Ventilator kapot?

Pagas

  • #1
Beste leden,

Sinds een jaar maakt onze 8 jaar oude ketel een geluid bij opwarmen. Soortvan stoomboot geluid. Nu is de ketelboer al 4 keer geweest en iedere keer proberen ze wat nieuws, nu ook. Ze denken nu d
Screenshot_20211219-155018_WhatsApp.jpg
Screenshot_20211219-155016_WhatsApp.jpg
at het de ventilator is, de zwarte draaischijf laten happen in t kunststof zien (zie foto). Maar zo'n ventilator draait vrij, hoe kunnen er dan opeens happen uit zijn... het kan zich toch nergens tegenaan kapot stoten? Of vergaat dat op een gegeven moment? Mij lijkt dat die happen er altijd al in hebben gezeten dus dat kan dan niet het probleem zijn toch?..
 

Auto-Geen

  • #2
In plaats van een ketelboer, een installateur laten komen.
 

Pagas

  • #3
Oh het is een installateur van een firma hoor. Ik zal even mijn tekst aanpassen. De vierde keer kwam er zelf een tweede collega. Hmm aanpassen lukt niet meer.
 

Lange Herman

  • #4
Merk en type cv-ketel?
Onderhoudsstatus?
Onderhoud uitgevoerd door?
 

Onderhoudtje

  • #5
Dat is een ventilator van een Intergas en de hoekjes die eruit missen is voor het balanceren, die horen eruit te zijn. Na het plaatsen van een nieuwe ventilator moet deze ook weer worden afgesteld, dit kun je zelf niet doen omdat je de benodigde meetgereedschap mist.

Stoomboot geluiden komen eigenlijk alleen maar voor doordat er een probleem is met de gas/luchtverhouding. Ketel krijgt te veel of te weinig gas en krijgt daardoor een verkeerd verbranding. De oorzaak kan in verschillende dingen zitten, rookgasafvoer verstopt, pakkingen kapot zijn en gaan lekken, gasblok die afwijkt, scheur in de brander, ventilator
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Pagas

  • #6
Klopt het is een Intergas. Kijk met dit antwoord kan ik al meer Onderhoudtje. Mijn gevoel klopte dus een beetje met die hoekjes, dat die er altijd al hebben gezeten. Maar dat moet een installateur toch ook weten?! Hij heeft zelfs gebeld met Intergas.

Pakking is vervangen die was helemaal op, scheur in brander kan maar dan is deze niet met het blote oog te zien. Ze hadden t al over een eventuele haarscheur. Je hebt het nog over de ventilator.. wat kan daar nog mee zijn?
Momenteel ligt er ook een pijp los, dat hebben ze gedaan om te kijken of dat verbetering geeft maar helaas.
 

Onderhoudtje

  • #7
Het kan 1 probleem zijn maar het kunnen ook meerdere kleine problemen zijn die het uiteindelijk veroorzaken.

Een probleem aan de brander kan je alleen zien door deze uit de voorplaat te demonteren en aan de binnenkant te kijken. Er was een bepaalde serie waar de brander niet goed was dicht gelast, waardoor de hoeken los lieten.

Persoonlijk zou ik beginnen met de brander en de branderpakking, pakking binnenin de ventilator en dan proberen de gas/luchtverhouding af te stellen. Elke lekkage aan deze pakkingen zorgt voor een onbalans in de gas/luchtverhouding, die moeten eerst opgelost worden voordat je een ketel goed kan afstellen op gas/luchtverhouding.

Maar we gaan waarschijnlijk al te diep in op het onderwerp, als laatste wil ik alleen zeggen. Elke installateur heeft zijn favoriet in een merk ketels, misschien is de huidige installateur niet de juiste voor jou ketel en kun je het beste er een installateur bij halen die wat beter bekend is met jou ketel.
 

Pagas

  • #8
Bedankt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu