Verklaring voor lekkage uitbouw?

BMB

  • #1
Beste klussers,

Een paar maanden geleden is ons opgevallen dat onze Novilonvloer (vinyl) in de uitbouw (gelegd in 2015) op de begane grond behoorlijk verkleurd is geraakt door vocht/schimmel. Vermoeden was destijds dat dit kwam door regenwater dat bij een openstaande deur in de zomer naar binnen treedt, hoewel een lekdetectiebureau (die voor een ander lek kwam) aangaf dat dit vanwege de hoeveelheid water en de destijds nog verlijmde vloer hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak was. Het lek kwam van onder de vloer en de oorzaak zou gezocht moeten worden in de afdichting van de buitenmuur. Hieronder zien jullie een aantal foto's.

Ik heb er later iemand anders naar laten kijken, die aangaf dat er constructief (mogelijk op het ontwerp na) weinig aan de muur mankeerde: de loodflap zat nog goed en het houten kozijn was ook nog in orde. Er schijnen in de periode van aanleg van de uitbouw (ik schat rond het jaar 2000) wel wat verkeerde ontwerpen hier in de regio te zijn geweest waarbij de spouw niet of niet goed zou zijn aangebracht. Ik sluit die oorzaak voorlopig uit, aangezien het lek van vrij recent is en ook de buren (met dezelfde uitbouw) hier nooit last van hebben gehad.

Wat wel een oorzaak kan zijn is de 'grindbak' voor de deur, waar water in kan komen te staan. Die bak is zo'n 10cm breed en daarachter is de volledige tuin betegeld. Het grind dat er oorspronkelijk inzat hebben wij een aantal maanden geleden vervanger door fijner/kleiner grind waardoor de poreuze ruimte is afgenomen en deze bak bij neerslag uit een verkeerde hoek te snel vol raakt, en de capillaire werking het water 'opzuigt' met als gevolg een natte betonvloer. Het grind is vervangen door groter en schoon steenslag waardoor het er weer een tijdje tegenaan zou moeten kunnen. Vochtpercentages nemen ook langzaam af, hoewel ik wel een goedkoop metertje heb dat alleen vocht in de toplaag meet.

Klinkt in mijn ogen aannemelijk maar misschien wel vergezocht. Omdat wij op het punt staan te verhuizen wil ik het wel netjes voor de volgende bewoner achterlaten en ze ervan overtuigen dat de oorzaak van de lekkage nu is weggenomen. Is er iemand die dit kan bevestigen of ontkrachten? En evt. een andere oplossing kan voorstellen (anders dan de volledig betegelde tuin met een paar cm verlagen)?

Ik hoor het graag en alvast bedankt voor jullie hulp!

20201110_165209.jpg
20201110_170813.jpg
20201110_170551.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hele verhalen lezen is niet mijn sterkste punt. Ligt er isolatie onder de betonnenvloer.
Hoeveel is de vloer aan de binnenzijde hoger dan die van de tegels buiten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Op de 2e foto zie je dat het lood niet aansluit op het kozijn, en hier kan dus water instromen. Normaal gesproken gaatt het bouwlood onder de dorpel naar beneden richting maaiveld.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Zo te zien ligt de bestrating ook veel te hoog, en loopt niet goed op afschot.
Water blijft tegen de pui staan.
 

BMB

  • #5
Bedankt voor jullie reacties!

Of en hoe de vloer geïsoleerd is kan ik helaas niet zeggen. Er zit hier, in tegenstelling tot het oorspronkelijke deel van de huiskamer, geen kruipruimte. Technische tekeningen heb ik jammer genoeg ook niet. Ik denk dat de vloer ongeveer op dezelfde hoogte ligt als de tegels, misschien iets hoger.

Hieronder nog een close-up van het lood, de foto in mijn eerste post was wat ongelukkig genomen. Ik geloof dat het lood wel netjes bevestigd is, een klusser die bij ons over de vloer is geweest kan dit bevestigen.

Dat de bestrating veel te hoog is kan ik mij in vinden, hoewel ik toch hoop op een andere oplossing gezien dit zou betekenen dat ik de hele tuin opnieuw moet betegelen en ik dat (o.a. omdat we gaan verhuizen) niet zie zitten. ik ga er ook van uit dat dit jarenlang goed is gegaan tot het moment dat ik het fijnere grind in heb gedaan. Als ik de tuinslang in de bak leg stroomt het water nu redelijk snel weg, ik denk dat dit ten niet het geval was voordat ik het grind heb vervangen.




20201110_174901.jpg
20210109_172837.jpg
20201110_174901.jpg
20210109_172837.jpg


Quotes zijn totaal overbodig, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hoe diep is die grind rand?
Het hoort tot ruim onder het lood te komen, toch wel minimaal een cm of 10 diep in totaal.

Het nieuwe groffe grind (16-32mm) scheelt inderdaad een boel, behalve meer ruimte voor water, is er ook meer ruimte voor lucht en kan het dus drogen.
Zo'n rand verzand soms wel snel, dan het grind eruit, zeven en/of wassen en weer terug.

Op de laatste foto lijkt het dat het terras zelf hoger licht dan de vloer in huis.
 

BMB

  • #7
Bedankt voor het meedenken! Ik zou denken dat die bak inderdaad totaal zo'n 10cm diep is, misschien iets minder.

Ik blijf het in de gaten houden en hoop dat het vervangen van het grind de boel weer een beetje droog krijgt en houdt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
ik denk dat de rand niet is geïsoleerd.
en het vocht gewoon condens is
 

BMB

  • #9
Is er een manier om dat te controleren of aan te brengen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu