Verende vloer

Hansve

  • #1
Hallo,
in mijn jaren '30 woning hebben ze de draagbalken destijds waarschijnlijk verkeerd gelegd, de kamer is 4x7m en heeft een onderste balklaag van 10 balken met daaroverheen 1lengtebalk van dus zon 7 meter. de houten plankenvloer is 25mm dik. probleem is dus dat er erg veel beweging in de vloer zit daardoor ( op de orginele bouwtekening stonden de balkenlagen ook omgekeerd getekend, dus met de lange balk onder).
goed, ik wil dus eigenlijk de vloer verstevigen en dan ook meteen isoleren.

aangezien ik de kamer in 2 keer wil aanpakken ( spullen eerst naar links zetten en rechts klaarmaken en daarna omgekeerd) heb ik niet veel tijd om gewone (beton)poeren te maken en deze te laten uitharden.
zelf zat ik te denken aan met een grondboor aan beide zijden van de balken een paar gaten van ong.60cm diep te maken, daarin een 10cm pvc pijp te stoppen met een bepaalde lengte zodat deze ongeveer 7 cm onder de vloerbalk uitkomt
en deze pijpen vol te storten met snelbeton en daarop een balkje ( in de menie) te leggen die dus de oude houten vloerbalk ondersteund.

en ook 2 extra lengtebalken op de balklaag maken zodat de overspanning geen 2meter meer is voor de plankenvloer.
komt verder nog bij dat de plankenvloer kurkdroog is en ik deze er zeer waarschijnlijk niet herbruikbaar is wanneer ik hem eruithaal ( liggen namelijk gedeeltelijk onder de muren omdat deze vroeger dik gestuct zijn) dus zal ik iets van underlayment nodig hebben, maar die is in nederland alleen maar verkrijgbaar in 18/19 mm terwijl ik denk ik toch een 25 mm nodig blijf hebben.

dus enige suggesties zijn zeer welkom :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Op zo'n manier poeren bijmaken heeft geen zin. Als het je al lukt, gaan die zich gaan zetten, waardoor ze niets meer dragen. Snelbeton is trouwens niet bedoeld voor constructiewerk.

Ik snap trouwens niet heel je verhaal. Zou je het kunnen tekenen?
Oplossingen zou je eerder denken in het opdikken van balken e.d.

Waarom kan je de oude planken niet hergebruiken als ze droog zijn?
 

StefanD

  • #3
Heel vreemd, maar die balken zijn inderdaad verkeerd om gelegd.
Ik zou er in de lengterichting 4 balken bij leggen, zodat je op een hart-op-hart afstand van zo'n 65 cm. uitkomt:

Als ik het goed begrijp liggen de groene balken onder en daarop de bruine. Ik zou de blauwe dus toevoegen. Als de groene balken goed zijn, dan kun je dit ook in 2 delen doen.
Als je 65 cm. nog te veel vindt, dan kun je ook 6 balken toevoegen waarmee je op een HOH van 50cm. komt. Je kunt dan probleemloos 18mm planken nemen.
 

Hansve

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties :)

misschien had ik nog voor de poeren moeten vermelden dat de ondergrond bestaat uit een laag zand met daaronder blauwe kleigrond.
ik weet echter niet of dat nog veel uitmaakt. :?

over de planken, die was ik een poosje geleden tegengekomen in een andere kamer en die zaten dus aan alle vier zijden tot onder de zijmuren, doordat er een dikke laag cementstucwerk destijds op de muren zijn aangebracht en heb ze er geprobeert ( met inzagen tussen 2de en derde plank) heel eruit proberen te krijgen maar dat lukte zeer slecht.

dat snelbeton niet geschikt was voor constructiewerk had ik ook gelezen inderdaad, maar ik dacht dat dat voornamelijk was omdat snelbeton door de chemische reactie het staal wat erin komt voor de constructie aantast.
maar dat weet ik niet zeker.



de 2de tekening is de situatie nu ( had 10 dwarsbalken gezegd omdat ik aannam dat er aan het begin en einde er ook een verwachte die kon ik echter niet goed zien door de ventilatiegaten van buiten :D )
de 1 ste tekening is hoe ik het in eerste instantie zelf dacht te doen
de 3de tekening naar het idee van StefanD spreekt me ook erg aan, 50cm is meteen ook makkelijk met steenwol oid ertussen leggen :). en normale underlayment is dan inderdaad ook weer een optie.
blijven 2 vragen over:
die balken die ik erop leg kan ik die gewoon vastschroeven in de onderliggende balk of ben ik genoodzaakt om 48 van die verzinkte hout-verbindingstukken te kopen?
en zal door die extra balken de stijfheid in zijn geheel ook verbeteren, dus minder vering in het midden?

mvg Hans
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De eerste tekening is goed, de lange balk ondersteunt de korte balken, onder de lange balk horen 1 of meer poeren, afhankelijk van de dikte van de balk.
Dit is een veel voorkomende constructie, niets mis mee tot de poeren verzakken.

Extra balken van 7 meter erbij zetten kan wel maar zonder poeren worden dat gigantische afmetingen, dat moet door een constructeur bereken worden.
Dat zou ik dus nooit doen.
Een paar extra poeren die goed gefundeerd zijn onder de lange balk van 7 meter plaatsen en u bent klaar.
 

StefanD

  • #6
Als ik het goed begrepen heb, dan liggen de 10 dwarsbalken onder en daarbovenop een lengtebalk van 7 meter. De lange balk ondersteunt de korte balken dus niet, maar juist andersom. (Hansve schreef al dat de constructie verkeerd is)
De vloerdelen moeten dan dus 2 meter overspannen en dat is wel erg veel. Je kunt de middelste balk verstevigen zoveel je wilt, maar die 2 meter wordt daar niet minder om.
Als de korte balken stevig zijn, zou ik er simpelweg extra lengtebalken op leggen. Gewoon vastschroeven is voldoende: nadat je de vloerdelen hebt vastgeschroefd kunnen ze geen kant meer op.
 

Hansve

  • #7
Yup, StefanD heeft gelijk, dat is de huidige situatie ( ik maakte inderdaad foutje op de tekening, de poeren moesten natuurlijk onder de dwarsbalken).



Jan heeft gelijk wat betreft "hoe" het eigenlijk had moeten zijn, op de oorspronkelijke tekening uit 1930 staan ook 3 poeren getekend onder de lange balk.
Echter zoals eerder vermeld hebben ze het verkeerd gelegd. en het is nu denk ik te laat om de bouwvakkers er op nog aan te spreken :lol: .

dus zou het idee misschien nu zo zijn of zijn de poeren overbodig geworden?

 

StefanD

  • #8
Essentieel is dat de korte balken stevig genoeg zijn, die overbruggen immers de grootste afstand. Als die balken te veel doorbuigen, dan moeten ze dus verstevigd worden. Dit kan met poeren, maar de vraag is of je die zo goed kunt funderen dat ze totaal niet verzakken. Als ze maar 1 cm zakken hebben ze al geen nut meer.
Wat je ook zou kunnen doen is aan weerszijden tegen elke balk extra balken plaatsen (lijmen en schroeven). Je vloer wordt daardoor blijvend verstevigd. (Je moet dan wel de huidige lange balk verwijderen, anders krijg je de extra balken er niet tussen)
En je zou natuurlijk ook stalen liggers kunnen gebruiken, of als je het helemaal goed wilt doen de hele vloer vervangen door een broodjesvloer
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu