Verkeerde klokthermostaat AWB ketel

Prosper2020

 • #1
Beste Forumleden.
Ik heb een AWB Thermomaster C-XV 25 ketel die momenteel werkt met een AWB ExaControl VM1 thermostaat. Ik wilde ik een programmeerbare thermostaat en koos voor de Honeywell Chronotherm Touch (aan/uit). Niet de Chronotherm Touch Modulation, naar mijn weten is mijn ketel niet modulerend.

Op de site van Honeywell wordt zonder voorbehoud aangegeven dat de Chronotherm touch geschikt is voor de Thermomaster C-XV25. Na aansluiten bleef de ketel echter continu branden, alleen met gas dichtdraaien kon ik hem uit zetten. Verkeerde voorlichting van Honeywell lijkt mij!

Zoekende op internet meen ik dat dit met een E-bus protocol (?) of zoiets te maken heeft. Ik zit dus met een schadepost, retourneren zal moeilijk gaan, duidelijk aftekening van de schroefkop op bevestigingsgaten en krassen op de (moeilijk indrukbare) openingsknop. De leverancier kan er niets aan doen dat Honeywell verkeerde voorlichting geeft.
Is er een methode de thermostaat toch te gebruiken door de ketel intern anders aan te sluiten? Gaat dat niet ten koste van het optimaal functioneren van de ketel! Of moet ik over gaan tot aanschaf van een nieuwe AWB ExaControl E7 C? (is die wèl geschikt?) Graag jullie advies om mijn financiële schade te beperken. Bij voorbaat dank!
 

Fmrama

 • #2
Is de termostaat wel op de juiste ingang bij de ketel aangesloten.
Er zijn 2 mogelijkheden. 24 v of ebus. M.i. Moet ie op 24 v.
16DB6EFC-2F36-4225-95CE-474A7C2D8D3B.jpeg
 
 • Informatief
Waarderingen: Prosper2020

Onderhoudtje

 • #3
De Ebus aansluiting kan alleen gebruikt worden met de kamerthermostaat van hetzelfde merk als de ketel. Wil je de kamerthermostaat gebruiken van Honeywell dan moet de bedrading in de ketel aanpassen naar 24V, aansluiting 2 op het schema hierboven.

Wil je hier een opentherm kamerthermostaat op aansluiten dan heb je een OpenTherm-module nodig die je in de ketel moet aansluiten. Dan kan je hier wel een modulerende kamerthermostaat op aansluiten.

P.s Jouw ketel is wel degelijk een modulerende ketel. Alleen worden er door de fabrikanten en verkopers van kamerthermostaten verschillende termen door elkaar heen gebruikt, waardoor het lijkt dat de ketel niet modulerend is.
 
 • Informatief
Waarderingen: Prosper2020

Prosper2020

 • #4
Beiden hartelijk dank voorde reactie!

@Fmrama; De huidige thermostaat is van de fabrikant AWB, deze heeft geen batterijen (viel mij nu pas op...) Ik heb gelezen dat dit een thermostaat voor een Ebus aansluiting is. De Chronotherm is echter voor 24 V, dus misschien ombedraden.

@Onderhoudtje: Inderdaad; het door elkaar heen gebruiken van thermen is verwarrend en zette mij "op het verkeerde been". ... Als ik de thermostaat op de 24 V klemmen van de ketel zou aansluiten , (ik snap de tekening) gaan er dan voordelen van deze ketel verloren? Deze thermostaat is niet een type Touch Modulation, wat betekent dat voor het functioneren van de ketel (niet meer moduleren?)
Als het niet anders kan moet ik misschien toch naar een andere thermostaat, maar is het zeker dat de AWB ExaControl E7 C wel geschikt is? Als je dat voor mij kunt nakijken heel graag!
 

Fmrama

 • #5
Zet de draden even om, en kijk of de thermostaat zijn werk doet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Je kan op meerdere posities in een regeling moduleren.Een je ketel moduleert vrijwel altijd op verschil in aanvoer en retour en houd deze op ca 20 graden ongeacht de thermostaat.

De modulerende thermostaat moduleerd op verschil tussen wens en werkelijke temperatuur en geeft de ketel opdracht een bepaalde watertemperatuur te maken en berekend dan de stijgsnelheid om bij te sturen. Dit kan alleen goed werken bij een volledig juist ingeregelde installatie omdat anders de retour temperatuur niet klopt bij de vraag van de thermostaat en daardoor de temperatuurvraag te laag blijft.
 
 • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Prosper2020

Prosper2020

 • #7
Heel veel dank aan Fmrama, Onderhoudtje en The Headhunter. Door jullie reacties, info en advies heb ik een aanpassing kunnen/durven doen waardoor mijn probleem is opgelost. :hup::prima: (Prachtig. dit forum! :super:)
 
 • Like
Waarderingen: Fmrama

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu