Verlaagd plafond badkamer - Greenboard gipsplaten

Capela

  • #1
Voor mijn nieuwe badkamer ga ik een verlaagd plafond maken met 3 inbouwspotjes van 230V. Nu heb ik greenboard gipsplaten van 12.5 mm gekocht en een aantal 5x7 geschaafd vurenhout balken. Voor die inbouw spotjes heb ik een hoogte nodig van 15 cm. Dit zal bij mij 14 cm worden want ik wil eerst een aantal balken in 1 richting plaatsen en dwars daarop weer een aantal balken. Nu vraag ik me af hoever ik de eerste balkenlaag uit elkaar mag plaatsen. Is dat een meter?
De tweede balkenlaag wil ik om de 30 cm plaatsen aangezien ik daar dan de gipsplaten van 60 cm breed opschroef.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer daar ook greenboardplaten tegenaan komen gaat dit niet goed, ze gaan doorzakken.
 

Capela

  • #3
Dat begrijp ik niet. Die greenboard platen schroef ik op de balken die onderling op 30 cm zitten. Onder dit "fijne balkennet" zit dus het grove balkennet om die 15 cm ruimte te verkrijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Oh, sorry, verkeerd begrepen.

Na herlezen is me duidelijk geworden wat u bedoelt, meestal wordt een verlaagd plafond anders aangelegd, vandaar mijn foute antwoord.
Een meter is genoeg wanneer de overspanning niet meer dan zo'n twee meter is, is het drie meter dan 60 cm aanhouden, is het een tussenliggende maat dan kunt het zelf snel even uitrekenen.
 

Capela

  • #5
Overspanning is inderdaad 2 meter. Heb inderdaad ook op een klusprogramma gezien dat ze stalen hangers gebruiken met c of u profielen. Maar volgens mij is dit net zo stevig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Qua stevigheid is het geen punt, dat zit wel goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu