Verduurzamen - slimme oplossingen gezocht

Margriet1971

 • #1
Hallo allen,

eindelijk lijkt eea dichterbij te komen en lukt het ons een bouwdepot te regelen ad. 75.000. Ons huis dateert van begin jaren ‘80. Eerder hebben we de benedenverdieping verbouwd (vloerverwarming, nieuwe keuken en wc). Nu komt de vraag voor meer comfort en duurzaamheid aan bod.

we gaan voor nieuwe kozijnen (30.000) en zonnepanelen (7.500). Dan moet er nog een buitenmuur opnieuw gevoegd en geïmpregneerd worden (?) en willen we onze badkamer vervangen (incl. Montage 15.000). Hoewel we ook graag een zwembad in de tuin willen, heeft het thema “van het gas af” meer prioriteit.

we gebruiken nog gas voor verwarmen en voor badkamer (keuken is boiler). Ik verwacht wel dat met nieuwe badkamer en beter geïsoleerde muur en dubbel glas het gasverbruik terugloopt, maar wordt natuurlijk niet nihil.

ik heb nét vorig jaar mei nieuwe cv-ketel moeten aanschaffen (kapot, geen middelen voor andere keus).

toch wil ik - als het budget het toelaat - nu nog wel een stap maken. Ik maak me daarin het meest zorgen om het warm water verbruik (we zijn beiden vervente badderaars). Maar een tussenoplossing is ook welkom. Op de bovenverdieping is overigens maar 1 slaapkamer en de badkamr verwarmd wanneer nodig (andere slaapkamers staan vaak de ramen lekker open, daar staat de verwarming standaard uit).
nu lees ik over infra rood en over (hybride) warmtepompen. In beide gevallen zal ik een boiler moeten aanschaffen? Wat is een goede oplossing? Of wat biedt de beste kwaliteit/prijs? Ik zie online door de bomen het bos niet meer
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Het beste is er een adviseur bij te halen. Die kan de totale woning bekijken en spiegelen aan jullie wensen en plannen. Je schetst hierboven alleen wat losse plannen, die geen relatie met elkaar hebben.

  Dit zijn in het algemeen de beste stappen:
  1. Kierdichting
  2. Ventilatie
  3. Isolatie
  4. Installatie (verwarming & warm water)
  Toelichting
  - 1 een nulmeting is aan te raden
  - 2 kies bij voorkeur balansventilatie
  - 3 als de gevels goed geisoleerd zijn kies dan voor triple-glas
  - 4 is de laatste stap, want als de rest goed geregeld is, wordt de installatie kleiner en goedkoper

  Voorbeeld waar een goede adviseur naar kijkt: als de badkamer vervangen wordt, is het eenvoudig om een maatregel zoals douchewarmteterugwinning of vuilwaterhergebruik toe te voegen.
   
  • Like
  Waarderingen: Walker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu