Hoe te ventileren bij een steensmuur die van binnen met PIR geisoleerd wordt...

Renovatie33

  • #1
....zonder ongedierte toegang.


Hallo allemaal, mijn eerste post, dus excuus als ik dit niet in de juiste sectie post.

Ik heb een 102 jaar oide wining gekocht. Vrijstaand met steensmuren van 23 cm dik. Droog aan de binnenkant. Het achterste gedeelte, de gewezen kippenstal, heeft men in 94 verbouwd tot woongedeelte. Men heeft steenwol tegen de buitenmuur gezet en een binnenspouw van kalkzandsteen opgemetseld. Ik heb beiden inmiddels verwijderd en kwam er achter dat de betonvloer in een gemetselde bekisting gestort was, waardoor er tussen buitenmuur en beton een soort van gracht is ontstaan. In deze gracht waar ook steenwol in geplaatst was, trof ik zeer veel overblijfselen van verblijf van muizen aan.
Tevens zitten er om de meter gaten in de muren met pvc buizen ter ventilatie, ongetwijfeld de toegang voor het ongedierte.

Nu wil ik dit opnieuw, en nu goed isoleren (de zeer ongelijke muur afpleisteren met cementpleister (zodat de meeste gaten, op de ventilatiegaten na, dicht zijn), dan ventilatielatten, dan 12 cm PIR harsdschuim isolatie en dan een wand van ytong of snelbouwsteen), maar ik vraag me een beetje af wat ik met die gracht moet doen. Hier zitten ook ongetwijfeld gaten in de beton waar muizen door naar binnen komen. Zou ik dit niet best tot 10cm onder de vloer volstorten met beton? En dan voor de rest met de PIR plaat vullen?

Ter ventilatie laat ik de pvc buizen in situ, om de ventilatiespouw enigszins te kunnen ventileren, maar werk dit aan de binnenkant af met muizengaas.

Graag hoor ik of iemand ideeen heeft.

IMG-20200921-WA0017.jpg IMG-20200921-WA0021.jpg IMG-20200921-WA0014.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats in die "gracht" een harde isolatieplaat. Daarboven mag het weer steenwol oid zijn.

De isolatie moet strak tegen het binnenspouwblad aankomen. Dat is een uitdaging. Zit het niet strak, dan krijg je een valse spouw en vermindert de isolatiewaarde met 50%.
 
  • Like
Waarderingen: Renovatie33

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu