Ventileren van kelderruimtes

VastOceans

 • #1
Beste klussers,

Ik ben opzoek naar de beste manier om mijn kelder te ventileren, zodat er zo min mogelijk schimmel ontstaat. Op dit moment is het in de kelderruimtes soms vochtig en spullen die daar staan vertonen soms schimmel.

De situatie heb ik zo goed mogelijk proberen te beschrijven aan de hand van de afbeelding. Het gaat dus om het ventileren van ruimte A en B. Zou het bijvoorbeeld al voldoende zijn om een ventilatierooster tussen deze ruimtes te maken? Of ontstaat er dan onvoldoende trek en moet er ook een uitgang naar buiten zijn?

Het betreft trouwens een dijkwoning. Ruimte A en B staan dus gedeeltelijk onder de grond, maar vanuit ruimte B is er dus wel een mogelijkheid om een uitgang naar buiten te maken.

Alvast dank voor eventuele tips.

IMG-4262.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Van welk materiaal is het plafond van de kelder. Wat voor ruimtes zijn er boven het plafond.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Wat voor vloer zit er in de kelder? Als deze schuin loopt, klinkt het meer als een kruipruimte dan kelder.

  Ventilatie heeft altijd een aan- én een afvoer nodig. Bij natuurlijke ventilatie moet in die tegenover elkaar gelegen gevels.
   

  VastOceans

  • #4
  @ Wgb, dank voor uw reactie.

  Boven de kelder bevindt zich de woonkamer. De vloer van de woonkamer (en het plafond van de kelder) zijn van houten vloerdelen.
   

  VastOceans

  • #5
  @ Ijkenhout. Dank voor uw reactie.

  Het betreft inderdaad een kruipruimte met een grondlaag. Ik heb er nu wat houten balken en planken opgeslagen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Zodra er in een ruimte een vochtig klimaat ontstaat waar zou dat vandaan kunnen komen.
  Kelders heb ik geen praktijk ervaring maar ik redeneer een warmtestroom gaat van warm naar koud. Dus van de woonkamer 20 gr + naar de kelder 16 gr + en waarschijnlijk nog lager in een periode met lage temperaturen buiten. Een houten vloer is behoorlijk dampopen dus neemt de warmtestroom vocht de kelder in.
  Wil je het warmtetransport woonkamer kelder voorkomen dan moet je de temperatuur in de kelder verhogen. Of je verlaagt met lucht van buiten de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kelder zodat er geen vocht kan condenseren.
  Voor opslag is, denk ik, het beste om aan de onderzijde de vloer te isoleren. Beter comfort in de woning.
  Vraag me af hoe het zit met wel of geen dampremmende laag omdat je die ruimte, neem ik aan, toch enigzins moet ventileren. Maar hoeveel.
  Zoek even naar onderwerpen vocht in schuren en nat worden van goederen ik denk dat jouw situatie goed overeenkomt.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Dan is het zoals gedacht een kruipruimte. Je ventileert deze (natuurlijk) met buitenlucht. Aan twee tegenover elkaar gelegen gevels.

  Alle verbindingen met de rest van het (onder)huis moet je luchtdicht afwerken. Je huis ventileer je het beste mechanisch.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Klopt maar voorraad of massa die in die ruimte ligt opgeslagen dat zal toch iets anders zijn dan een loze ruimte.
   

  Klussen.

  • #9
  Ik zou in "grond" bij A en B een gat graven en een rechthoekige, s-vormige ventilatiekoker aanbrengen waarbij de ene kant via een in de muur geboord gat in de kruipruimte uitkomt en de andere kant zo'n 30 cm boven de grond uitkomt. De koker in de muur goed, waterdicht afsluiten. Vervolgens de gaten vullen met kiezel. Aan de tuinzijde bij C en D een ventilatiegat en rooster maken. Op deze wijze krijg je een natuurlijke ventilatie.
   

  Edwinnn

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  En in de muur tussen A en B ook een doorgang maken, bijv op twee plaatsen een gat boren en stuk ronde pvc buis 125 mm doorheen steken, dan heb je een vrije circulatie net als in een goede kruipruimte.
   
  Laatst bewerkt:

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Janklusser schreef:
  Aan de tuinzijde bij C en D een ventilatiegat en rooster maken. Op deze wijze krijg je een natuurlijke ventilatie.
  Het is niet echt verstandig om de kruipruimte via het onderhuis te ventileren. Als er in het onderhuis verblijfsruimtes zijn, is het ook niet aan te raden vanwege je gezondheid en daarom ook niet toegestaan.
   

  Klussen.

  • #12
  IJkenhout schreef:
  Het is niet echt verstandig om de kruipruimte via het onderhuis te ventileren. Als er in het onderhuis verblijfsruimtes zijn, is het ook niet aan te raden vanwege je gezondheid en daarom ook niet toegestaan.
  Als dat een leefruimte is heb ik de tekening niet goed begrepen ;(
   

  Klussen.

  • #13
  Dan ook aan de zijkant van B een ventilatiegat maken en zoals Edwinn zegt A en B verbinden.
   

  Edwinnn

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  @ Janklusser, ik had er ook overheen gekeken dat C en D andere ruimtes zijn, dan inderdaad A en B verbinden, bijv 2 gaten 125mm (een wat meer aan de voorkant en een wat meer aan de achterkant). B rechtsonder bij TUIN een gat dichtbij de vloer als dat kan of zo laag mogelijk, en A zoals jij aangaf aan de voorkant en hoog, dan heb je diagonaal een luchtstroom. ik vermoed zelfs, met een gat aan de voorkant van het huis en een aan de zijkant een flink stevige trek.
   
  Laatst bewerkt:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu