Verlaagd plafond maken - gipsplaten en schroefjes

Janus

  • #1
Hallo,

Ik heb afgelopen week de sleutel van mijn nieuwe huis gekregen, in de (open) keuken zat een verlaagd plafond van kunststof schroten, welke helemaal was doorgezakt. Deze heb ik eruit gehaald samen met het rachelwerk.

Nu heb ik de buitenste lijsten laten zitten, deze zitten nog erg goed vast en zijn waterpas. Op de plaats waar het verlaagde plafond overgaat in gewoon plafond heb ik een balk geplaatst, die aan de onderkant exact gelijk loopt met het frame van het oude rachel werk.

Ik wil hier een plafond gaan plaatsen van gipsplaten. de afmetingen zijn 215lang bij 465 breed.
Ik wil de gipsplaten in de lengte gaan plaatsen, ik ga dus plaatjes van 215 gebruiken, in deze platen komen op drie plaatsen halogeenspotjes (kan dat zomaar?).

De vraag is: kan ik deze nu het beste haaks op het rachelwerk zetten, of moet ik de rachels ook in de lengte gaan plaatsen, zodat ze meelopen met de platen?

Andere vraag is: waarmee dicht ik de naden van de gipsplaten voor ik deze met quarts bewerk en meewit met de rest van het plafond?

En als laatste, wat moet ik gebruiken om de randen aan de zijkant netjes af te werken?

Als er een andere oplossing is dan gipsplaten met een net zo mooi effect en niet erg veel duurder, hoor ik dat natuurlijk ook graag.
 

Arie

  • #2
Hallo,

Je gipsplaten haaks op je rachels zetten, en om de 30cm een rachel en let op gebruik gipsplaatschroeven! Naden kun je dichtzetten met bijv goudband/roodband in combinatie met gaasband.

Spotjes kan indien je erboven nog een bepaalde ruimte vrij hebt dus geen isolatie overheen leggen. En niet tegen een houten balk ivm de warmte afgifte.

Randen aan de zijkant kan je op dezelfde manier dichtsmeren als de naden, maar er zijn ook mooie plafond lijsten te koop.
Een gipsplaten plafond zal in de hoeken met de muren altijd gaan scheuren, dus ik zou voor de optie met de plafondlijsten gaan.

Succes,
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu