Vereffening badkamer 1

Status
Niet open voor verdere reacties.
Klopt helemaal met die duitse kasten, maar ze zijn klein, handig en inderdaad niet te duur. En inderdaad, daar ligt de aardrail.
Alvorens ik Jullie berichten las nam ik enkele fotos. Eerst een verhaal uit de wereld helpen en dat is de onveiligheid die zou kunnen ontstaan.Ben ik nog altijd eindverantwoordelijke voor en ik ga daarmee echt niet over een nachtje ijs. Ik voeg een foto bij van het gelijkvloers( de aarding in de meterkast die daar staat en het gelijkvloers en de eerste en de 2de etage voedt). De aarding is geinstalleerd door een erkend bedrijf, weliswaar 1987 , maar goedgekeurd en verleden jaar de aardpin nog gecontroleerd. Het gaat mij niet om het installeren van een hele nieuwe aanleg, zomaar uit lekenhanden geschud. Op die eerste verdieping was er 1 meterkast voorzien van goedgekeurde aarding en dies meer. De stroomaanvoer is voldoende om er 5 flatjes te realiseren met, en daar stond ik op in deze energiedure tijd, zowel de stroom als het water elk individueel te controleren, weliswaar niet geijkt. Maar indicatie lijdt tot bezuiniging.
De meterkast, die er voorheen dienst deed, werd vervangen door een duits exemplaar en de aarding die de vorige had werd aangesloten op de nieuwe kast in de gang die als hoofdkast gaat dienen voor de 5, laat zeggen piepkleine- maar ( uiteindelijk) uiterst veilige- flatjes. Elk van de 5 flatjes werd voorzien van een meterkast zoals vanmiddag foto geplaatst ( het duitse exemplaar) en die kregen elke een VERTINDE aardraad rechtstreeks van de gangmeterkast en elk on-onderbroken tot de meterkast die ik fotografeerde ( dus op elk flatje/of studiotje). Het is vanuit die meterkast in het flatje dat de aarding in de doucheruimte gestalte moet krijgen.
Zoals Xander aanstipte ( zijn gecorrigeerde tekening met groene aanduiding voor gr/geel) zo wordt het geheel verzorgd tot aan aan die meterkast.
Mijn vraag was dan:
a. waar sluit ik de VERTINDE aarddraad ( die van de gangmeterkast komt ) aan op de rail in de meterkast op het flatje?
b. waar sluit ik de geel/gr aardraad - die vanuit de CD komt ( en dus vanuit CAP)- aan in de meterkast ( dus op de rail daar aanwezig)?
Nogmaals, en ik benadruk dit, er kan en zal geen onveilige situatie ontstaan. Uiteindelijk zal de installatie gekeurd worden en aan de voorschriften moeten voldoen.
11253_hoofdaarding_meterkast_1.jpg
 
A) Deze rail is normaal gezien uit 1 stuk, dus alles schroeven die erop staan zijn in dat geval bruikbaar.

b) Ook op deze rail, zolang deze verbonden is met de draad uit a) is het ok.

Foto : denk dat kabel bij 2 terug de grond ingaat, en de aarding een grote aardlus is, die aan 2 kanten bovengronds verbonden is. Zo is de aarding in een loods hier ook aangelegd.

Verder blijkt dus dat uw huidige installatie volledig zonder aarding zit.
De aardrail ontbreekt helemaal niet.
Deze zit links bovenin de kast en is ongeveer de helft van de kast.
Reden: deze kasten worden in Duitsland verkocht met enkelpolige automaten, hierin is dan de linkerrail de aardrail en de rechter rail de nulrail.

Lekker goedkoop zo'n beunhaas.

Overlaatst een nieuwe ABB voorgemonteerde zekeringkast in men handen gehad en deze had ook een halve rail (rest van de houder leeg). Wat heeft dit met beunhazerij te maken?
 
Alle aansluitingen komen uit op de rail bovenin.
Dus de aarddraad vanaf de HAR komt op de rail en alle PE aansluitingen vanuit de woningen komen ook op die rail.

De aardedraad dient minimaal dezelfde diameter te hebben als de voedende draden.


Wat dat met beunhazerij te maken heeft?Die kast niets maar de achtergelaten werkzaamheden alles.

Daarmee bedoel ik dat de beunhaas in eerste instantie lekker goedkoop de installatie kon maken, en de TS nu met een halve installatie zit waar nog wel eens heel wat kosten achterweg kunnen komen.
 
Voor mijn goede begrip, het gaat dus om totaal 3 hoofdaansluitingen (1 per etage)? Ben dan wel benieuwd naar de waarde van de hoofdzekeringen ivm de draaddikte waar The Headhunter ook op doelt. 4mm2 zou wel eens te dun kunnen zijn. En hoe zijn de woningen voorgezekerd in de hoofdkast op de verdieping? Let op de selektiviteit.
 
Headhunter..inderdaad..niets mis met de kasten maar met het achterlaten van het werk ....nadat alles contractueel vastgelegd werd en allles werd nagekomen inclusief de tussentijdse betalingen. Hij geeft nu niet meer thuis.

Black, neen die 2 gaat helemaal niet naar de grond terug. De grond is richting 1 naar beneden, de kelder in en zo naar de aardpin. Nam nog een detail foto en voeg hem bij. groen gaat naar de 1ste etage, rood naar de 2de en blauw van CAP naar blokje 1. In de kelder ( de foto is genomen op het gelijkvloers) komt dat hele ding binnen maar nogmaals dat werd destijds door een erkend installatiebedrijf geinstalleerd en sindsdien niets aan veranderd. Er is dus wel degelijk aarding.

Xander er is 1 hoofdaansluiting op het gelijkvloers en die wordt van daaruit naar de 1ste en ook naar de tweede etage gevoerd waar elke etage een centrale meterkast heeft. Ieder etage heeft drie zekeringen en die van de eerste etage voeg ik hierbij, ik denk 3 x 25 amp. Op de eerste etage is het nieuwe geplaatste duitse kastje afgezekerd met 25 amp per flatje waarvan er dus 5 per etage komen.
voeg de fotos bij , goede nacht, andres
11253_hoofdaarding_duidelijker_1.jpg

11253_de_drie_stoppen_voor_de_1ste_etage_gezien_vanuit_de_centrale_meterkast_1.jpg
 
Weet je zeker dat de beneden-groepenkast ook de etages voedt of zijn die kabels al voor de hoofdzekeringen en de meter aldaar afgetakt? Zo niet zouden er in de hoofd-groepenkast beneden ook zekeringen moeten zitten die de etages voorbeveiligen. Kijk hier nog even naar. Verder kan ik je alvast verklappen dat 3x25A op de etage te mager is voor wat je erop aan wilt sluiten. Bovendien niet selektief met de 5x25A voorbeveiliging en dus niet conform de voorschriften.

Trouwens let even goed op de terminologie: Groepenkast is het kastje waarin de zekeringen, ALS's enz. zitten. Meterkast is de ruimte waar zich de hoofdzekeringen, meter en groepenkast bevind. Het werkt nogal verwarrend om dit door elkaar heen te gebruiken.
 
Xander bedankt en hier de uitleg.
De benedengroepenkast ( zie foto) voedt de etages via de twee zekeringskastjes (nr 5 en nr 6, elk 3 x 25 amp zie vorige foto) Dit is waarschijnlik de door jou geopperde voorbeveiliging voor de etages, of is dat 7 wat ik niet kan thuis brengen?

Op de eerste etage komt 1 centrale kast ( groepenkast of centrale meterkast en deze hangt in de plaats waar voorheen de enige meterkast voor die gehele etage hing en op de daar destijds en nu nog aanwezige aardvertakking voor die etage). Deze heeft 5 x 25 amp beveiliging , elk flatje 25 amp afzekerend.
De flatjes zelf hebben vervolgens 16 amp zekeringen en mijn vragen gingen over de aarding van de doucheruimte in die flatjes. Er zat voorheen zelfs krachtstroom op elke etage. In wezen verander ik niets aan de etage centrale (meter) kast behalve de kast maar niet de voeding. Verder splits ik deze naar 5 kleine flatjes met elk 16 amp. Misschien nu iets duidelijker? Lijkt me toch een logische afzekering toch?Laat nog effe weten,
Ik voeg een foto bij van de beneden groepenkast en nummer als volgt:
1. meter
2. hoofdschakelaar voor het gehele gebouw.
3 en 4 gelijkvloers voorheen zaak en appartement, nu woning.
5 zekeringen voor de 1ste etage ( 3 x 25 amp)
6. zekeringen voor de 2de etage ( 3 x 25 amp)
7 kan ik niet onmiddellijk thuis te brengen. Hangt net onder de zekeringskastjes die ik in mijn vorig bericht bijvoegde.
Hoop nog van je te horen,
bedankt alvast
andres
11253_groepenkast_beneden_1.jpg
 
Ok, de hoofdzekering voor de etages zitten dus beneden in de hoofdkast
maar zijn te licht. In de centrale kasten op de verdiepingen zitten dan als het goed is een 4 polige hoofdschakelaar en de 5x25A groepen tbv de appartementen, correct?
Weet je toevallig ook de waarde van de hoofdzekeringen van deze hoofd-groepenkast?
 
Denk 35 amp. Die wissel ik al eens ( zelden maar ze zijn er in voorraad) in de stoppen tussen 2 en 3. Bedoel je die?
Zoniet waar moet ik dan kijken ( verwijzing naar de foto aub)?
laat maar weten,andres
 
Hoofdzekeringen van het geheel vindt je onder de meter (1) maar zijn als het goed is verzegeld. Dit zou je op de elektra rekening moeten kunnen terugvinden of informeer bij je net leverancier. Verder geen idee wat die zekeringen boven (2) en onder (7) doen? Je vragen gingen ook over of eea conform de voorschriften is toch? Dan moet je ook het geheel bekijken en niet alleen een klein stukje. De 3x25A voorbeveiliging voor de etages is niet selectief met de 5x25A voor de flatjes, met als gevolg dat er bij overbelasting zomaar meerdere flatjes zonder stroom kunnen komen te zitten. Dit mag niet kunnen gebeuren en is dus niet conform de voorschriften.
 
Hoe los ik dat het beste op, door een zwaardere in de groepenmeterkast te laten zetten of bij de etage kast? En kan dit dmv vb twee nieuwe of wat denk je dat aan te raden is?
maw hoe voorkom ik dat meerdere flatjes te samen uitvallen?
andres
 
Xander, de waarde van de hoofdzekeringen in de hoofdgroepenkast is 3 x 63 amp . Inlichting van het energiebedrijf.
Hoop nog op een reactie
andres
 
Ok, Misschien dat je daarmee uit zou kunnen komen.

Optie 1. De voorbeveiliging tbv de centrale etage-kasten, in de hoofdkast beneden, laten verzwaren naar 2x 3x40A (met voldoende dikke bekabeling uiteraard, ook voor de aarde).
Optie 2. De centrale etage-kasten laten vervallen en de appartement-kasten direct voeden vanuit de hoofdkast, beneden, en aldaar afzekeren met 10x25A.

Let wel, alleen boven al kan men dan theoretisch respectievelijk 210A of 250A opnemen terwijl uw hoofdzekeringen max.3x63=189A kunnen leveren. Ik weet niet af dat is toegestaan maar een erkend installateur weet daar vast wel raad mee!
 
Bedankt en tzt laat ik het energiebedrijf de aanpassing in de meterkast naar boven toe afwerken/aanpassen. Tevens zal ik dan het energiebedrijf vragen de aanleg per flatje door te meten te controleren. Ik heb dat verhaal goed begrepen en kan natuurlijk niet dulden dat bij een stroomstoring bij een de ander ook uitvalt.

Mbt het aanleggen van aansluitingen/aarding van de ruimten zelf zal ik, als iets niet duidelijk is, mij tot het forum wenden en hoop dan daar klaarheid voor te vinden, voor zover ik dat nu al niet heb.
Bedankt en tot horens,
andres
 
Nog één klein dingetje. Het energiebedrijf zal niets aan je installatie aanpassen/nameten behalve, desgevraagd, de verzegelde hoofdzekeringen en het verzegelde meterbord. Voor aanpassingen/metingen aan de groepen kasten moet je bij een erkend installateur zijn!
 
Ja, dat weet ik maar ik meen mij te herinneren dat vb essent dat wel doet, heb nl voorheen een offerte gehad van deze leverencier. Had ik misschien beter kunnen mee in zee gaan...maar dat kan nog altijd/of met een ander als ik zover ben.

Kom toch nog even terug op het verzwaren van de zekeringen in de hoofdgroepenkast tbhv de eerste en tweede etage. Ik begrijp dat de 3 x 35 naar 3 x 40 moet en dat de bekabeling adequaat moet zijn.
Ik nam nog een duidelijke foto en wilde alleen nog weten of deze zelfde zekeringen kast ook die 3 x 40 amp kan inhouden en tevens of die bekabeling niet reeds dik genoeg is voor die 3 x 40 amp? Dit informatief ( ik ga daar zeker zelf geen aanpassingen aan doen) immers ik meen mij te herinneren dat de monteur die mij in de steek liet de bedrading nagekeken heeft en die zwaardere bedrading opmerkte.
Wat denk jij van de bedrading/althans op de foto afgaande en kan die zekering kast die 3 x 40 hebben? of komt het energiebedrijf dan ook de 3 x 63 amp te veranderen? Graag nog even ter informatie.
andres
11253_zekeringen_tbv_etage_1_1.jpg
 
Ik dacht dat je zei dat ze nu 3x25A waren. 3x40A wordt zoiets;

22739_173759_8412979_1.jpg


40A smelt zekeringen bestaan namelijk niet. Zal dus ook een ander kastje moeten worden.
Bekabeling kan ik zo niets over zegen. Eea moet even terplaatste worden opgenomen en uitgerekend. Zo blijft het allemaal natte vinger werk en dat is nou juist wat je niet moet willen. Dus nogmaal de verwijzing naar de erkend installateur. Het energie bedrijf komt niets veranderen, hooguit de hoofdzekeringen of de hoofdmeter, als jij ze daarvoor uitnodigd.
 
Neen Sander, ter alle duidelijkheid:( en excuses maar dat is een fout van mij omdat ik de zekering er niet durfde uithalen)
1. Hoofdzekering hoofdgroepenkast is nu 3 x 63A.
2. voorbeveiliging tbv centrale etagekast is nu ( en in die hoofdgroepenkast gelegen ) 3 x 35A en niet 3 x 25A. Dat veranderd waarschijnlijk het geheel en misschien dan toch volgens vereisten?
de knop waar de zekering ingaat is de grote 4.5 cm diameter en achterop geschreven 63/500 en 35A erin.
3. de centrale etagekast is per etage/en dus per kast 5 x 25A.
4, vervolgens 5 appartementenkasten van 16A elk.

Nogmaals excuses voor die 3 x 25, dit is dus 3 x 35A.
Selectief? of maw toch misschien OK?
Laat nog even weten,
andres en dank bij voorbaat.
 
Nee niet selectief helaas. Of 63A>40A>25A>16A is selektief of bijv. 50A>35A>20A>10A. Plus vindt je het zelf niet een beetje weinig als je 2 appartementjes van 25A elk aan laat sluiten op één fase van 35A? Ik vind eerlijk gezegt 40A al aan de zuinige kant. Dit werkt ook uitval van de 35A zekering bij overbelasting in de hand waardoor er meerdere flats uitvallen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan