Ventilatie plat dak en tocht

ALRD

  • #1
Ik ben bezig met het renoveren van de eerste verdieping van onze jaren '30 bovenwoning, en voordat ik verder ga wil ik graag een beroep doen op jullie collectieve wijsheid.

Ik heb het rieten plafond in de slaapkamers verwijderd. Nu tocht het enorm. Er zit een kier over de volle breedte van het huis van een centimeter of 4 tussen het dakbeschot en de spouwmuur, zodat het via de spouwmuur naar binnen waait. Ik ben van plan deze kier op te vullen met PUR-schuim. Kan ik de kier over de volle breedte dichtspuiten, of moet ik openingen vrij houden in verband met ventilatie van de ruimte boven het plafond?

Het platte dak erboven is afgedekt met bitumen en dus dampdicht. Het regelwerk ga ik afwerken met stucplaten.
Aangezien ik geen risico wil lopen op vochtproblemen heb ik besloten het dak niet van de binnenkant te isoleren.

Is het nodig on over het regelwerk nog een dampremmend folie te gebruiken, of is dat gezien het feit dat ik niet isoleer niet nodig.

De reden dat ik ervoor kies om niet te isoleren is omdat ik van plan ben om er op termijn nog een verdieping bovenop te bouwen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op het moment dat je onder het plafond gaat verwarmen loop je meer risico.
Ik heb geen idee of een dampremmer het risico kan verlagen. Voor mijn gevoel wel maar ja telt dat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Vooruit lopend op de volgende verbouwing: is de platbalklaag sterk genoeg om als verdiepingsvloer te dienen, nu zou je deze kunnen verzwaren. Of bouw je er een hele constructie overheen?.

Die tocht zorgt er nu voor dat er geen vochtprobleem is. Een damprem helpt wel, maar moet heel zorgvuldig worden aangebracht.
 

ALRD

  • #4
Bedankt beide voor de reactie.

Ik heb er vanwege jullie reacties toch voor gekozen om ventilatieopeningen te laten tegenover de open stootvoegen in de buitenmuur. Mijn redenering was dat als ik niet isoleer, dat er ook weinig condens zal ontstaan. Maar ook bij een niet geïsoleerd dak krijg ik natuurlijk te maken met een temperatuurverschil als ik stook en dus condens.

@Rola
De balken zijn volgens mij 16x6,5 met een hoh afstand van 64 centimeter en een overspanning van 5 meter. Volgens mij zijn dat naar huidige maatstaven geen overdreven dikke balken. Het lijkt me echter ondoenlijk om die balken van binnenuit op te dikken, want ik krijg er van binnenuit nooit balken van 5 meter naast geschoven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Die balklaag is geen verdiepingsvloer maar een verlaagd plafond! Niet geschikt als slaapkamer dus.

Wat betreft die openingen: ik zou ze zoveel mogelijk dicht maken. Je wil geen tocht binnen. Maar dat is wel afhankelijk van waar isolatie zit enzo. Plaats eventueel wat foto's hiervan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu