Hoe gipsplaten verlaagd plafond onder schuin dak afwerken?

Toon72

  • #1
Ik ga een verlaagd plafond maken in ene kamer met een schuin dak. Ik ben er alleen nog niet uit hoe ik moet omgaan met de randen waar de gipsplaten bij het schuine dak komen. De platen zijn immers recht en 12,5 mm dik. Dus daar ontstaat een flinke kier. Voor de zekerheid heb ik ook even geschetst wat ik bedoel (zijaanzicht).
Hoe kan ik dit het beste oplossen? De randen schuin afvijlen zodat ik een smalle naad overhoud?

Verder loop ik er tegenaan dat de rachels verder uitsteken dan de buitens regels. En de gipsplaten steken nog weer iets verder uit. Vanwege het schuine dak. Loop ik daardoor meer risico op scheuren omdat de constructie aan de randen minder stevig is? En zo ja, hoe zou ik dat kunnen oplossen?

Ter info, de kamer is ca 2,10 m breed en het plafond wordt ongeveer 2x2 meter. Dus zowel de regels als de rachels zijn ca 2 meter lang. Idee is om de regels hah 60 cm te plaatsen en de rachels hah 30 cm.

Hoor graag jullie ideeën.

IMG_20220219_132622.jpg
 

Toon72

  • #2
Heeft er nog iemand een idee of tips voor me?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je het mooi wil doen zou ik ze met een schaaf schuin afschaven en een paar millimeter ruimte laten en dat afkitten. Ik heb in deze situatie nog wel eens een lat tegen het schuine deel gemonteerd (schroeven / met high tack kit) om aan de rand er toch iets achter te hebben zitten. Kan dat niet?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Gipsplaat zover afschuinen werkt niet, de onderste papierlaag gaat dan vanzelf naar beneden hangen.
Een houten afwerklat overheen zetten.
Ook een randregel aanbrengen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Een rachel (is hetzelfde als een regel maar jij gebruikt de naam regel voor een keper of balk) aan de rand aanbrengen overdwars. Afschuinen zou ik niet doen inderdaad.
 

Toon72

  • #6
Vonken_trekker schreef:
Een rachel (is hetzelfde als een regel maar jij gebruikt de naam regel voor een keper of balk) aan de rand aanbrengen overdwars. Afschuinen zou ik niet doen inderdaad.
Bedoel je hiermee hetzelfde als wat @Rola zegt? Dus een regel tussen het schuine dak en de rand van de gipsplaat? Gaat dat niet scheuren als het er beweging komt in de constructie?

En tweede vraag. Ik kan me voorstellen dat afschuinen niet gaat werken. Maar dan hou je dus een vrij brede naad over tussen de gipsplaat en de schuine wand. Hoe kan ik die dan wegwerken? Acrylaatkit gaat hem niet worden, lijkt me. Maar afwerklatjes zijn eigenlijk geen optie, want ik wil een strakke afwerking.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Dan het gehele plafond stucadoren, en de overgang plafond-dak insnijden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu