Verdeler voor vloerverwarming

Twaalftien

  • #1
Beste allen,

ik ben van plan op de begane grond vloerverwarming aan te leggen, en over een paar jaar waarschijnlijk ook op de bovenverdiepingen. En daarna de CV ketel te laten vervangen door een warmtepomp. Ik weet niet of een warmtepomp net als de ketel op zolder zal passen, dus wellicht komt die dan ergens op de begane grond.

Vanaf de ketel loopt een dikke meerlagenbuis (ca 32 mm, met isolatiemantel) door een krappe valse wand naar beneden, en per verdieping wordt er afgetakt. Die dikke buis zou ik in de kruipruimte mooi kunnen oppakken om op de verdeler aan te sluiten (trapkast biedt mooi plek). Als ik me niet vergis moet ik dan ontluchters op de verdeler bij aanvoer en retour plaatsen.
Er zijn verdelers te koop die voorbereid zijn op de toekomst omdat de pompset kan worden losgekoppeld. Dat lijkt me een goede keuze.
Ik zag in de sticky over vloerverwarmingen dat je niet vanaf een verdeler beneden naar een bovengelegen verdieping moet, dus ik denk dat ik er goed aan doe om nu alleen voor de begane grond een verdeler aan te schaffen.

Mijn vragen zijn nu:
- kan ik nu het best een verdeler kopen voor de begane grond, en later een aparte verdeler voor boven, waarbij dan één groep naar de verdeler op de begane grond zal gaan?
- ik las dat als ik later wil kunnen koelen (met een warmtepomp) dat ik dan de groepen beter extra klein kan houden: moet ik bij leiding van 16 x 2 mm denken aan circa 80 meter per groep, of liever nog minder?
- doe ik er verstandig aan om een voeler onder de tegels aan te brengen voor een eventuele toekomstige regeling?
- zijn er belangrijke voor- of nadelen aan kunststof verdelers?

Alvast bedankt!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vind 80mtr per groep al een beetje de max bij cv gestookte installaties, bij warmtepompen houd ik met 16mm maximaal 60 a 65 mtr per groep aan ga je met 20mm werken kun je naar 80mtr
 

Twaalftien

  • #3
Ha dank je Marcn.88!
Dus dan kan ik het best alvast 60 meter aanhouden. Kun je ook iets zeggen over mijn andere vragen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Per verdieping een verdeler toe passen
Een voeler kun je altijd tussen de lussen in de vloer leggen zodat hier later eventueel een sensor in geplaatst kan worden.
Voor het type verdeler is het de vraag met welk temperatuurstraject je wilt gaan werken je kunt kiezen voor een ltv verdeler met pomp waarbij de bijmengen ingesteld kan worden of voor een pomploze verdeler of zoals u aangeeft een pomploze verdeler waar een pompgroep voor gezet kan worden
 

Twaalftien

  • #5
Ha top, hartelijk dank Marcn.88!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu