Ventilator in de muur voor verspreiding warmte houtkachel?

StefanRamon

  • #1
beste mensen,

ik heb een houtkachel die al vrij snel genoeg warmte produceert om de woonkamer naar 22/23 graden te krijgen, als ik doorstook op vermogen haal ik de 25 graden.
De deur van woonkamer naar de gang blijft open, echter de warmte trekt niet naar de gang of naar boven. Blijft hangen in de woonkamer.
De kachelventilator doet eigenlijk niet veel. Zo is de rest van het huis weer wat aan de koele kant omdat de cv niet aan is.

Kan het zijn dat dit als 'bel' warme lucht blijft hangen tegen plafond en dat ik dit geforceerd wel de gang in krijg?
Ik dacht aan een inbouw ventilator boven in de wand of boven de deur, die de warme lucht dan uit de woonkamer de gang in trekt.
Iemand ervaring met zoiets? Of tips/ideeën?
alvast bedankt en een goed weekend
groet Stefan
 

Hans de L

  • #2
Natuurkunde is niet zo ingewikkeld, en vooral eenduidig!

Als je het op 'leefhoogte niveau' in de woonkamer al op 25 graden krijgt, dan kan het kort onder het plafond maar zo 30 graden worden, het is dan meer vloerverwarming voor de bovenliggende verdieping.

Warmte stijgt nu eenmaal, en dat gaat niet bukken voor een deurkozijn dat lager is dan de plafondhoogte.

Dus een ventilator die afzuigt van onder het plafond en dat naar belendende ruimte/trappenhuis blaast gaat zeker helpen.

Je blijft wel extra energie nodig hebben, anders het deurkozijn tot plafondhoogte er uitslopen. Dan houd het zichzelf wel aan in en de gang.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu