als er 2cm beton boven de leiding zit, is het de vraag of dit nu al voldoet. Wat voor soort betonvloer is het?
 

Stevenvec

  • #5
Het is een breedplaatvloer. Dit is 5 jaar geleden zo opgeleverd en staat ook zo op tekening dus ik ga er vanuit dat er rekening mee gehouden is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik hoopte op een leidingplaatvloer. Helaas. Bij een breedplaatvloer is 2cm dekking op leidingen alleen voldoende als er wapening overheen ligt.

Als er geen wapening overheen ligt, kan je de leiding uithakken en op de vloer (in de smeerlaag) verleggen. Stort dan de sleuf in de constructievloer wel zorgvuldig aan met constructiebeton.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu