Vereffening badkamer 1

Status
Niet open voor verdere reacties.
Heb in een ruimte de douche èn de wasbak. Boven beiden, èn verborgen achter een systeemplafond maar toch altijd bereikbaar, lopen de warm en koud waterleidingen ( links op de tekening zichtbaar).
a. Als ik nu vanuit de meterkast (B groen rechts op de tekening) een gewone aarddraad (geel/gr) naar een CD in het plafond breng en vervolgens ietsje verder èn ook op het plafond ( immers altijd bereikbaar) een CAP aanbreng is die CAP dan conform de huidige voorschriften? leidingen lopen op 280 cm van de grond.

b. Om nu te vermijden dat ik èn de douchekraan èn de wastafelkraan moet aarden mag ik dan volstaan met het trekken van een vertinde aarddraad vanuit CAP naar de koudwaterleiding en doorlussen naar warm waterleiding? ( op de tekening de rode draad)

c. Meterkast ( B groen) is deze van de betreffende ruimte. Op de gang is er een centrale meterkast ( A rood), die zijn vertinde aardraad krijgt van de hoofdmeterkast van het pand ( X zwart). Ik heb vanuit de centrale meterkast op de gang ( A rood) een vertinde aarddraad naar de meterkast B gelegd en daar aangesloten op de betreffende plek op de rail.
Heb ik dat goed gedaan? of klopt mijn werkwijze niet?

Graag enige toelichting. Ik heb de schema's o[nder CAP op dit forum gezien en daar dacht ik vanaf geleid te hebben dat de twee leidingen aarden voldoende is. Uiteraard gaat vanuit CAP ook een vertinde draad naar aanvoer radiator.
 
11253_schets_doucheruimte_3.jpg
 
3 meterkasten? Verder vind ik bijgevoegd schema erg vaag. Volgens mij moet je de kraan zelf aarden of de leiding nabij de kraan en niet de leidingen ergens boven een systeem plafond. Het gaat erom dat geleidende delen zijn geaard op de plek waar je ze aan kan raken. Dus tevens de radiator zelf aarden en niet de leiding. Ik vindt de aarde zoals jij beschrijft sowieso twijfelachtig. Eigenlijk zou je dat moeten laten doormeten.
 
Drie meterkasten. De hoofdmeterkast die stroom geeft aan een gelijkvloers en twee verdiepingen. Op iedere verdieping is er een meterkast. En op elke verdieping zijn er vijf hele kleine flatjes die elk hun eigen meterkast hebben afgetapt van de etagemeter, vandaar de drie kasten in dit enkele verhaal.


Ik ben gewoon op zoek om te kijken of mijn mening van het geheel conform de voorschriften zijn. Blijkbaar volgens Jou niet en dat kan best zo zijn. Hoe zou ik het dan het beste doen? Als je kijkt naar het hierbijgevoegde schema dan staat er-------koud en warme leiding geaard dmv het daar beschreven systeem ...dan hoeft de kraan niet...geaard.
Toch nog even een reactie svp. Ik kan het in de hele topics niet vinden/althans niet met mijn kennis ter zake.
Dank alvast.
11253_fiesiekus_ergens_op_het_forum_2.jpg
 
Dit is ook het juiste schema maar de aansluiting van eea moet zich in de badkamer bevinden. Maar goed, het is ook allemaal een beetje en kwestie van interpretatie. Of je installatie conform de voorschriften is via het forum nu eenmaal niet te overzien. Ik zou je adviseren om iemand met voldoende kennis van die voorschriften even de boel ter plaatste te laten bekijken en doormeten. Dan heb je de zekerheid die je graag wilt.
 
Ja, een en ander, alles derhalve is in diezelfde ruimte/badkamer. De warm en koudwater leiding zit loodrecht boven de doucheruimte en ak de andere aansluitpunten ook. Ze worden verborgen door een systeemplafond wat t e n a l l e t i j d e n bereikbaar/afneembaar is in diezelfde ruimte.

Maakt het trouwens niet uit vanaf welk punt in de meterkast ( die rail) de geel/groene aarddraad naar de CD gaat en van daaruiit naar het CAP?

Die aarddraad gaat naar het grote gat van de CAP en wordt daar door de twee schroeven aangedraaid. Klopt dat?

Vervolgens gaat er een vertinde aardraad naar vb de aanvoer van de CV en wordt bij het vertrek ook met de twee schroefes vastgezet in de CAP.
Interpreteer ik dat goed?

Graag nog even,
beste dank
andres
 
Het aansluiten gaat je zo te horen wel lukken maar ik blijf zo mijn twijfels houden of de lokatie van de aansluitingen zo wel correct is. Die vallen zo namelijk buiten de badkamer-zone indeling en volgens mij moeten ze erbinnen vallen.
 
Dank. Kan hier iemand nader op ingaan? Ze ( de aardingen) vallen in dezelfde ruimte en zijn permanent controleerbaar/niet verborgen etc. Nergens vind ik enige verwijzing naar het aangehaalde dat het hetzij in zone 1, 2 or 3 zou moeten geschieden waarbij ik denk dat zone 3 wel uitgebreid is tot diezelfde ruimte en niet beperkt tot vb 60cm of anders.
of zie ik dat verkeerd? Enige specialisten reactie graag,
dank voorhands,
andres
 
De leidingen moeten zichtbaar en blijvend bereikbaar vereffend worden(indien mogelijk).

Dus cv word vereffend op de retour vlak tegen de radiator aan, 1 buis is voldoende.
Waterleiding zo dicht mogelijk bij de kraan indien de kraan warm en koud elektrisch met elkaar verbind hoef je maar 1 van de 2 te vereffenen.
Bij koperleidingen hoef je verder de waterleiding niet nogmaals te vereffenen.

Je verhaal over zone 3 snap ik helaas niet.
 
Dank voor je reactie. Ik begrijp dat het in dezelfde ruimte dient te zijn en derhalve steeds controleerbaar en bereikbaar. Maar als je de koudwaterleiding ( in dit geval koper) neemt is dat dan voldoende? Voor zover ik begrijp is het geraadzamer om zowel koud en warm te vereffenen, althans dan hoef je geen rekening te houden met de watertap zelf.
Zie ik dat goed?
dank alvast
andres
 
Dit is de relevante bepaling, echter uit de vorige editie van de NEN1010:

701.413.1.2.2 - Aanvullende potentiaalvereffening (toelichting)

In de zones 1, 2 en 3 moet plaatselijk altijd aanvullende potentiaalvereffening zijn toegepast, die alle vreemde geleidende delen verbindt met de beschermingsleidingen van alle gestellen in deze zones.

Ik weet niet zeker of deze bepaling nog in ongewijzigde vorm in de laatste editie is opgenomen (deze heb ik helaas niet tot mijn beschikking)
Tevens heb ik ergens gelezen dat de hoogte van de zone indeling is op getrokken van 2,25 naar 2,60 meter. Wellicht kan iemand daar nog uitsluitsel over geven?
 
Zone 3 is volgens mij komen te vervallen in de NEN1010:2007. De hoogte is inderdaad aangepast naar 2,6m. Moet er wel bij vermelden dat dit in de NEN wel te vinden is maar dat in de NPR nog 2,25m vermeld staat.
 
Nog even ter verduidelijking; Een in zone 2 geplaatst stopcontact (WCD) heeft dus voldoende als er drie draden aangesloten zijn naar de CD, te weten de blauwe, de bruine en de geel/groene aarde? Klopt dit?
Graag iemand nog enige duidelijkheid,
vast bedankt,
adres
 
Badkamer zone indeling:

22739_badkamerzones1_1.gif
22739_badkamerzones2_1.gif


In zones 0, 1 en 2 mogen geen schakelaars, wandcondcontactdozen of lasdozen aanwezig zijn.

En in zones 1, 2 en 3 moet altijd aanvullende potentiaal vereffening zijn toegepast volgens dit schema:

22739_badkamer3_1.jpg
 
Dat schema voor zone indeling is duidelijk. Wel meen ik op dit forum onlangs gelezen te hebben dat zone 3 vervallen is althans geen voorschriften meer gelden voor deze zone. Klopt dit?

Als ik nou in zone 2/of indien voorschriften nog gelden voor zone 3, een WCD en Lichtschakelaar wil plaatsen om vb het licht boven de wastafel te schakelen of de WCD voor deze badtafel wil gebruiken dan dien ik die te vereffenen.
a. wil dat zeggen dat een geel/gr aarddraad naar de CD en vervolgens naar de geaarde meterkast , uiteraard met bl/br of indien schakelaar met zwart NIET mag? of toch?

b. Indien dat niet mag en vereffend dient te worden dan moet ik ervanuit gaan dat voor
-de WCD er een bl/br en VERTINDE aardraad 4mm ( die dan weer naar de CAP gaat en de twee anderen naar de CD waarna naar de meterkast) moet hebben. En zo ja sluit ik dan die vertinde aan op de plek waar anders de geel/gr kwam?
- de schakelaar er een zw/br en vertinde dient te hebbe en bl van de lamp naar CD. de vertinde komt dan hier waar de gr/gele zou moeten.

Graag nog een reactie ,\dank/andres
 
Een wcd mag alleen in zone 3 en achter een aardlek van tan hoogste 30mA.

Een wcd voor algemeen gebruik hoeft niet aangesloten worden op het CAP, maar kan rechtstreeks naar de centraaldoos.

Een schakelaar alleen in zone 3 met bruin en zwart aansluiten.
 
Dank. Begin het uiteindelijk te begrijpen. De pot. vereffening is enkel voor de vb radiator, aardmat, badkuip en waterleiding maar heeft niets te zien met de schakelaars en stopcontactdoos.
Die mogen gewoon niet in zone 0 en niet in zone 1 en geen CD binnen die zone. Klopt headhunter?
grote dank,
andres
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan