Verende holle baksteen voor

Gais

  • #1
Ik heb als verdiepingsvloer een holle baksteen vloer met als grootste overspanning 4 meter. Nu viel me al op dat deze erg veert als mijn zoontje van twee aan het springen is, toen ik zelf sprong werd ik gelijk misselijk zoveel beweging zat er in.

Met de laser aan de ene kant zie je de lijn aan de andere kant dansen als mijn zoontje normaal loopt.

Nu weet ik dat er stalen wapening in zit en bewegen opzich niet erg is maar dit stemt mij niet erg gerust. Ik kan er nu nog bij vanaf de begane grond.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Heb je de dekvloer vervangen, of heb je vloerverwarming aan laten leggen?

Ik zou hiervoor een constructeur raadplegen.

(Holle baksteen)

Deze zijn geproduceerd in de periode 1956-1984 en zijn gemaakt van keramische holle bouwstenen. De vloer bestaat uit gemetselde oranje stenen met daartussen voegen, in de voegen zijn wapeningsstaven aangebracht. 80% van de NeHoBo vloeren hebben een probleem, vaak zijn deze problemen of gebreken niet zichtbaar!


  • Een bouwkundige keuring geeft u direct meer duidelijkheid over de risico vloer.
  • De wapening in de voegen is vooral bedoeld om de trekkracht van de vloer op te nemen. Die trekkrachten treden veelal onder in de systeemvloer op, daarom bevindt zich de meeste wapening dan ook in de voeg aan onderzijde van de vloer. Indien de voeg intact is, zal de wapening niet zichtbaar zijn.
  • Bekend is dat deze wapening in veel gevallen gaat roesten, vooral het vochtige klimaat in een kruipruimte is hier debet aan. Niet altijd is deze roestvorming visueel waar te nemen omdat de voegen nog intact zijn. Een droge en goed ventilerende kruipruimte is dus zeer belangrijk voor het behoud van de wapening in deze NeHoBo vloer.
  • Indien de omstandigheden niet gunstig zijn, kan door carbonatatie of chloride de wapening gaan roesten en kunnen de trekkrachten niet meer voldoende worden opgenomen.
  • Door een corrosieproces (wat niet altijd direct visueel waarneembaar is) zet de wapening uit en drukt de omliggende mortel (voegen) en stenen dusdanig dat visueel zichtbare schade ontstaat.
  • In het ergste geval neemt de draagkracht van de vloer af en kan de vloer doorbuigen of bezwijken. Niet al deze vloeren voldoen dus aan de verwachten en ontworpen levensduur van 50 jaar.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
De gemetselde versie of de bekistingsteen uitvoering?
 

Gais

  • #4
Het is een gemetselde vloer en de dekvloer is niets mee gedaan. Heeft ook altijd in verwarmde ruimte gezeten, geen verroeste wapening.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Met 4 meter zit je op de grens van de toelaatbare overspanning.
In die tijd was aan doorbuiging in trilling geen eis gesteld.
Ligt de dekvloer overal goed vast, dwz klinkt niet hol als je deze afklopt.
 

Gais

  • #6
Op een enkele plek na (stukje van 10x10cm) ligt deze nog goed vast. Er komt nog een verlaagd plafond in, heeft het nu om deze te maken van balkjes van max 7cm hoog afgesteund op voorzetwand en binnenmuur om de grootste beweging eruit te halen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
7 cm op 4 meter voegt niets toe, of komt er een dragende wand in het midden van de overspanning te staan?
 

Gais

  • #8
Er komt geen dragende wand te staan. Ik denk dat ik contact ga zoeken met een constructeur, kijken wat die erover te zeggen heeft.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Heb hier ook eenzelfde plafond met een overspanning van 3m90 maar dat veert geheel niet hoor.
Zou ook niet goed zijn want dan zou het stucwerk van het plafond komen of in ieder geval barsten vertonen maar na 30 jaar nog geen barstje te zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu