Ventilatiesysteem appartementencomplex geuren bij hoger zetten ventilatie

Overlast

  • #21
De kwartjes beginnen te vallen ik heb in de keuken/woonkamer, badkamer, luchtventielen. Ik heb alles gecontroleerd maar er zit geen luchtventiel op mijn slaapkamer, dit moet dus wel? Ik heb net weer stand 3 aangezet en de geur komt weer tevoorschijn op het toilet dus de tape die volgens de monteur zou helpen helpt niet. Grr...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #22
MV op stand 3 zorgt voor onderdruk in jouw appartement. Vraag is: Waar komt dan de lucht vandaag die het drukverschil op moet heffen. Niet uit de buizen.

Heeft iedereen een eigen MV op het kanaal, of heeft iedereen een gestuurde klep met een centrale dakunit?
 

Overlast

  • #23
Dat moet ik uitzoeken de monteur vandaag zei dat alles van boven naar beneden gaat (6 verdiepingen) maar ik weet niet of ze gespcialiseerde monteurs sturen of monteurs die van alles een klein beetje afweten.

Ik heb ook al 1,5 jaar knallen in het toilet als de bovenburen doorspoelen (niet elke keer maar meermaals per week), hoge pieptoon in de woning, kookplaat die voor de helft werkt, toilet welke overstroomd als het regent, oftewel de verhuurder kan er allemaal niets aan doen en het is helaas pindakaas. Woningen zijn 5 jaar oud uhh jong.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
L-v schreef:
er zit geen luchtventiel op mijn slaapkamer, dit moet dus wel?
Nee, dat ligt dus aan het type ventilatie.

Bij ventilatie "type D" zitten er in de woon- en slaapvertrekken inblaasventielen die verse / voorverwarmde lucht inblazen. Als je dan geuroverlast hebt, dan zou het zomaar kunnen dat de opening waar verse lucht wordt aangezogen te dicht bij de afvoer van vuile lucht zit (2 schoorsteentjes vlak naast elkaar), of dat jouw "verse" lucht direct bij de buren wordt aangezogen door het ontbreken van keerkleppen.

Maar jij hebt ventilatie "type C". Dan heb je alleen afzuigventielen, inderdaad in ruimten zoals de keuken, toilet en badkamer. Toevoer gaat via de roosters bij de ramen. Er wordt niet actief verse lucht aangevoerd, dus het kan eigenlijk niet zo zijn dat dit perongeluk van de buren wordt aangezogen.

Wat kan dan wel:
- Het stinkt buiten, daar waar je roosters zitten.
- Er zitten luchtlekken tussen de woningen, doordat je onderdruk creëert met de afzuiging komt hier luchtstroming op gang.
- Er lopen wellicht afvoerkanalen van de buren door jouw woning (door een koof)? Misschien lekken die.
- De buren hebben een gemotoriseerde afzuigkap op het systeem aangesloten waardoor er een overdruk in het gedeelde kanaal ontstaat en er lucht uit jouw afzuigventielen komt? Dit lijkt mij sterk, want je ervaart het juist het meeste wanneer jij de afzuiging hoog zet en juist dan lijkt het mij niet waarschijnlijk dat er lucht "tegenstrooms" jouw woning in komt. Ook verklaart dit niet waarom het zich juist in jouw slaapkamer concentreert.

Kortom ik vermoed eerder een bouwkundig probleem dan een probleem met het ventilatiesysteem.
 

Overlast

  • #25
Enorm bedankt XanderH. Ik ga hiermee aan de slag. Het concentreert zich het meest op de toilet in het plafond zit een systeem van de ventilatie maar ik ruik het ook een beetje op de slaapkamer misschien was ik hier onduidelijk in. Excuus daarvoor. Buiten is de galerij ons complex is niet gesloten maar open (blok 61 heel populair haha dus u kunt het zo vinden online) en zijn onze slaapkamers gelegen. Aan de andere kant waar geen roosters zijn maar wel de tuindeuren zijn gemeenschappelijke tuinen en open lucht.

Is het wel normaal dat ik hier dan pas na 5 jaar last van heb als het een bouwkundig probleem kan zijn?.

Ik hoor u dank!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #26
Walker schreef:
Als dit al vanaf oplevering zo is, is de kans op een bouwfout gewoon erg groot. Een rookproef kan snel uitsluitsel geven.
XanderH schreef:
Kortom ik vermoed eerder een bouwkundig probleem

Het kan zijn dat het nu pas naar buiten komt omdat je wellicht andere buren met een ander leefgedrag hebt gekregen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #27
Een rookproef lijkt me inderdaad zinvol.
 

Overlast

  • #28
Blijkbaar heeft iedereen een mechanische ventilatie. Homij zegt ruik niets kijkt 10 seconden terwijl ik aangeef moet even op 3 staan duurt even en dan is de kous af. Maar heel eerlijk dat zeggen ze bij alles als er iets stuk is (particuliere verhuur) en daar moet je het mee doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu