Ventilatie plat dak

Dubbelo

 • #1
Een kamer, mijn bijkeuken en garage van mijn woning uit 1975 met platdak zijn bij de bouw geïsoleerd met glaswol. Volgens mij zit deze niet strak tegen het dakbeschot aan en er is ook geen laag aangebracht zodat er geen vocht bij kan. Bovendien denk ik dat de muizen er al flink aan geknabbeld hebben..Het dakbeschot is van een soort vezelplaat, maar niet vochtig.
Nu wil ik mijn dak aan de buitenkant laten isoleren met PIR omdat ik nieuwe dakbedekking nodig heb.

Ik heb niet de financiën om het hele dakbeschot te laten vervangen (50 vierkante meter) dus het verwijderen van de oude isolatie van boven af is niet mogelijk en van onderaf (binnen) is alleen in mijn garage mogelijk, de isolatie is weggewerkt met houtwolcementplaten die ik zo opzij kan schuiven en het glaswol kan wegnemen. In de andere ruimtes heb ik de houtwolcementplaten laten zitten maar aan het oog onttrokken door er brandwerende zwarte stof overheen te pannen en daarover heen planken met telkens 5 mm tussenruimte. Dus qua lucht en vocht een vrij open constructie. Nu heb ik geen zin om deze plafonds af te breken dus die wil ik liever zo laten.

Nu stelt mijn dakdekker voor:
- de oude isolatie zover mogelijk weg te halen (in de garage dus)
- nieuwe isolatie (buiten) en dakbedekking aanbrengen volgens de standaard richtlijnen.
- beluchtingen aan te brengen dmv 6 geïsoleerde beluchtingskanaaltje verdeeld over het dak zodat er altijd voldoende ventilatie is.Hij heeft het over beluchtingen van ongeveer 7 cm doorsnede.

- is dat zinvol/ nodig?
- gaat dat niet ten koste van de isolatiewaarde?
- ik kan nergens voorbeelden van zulk een constructie, dus wie kent dit?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het dak wordt nu tussen bovenkant isolatie en onderzijde dakvloer goed geventileerd. Je hebt sinds 45 jaar geen klachten.
  Als je het dak gaat optimaliseren door een nieuwe laag isolatie te laten aanbrengen zal je die ventilatie moeten opheffen. Je snapt als er koude buitenlucht stroomt onder de dakvloer met daarop nieuwe isolatie weinig zin heeft. Je moet eerst onderzoeken hoe het ventilatie systeem is uitgevoerd. Zijn de randen van het dak met boeiborden afgewerkt?
   

  Dubbelo

  • #3
  ja de randen zijn gedeeltelijk met boeiboorden afgewerkt.
  De dakdekker zei dat ventileren belangrijk is, zeker omdat ik in de bijkeuken en garage geen ramen heb en omdat de oude isolatie dus (gedeeltelijk) blijf zitten.
  Het zou om " speciale beluchtingen" gaan die geïsoleerd zijn uitgevoerd maar die dan moeten zorgen dat er geen condensvorming tussen de oude isolatie en het dakbeschot.
  Want het beste zou zijn: oude isolatie weghalen?

  Waarom zou de dakdekker 6 van die beluchtingen adviseren? Hij zei dat het geen invloed heeft op de isolatie-waarde, maar dat kan ik me echt niet voorstellen
   

  Dubbelo

  • #4
  Mijn dakdekker geeft aan dat de beluchtingen niet helemaal door het dak gaan maar dat ze enkel het dakbeschot ventileren. Aangezien het beschot van vezelplaat is wil ik voorkomen dat er vocht bij komt. Maar ik lees/hoor hele tegenstrijdige berichten over ventileren/ isoleren.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Wat voor vezelplaat zit er als dakbeschot, spaanplaat of een strovezelplaat, een halmplank?
   

  Dubbelo

  • #6
  spaanplaat
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  De boeiborden kunnen worden gebruikt om achter de planken langs het dak rondom te kunnen ventileren.

  Als je even opgeeft waar we wat kunnen vinden over die tegenstrijdige berichten kunnen we misschien wat opheldering geven.

  Spaanplaat is een materiaal dat moet je niet nat of te vochtig laten worden.
   

  Dubbelo

  • #8
  Nou de dakdekker heeft inmiddels uitgelegd dat hij de Pirplaten belucht. De pijpjes gaan door de dakbedekking, door de PIR tot aan de folie (waarover de spaanplaat).
  Dus ik heb het waarschijnlijk helemaal verkeerd begrepen want er gaat dus geen ontluchtingskanaal door het hele dak heen of vanaf de dakplaten. Maar dat maakt het voor mij niet duidelijker: waarom moeten die PIRplaten beluchtworden?? En dan denk ik: dan komt er toch koude lucht (in de winter) en warme lucht (in de zomer) tot boven op folie? Ik ha hem nog maar eens om verheldering vragen want ik begrijp er helemaal niks van
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Het is niet jouw schuld. De dakdekker wil je het niet goed uitleggen. Heeft een ander doel voor ogen.
   

  Dubbelo

  • #10
  En waar denk je dan aan? Kan ik dan ook alles laten doen zonder die beluchting? Want de beluchting is slechts een heel klein deel van de rekening.
  Beluchting via de boeiboorden belucht toch iets heel anders dan beluchting via die pijpjes op het dak tot aan de PIR. Ik heb het hem nogmaals gevraagd en dan schrijft hij:
  "We gaan niet door de isolatie heen.
  Beluchten boven de folie is om eventueel condensvorming af te voeren. Dit omdat er v vanuit onder ook is geïsoleerd. Hierdoor kan er dampvorming optreden.
  We maken alleen een rond gat in de dakbedekking.

  Vaak wordt dit niet gedaan vanwege de kosten.
  Of natuurlijke ventilatie, bv zijkant. Dit is bij jou dicht."

  Maar ik denk: al die gaten door de dakbedekking... dat geeft toch alleen maar meer zwakke plekken?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu