Verende vloerbalk

LazyAdmin

  • #1
Na bijna een jaar verbouwen sta ik op het punt om de vloer op de begane grond te gaan leggen, maar ik zit nog steeds te twijfelen wat ik zal doen met het volgende:

Het gaat in dit geval om een 100 jaar oude woning met een houten ondervloer. De balken lopen in de lengte richting (8mtr) van de kamer en worden in het midden ondersteund door een stenen muur. (of de balk loopt tot op de muur, dit kan ik niet zien aangezien ik maar in 1 deel van de kruipruimte kan komen.)

Dat een houten vloer een beetje veert is niet gek, hoort er ook bij, echter heb ik 1 balk welk meer doorbuigt (merkbaar) dan de anderen. Nu komt hier straks de eettafel te staan, dus veel lopen zullen we er niet. Toch vraag ik me af of het slim is om de balk te ondersteunen, zelf dacht ik er aan om een steun pilaartje te maken in het midden onder de balk, gewoon van een stapel stoeptegels ofzo. (In de kruipruimte ligt zand en de ruimte is ook altijd droog.) Of misschien de balk versterken door er aan weerszijden een balk erop te zetten.

Het is echt de enige balk die dit vertoont, en het is ook niet super erg, maar nu kan ik er nog makkelijk bij dus als ik er iets aan wil doen, dan moet ik dat wel nu gaan doen.

Wat is slim? Met rust laten, pilaartje maken of balkje er tegen aan. (en nee ik ga de balk niet vervangen, zo erg is het niet ;) ).
 

Pepjo

  • #2
Slim is om er nu wat aan te doen, als je vloer er inligt doe je het in ieder geval niet meer.

Ik zou er aan twee kanten een balk/plank langs slaan, dit geeft een hoop stijfheid.
 

LazyAdmin

  • #3
De balk zit er inmiddels tegenaan, wel een rot klus, maarja. Uiteindelijk bleek dat dit de enige balk is die van voor tot achter uit 1 stuk bestaat, de rest loopt maar tot de steun muur in het midden.
Na "onderzoek" bleek dat de balk niet zozeer meer door veerde dan de andere, je hoorde het alleen erger. Dit was te verwijten aan een oude pvc rioolbuis die onder de balk door liep. Vroeger zat de keuken in het woonhuis zelf zegmaar en ze hebben toen heel kunstig een rioolbuis, 75mm, gebogen naar de keuken toe zegmaar. Die bocht loop precies onder de vloerbalk door, dus wanneer de balk ietjes doorbuigt hoor je dit natuurlijk. Allemaal niet zo spanned, maar verklaard wel een hoop.

Tevens viel me op dat de steunen waar de waterleiding aan hing in allemaal verroest en afgebroken waren, de leiding hing dus vrij, deze meteen maar weer op 2 punten keurig opgehangen, lag er nou toch onder..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu