Vereffening badkamer 1

Status
Niet open voor verdere reacties.
Een centraaldoos is een lasdoos en mag idd niet binnen zone 0,1,2.

Een wandcontactdoos voor een wasmachine of droger moet wel op het CAP.
 
Die mogen gewoon niet in zone 0 en niet in zone 1
en niet in zone 2

WCD'en en lichtpunten gewoon aarden met een geel/groene draad naar de CD. Aanvullend voorschrift in de badkamer is dat WCD van een andere groep dan die in de CD een extra aardleiding krijgen, hetzij naar het CAP, hetzij naar CD. 4mm2 vertinde koperdraad gebruik je alleen daar waar je geen leiding toe kan passen (bijv radiator, kraan, metalen douchbak enz) .
 
De badkamer heeft een plafondhoogte van 280 cm tegen dewelke ik een plank met de CD heb bevestigd. Mag daarop ( op die plank en die hoogte ) de CAP bevestigd worden?
met dank alvast
Andres
 
Op bijgaande tekening heb ik de CAP gesimileerd. nalv hetgeen ik begrepen heb dienen de vertinde aarddraden alzo te lopen van de CD doos naar CAP en vervolgens van CAP naar elke te vereffenen item.
Bijkomende vraag, na eventuele correctie van Jullie op mijn similatie:
a. de vertinde leiding gewoon in een apart daarvoor bestemde electrabuis?
b. Hoe (dmv welke lasdop/krronsteen/of aparte aansluitdop ?) sluit ik in CD rood deze vereffeningsleiding aan op de bescherminsgleiding ( geel/gr/bl/br) richting meterkast? of
moet deze beschermingsleiding als vertinde leiding naar de meterkast doorlopen?
Graag nog even ter verduidlijking aan het forum,
met dank alvast,
andres
 
11253_vereffening_schema_4.jpg


hier alsnog het schema van de vorige vraag,
Graag Uw reactie(s)
andres
 
Tussen Meterkast, CD en CAP normale geel/groene installatiedraad en lasklemmen gebruiken.
4mm Vertinde koperdraad hoeft niet in een buis maar mag wel.
Vooral bij het laatste stukje naar de aansluiting op bv de douchbak of radiator kun je namelijk niet echt een leiding toepassen en loopt de draad gewoon vrij door de ruimte.
 
Dank. Van duidelijkheid gesproken.
Ik had al voorgewerkt volgens het oude syteem, te weten de vertinde draad vanuit de meterkast, on-onderbroken naar de waterleiding, douchebak en vervolgens CV radiator.
Ik moet deze dus verwijderen en in deze buis ALLEEN de geel/gr aardedraad invoeren tot aan de CD en daar dmv een aansluit doorverbinden. Klopt dat?
En waar op de rail sluit ik de aarde aan?
De meterkast die hier getoond wordt is gevoed vanaf de Centrale meterkast vanop de gang. Aarde (dmv vertinde 4mm draad) loopt naar deze meterkast . WAAR sluit ik deze vertinde draad aan op de rail?
Nu het ene verhaal voor mij duidelijk is nu graag een hulpje tot aan de meterkast.
11253_meterkast_aansluit_aarde_1.jpg
 
1. Volgens de oude norm moest er een vertinde draad lopen vanaf het CAP naar de aardrail in de meterkast. Volgens de nieuwe norm moet je het CAP aarden via de CD in de badkamer. Als je dus uitgaat van de nieuwe norm is die aparte leiding met vertinde draad overbodig en sluit je het CAP met een geel/groene draad aan op de aarde in de centraaldoos die verder samen met de fase en de nul, door één leiding naar de groepenkast loopt.
2. Het kan aan mij liggen maar ik kan op de foto geen aardrail ontdekken.
Met alle respect voor je doorzettings vermogen maar laat dit door een E-installateur uitvoeren of tenminste nameten. Aardweerstand moet namelijk aan bepaalde waarden voldoen om voldoende veiligheid te bieden. Ook verzekering technisch kun je dit werk in de meterkast beter aan een pro uitbesteden. Hierop gaan bezuiningen is een verkeerde keuze.
 
Begrijp ik volkomen en is natuurlijk niet de bedoeling een onveilige situatie te scheppen. En ook in wezen niet van bezuinigen. Ik besteedde drie meterkasten en een Centrale meterkast uit aan een electromonteur. Hij maakte offerte kocht de kasten ed en plaatste. Hij zou de eindafsluiting doen/doormeten en dan het laatste bedrag(200 euro restant) betaald krijgen. Hij geeft geen gehoor meer, dus wat moet je dan. Een andere electro monteur zal me het nakjken geven.( werken aan de kastjes die een ander geleverd heeft ) Dus bereid ik zoveel als mogelijk alles voor en laat dan de eindafsluiting alsnog aansluiten/doormeten etc.
Doet eigenlijk ook niet ter zake, ik zal heus niet iemand/ook mezelf niet in een onveilige situatie brengen.
Toch nog graag even kijken waar de aardrail ligt. Ik maak twee duidelijke foto mee over en hoop dan toch nog bericht van je te krijgen. (verwijderd)

11253_meterkast_rail_1.jpg

11253_meterkast_met_aardleksch_1.jpg
 
Ik zie nog steeds geen aardrail...

Volgens mij hoort er boven in de groepen/verdeelkast een aardrail aanwezig te zijn en zo te zien ontbreekt die. Deze moet op zijn beurt verbonden zijn, met een in de meterkast aanwezige hoofdaardrail, eea aangesloten volgens dit schema;

22739_aarde_1.jpg


Ik denk dat je hier niet zelf aan moet willen beginnen en dat je beter opzoek kunt gaan naar een E-installateur, die begrip heeft voor de door jouw geschetste situatie en die wel zaken met je wil doen/afhandelen.
Bovendien denk ik dat, hoe meer je nu zelf doet, hoe minder een installateur geneigt zal zijn er voor te tekenen. Je zult hem toch ook wat werk moeten gunnen.
 
Aarde ontbreekt voor zover ik kan zien. Kunt u een foto van de onderkant meterkast maken&plaatsen?
Dus bereid ik zoveel als mogelijk alles voor en laat dan de eindafsluiting alsnog aansluiten/doormeten etc.
Laat de electrieker dan ook de vereffening in de badkamer aanleggen.
 
Dinjens schreef:
De meterkast die hier getoond wordt is gevoed vanaf de Centrale meterkast vanop de gang. Aarde (dmv vertinde 4mm draad) loopt naar deze meterkast .

Zou je van deze situatie ook een duidelijke foto kunnen posten? En eventueel ook van de gang meterkast en de hoofd meterkast, liefst detail vd groepen en overzicht?
 
Dinjens schreef:
Drie meterkasten. De hoofdmeterkast die stroom geeft aan een gelijkvloers en twee verdiepingen. Op iedere verdieping is er een meterkast. En op elke verdieping zijn er vijf hele kleine flatjes die elk hun eigen meterkast hebben afgetapt van de etagemeter, vandaar de drie kasten in dit enkele verhaal.
Ik krijg het intuitieve gevoel dat hier dringend een erkende vakman bij gehaald moet worden, voordat er straks ongelukken met huurders/bewoners gebeuren.
 
Tja, 1 hoofdkast, twee subkasten en 10 onderverdelers. Mits de juiste aarding, zekering waarden, ALS's, draaddiktes enz. enz. zijn toegepast zou het theoretisch moeten kunnen. Maar ik sluit me geheel aan bij het advies van Fiesiekus. Ik heb ook zo'n donker bruin vermoeden waarom die eerste installateur deze klus niet wil afmaken...
 
De aardrail ontbreekt helemaal niet.
Deze zit links bovenin de kast en is ongeveer de helft van de kast.
Reden: deze kasten worden in Duitsland verkocht met enkelpolige automaten, hierin is dan de linkerrail de aardrail en de rechter rail de nulrail.

Lekker goedkoop zo'n beunhaas.

Edit @rie was iets sneller.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan