Ventileren en toch beslagen ramen

Wilson

  • #1
We hebben een vrij klein oud huis met boven alleen een slaapkamer en aparte douche. Van de zomer hebben we in de slaapkamer de dakkapel laten vervangen en gelijk dubbel glas genomen voor isolatie en in de hoop dat de ramen niet meer zouden beslaan.

Nu laat ik alle ramen - 1 dak raam en 2 ramen slaapkamer en 2 in de badkamer - op een kier (en zet ik een raam regelmatig open om even door te luchten) maar toch gebeurt het regelmatig dat de ramen nog beslaan. Beneden gebeurt dit eigenlijk niet en daar hebben we voorzetramen.

Waar kan dit aan liggen? In het weekeinde kan ik het begrijpen als de was aan het drogen is, maar het gebeurt ook wel eens doordeweeks.
 

Amdusias

  • #2
Is het aan de buiten of binnen?... HR++ heeft de neiging om aan de buitenzijde te condenseren.. (op de forum is er wel info over te vinden).

Anders denk ik toch gewoon leefvocht.
 

Bernhard

  • #3
Hallo Wilson,

Indien de lucht op de verdieping verzadigd is met waterdamp kan op koude vlakken condens optreden.
Met een hygrometer kan je meten of de relatieve vochtigheid hoog is.
Bij een hoog vochtgehalte zal er veel geventileerd moeten worden.
Ventileren kan op natuurlijke wijze of met afzuigventilator.
Veel ventileren met buitenlucht , buitenlucht is in de winter veel droger dan de binnenlucht, zal de waterdamp afvoeren.
Een afzuigventilator/woonhuisbox kan het te veel aan vocht continue
afvoeren. Als je de ventilator laat regelen mbv. een hygrostaat zal de
ventilator op hoog toerental draaien tot het gewenste niveau bereikt
wordt, hierna gaat het toerental naar de nachtstand.
Bij een vergelijkbaar probleem heb ik meegemaakt dat er veel vocht uit de isolatie van het dak kwam. De isolatie zat vol water.

Misschien kan je iets met mijn bericht, Bernhard
 

Chathanky

  • #4
Dampdichte folie vergeten Berhard?

De lucht hoeft nog niet verzadigd te zijn om op een koud vlak te condenseren, het is wel verdacht dat dit gebeurt bij dubbelglas. In ieder geval als dit aan de binnenkant is, de buitenkant is heel normaal met hr glas.

Het kan eventueel ook nog bouwvocht zijn, dat ligt er aan wat er gedaan is natuurlijk, dit moet er wel uitgeventileerd worden.
 

Wilson

  • #5
De damp zit aan de binnenkant. Bij het dakraam is dit voornamelijk aan de buitenzijde en nauwelijks aan de binnenzijde maar is dan ook HR...

Met het vervangen van het dakkapel zijn de zijwangen en gehele voorkant (ruim 4 meter) vervangen (zijwangen van zink, voorkant van hout aan buiten- en binnenzijde met 6 cm isolatie ertussen) het dak van de dakkapel is niet vervangen (had al nieuwe pannen) maar heeft maar 2 cm isolatie net als de rest van het dak.

Constructie ziet er als volgt uit op het dak: (oude) dakpannen, raggels, soort afdekfolie, 2 cm isolatie, en dan houten plafonddelen.

De aannemer adviseerde daarom wel om het dak te isoleren aan de binnenzijde, maar dat lost waarschijlijk het vochtprobleem niet op. We hebben nog geen problemen met lekkage van het dak gehad dus ik denk niet dat daar vocht vandaan komt.

Ik weet niet of dit meer duidelijkheid geeft?
 

Chathanky

  • #6
Weet je of die folie boven de 2 cm isolatie damp open is?
Hoe is de ventilatie van de zolder geregeld?

Ik denk dat dit een van de knelpunten van het probleem is.
 

Wilson

  • #7
Nee, ik weet niet wat voor folie het is. Hij is in ieder geval behoorlijk oud. Doet een beetje denken aan papier (met vij veel vuil er op) i.p.v. kunststof.

Ventilatie: er is een ventilator in een muur van de douche aangebracht en voor de rest zet ik ramen aan beide zijden op de haak.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Indien de ramen in de buurt zitten van de ventilator, heeft het openzetten van die ramen tijdens het douchen een negatief effect op de afvoer van vochtige lucht.

Het enige wat dan gebeurt, is dat de lucht van het raam naar de ventilator gezogen wordt en afgevoerd, zonder de vochtige lucht mee te nemen.

Vaak is het veel beter, de toevoer tijdens het douchen vanuit het huis (spleet onder deur of rooster) te laten komen, en de afvoer naar de ventilator. Na het douchen kun je dan het raam open zetten.

Maar een en ander hangt natuurlijk af van de positie van raam en ventilator, hetgeen ik zo niet kan beoordelen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu