Ventilatie gaten afsluiten / isoleren plat dak

Chris39

  • #1
Hallo,

Ik ben momenteel mijn jaren '30 woning in Blijdorp grondig aan het renoveren. Het plafond was nog het originele riet/ stucadoorwerk. Dit heb ik verwijdert zodat je nu tegen de plafond constructie, draagbalken en het houtbeschot aan kijkt.



Aangezien mijn appartement op de bovenste verdieping is (plat dak) zijn er een aantal dak ontluchters geplaatst, de meesten van 70mm. Op het platte dak is isolatie aangebracht (70mm PIR).

Nu wil ik aan de binnenzijde extra isolatie aangebracht. Inmiddels heb ik de planken van de plafond constructie dan ook verwijdert en heb ik besloten Miofol 125S aan de binnenzijde te plaatsen, waarna ik (waarschijnlijk) glaswol tussen de balken ga plaatsen en het geheel af zal sluiten met gipsplaten.

Nu mijn vraag: wat doe ik met de dak ontluchters? Ik ben van plan om een ITHO box te plaatsen op één van de dak ontluchters, echter blijven er een aantal ongebruikt. Laat ik het gat zoals op bovenstaande foto open, of ga ik hier gewoon overheen met het Miofol 125S en de isolatie zodat de dakontluchter zijn nut feitelijk verliest. Of snij ik de Miofor uit rondom dit gat en dan isolatie er tegen aan? Of ook de isolatie hier rondom weg laten zodat je (als je de gipsplaat weg zou halen) alsnog het gat ziet zitten?

Ik hoop op nuttig advies :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is er een VVE van het complex ?
Zo ja dan zou ik daar eerst eens mee overleggen, u mag niet zomaar de werkzaamheden uitvoeren die u van plan bent, u hebt toestemming van de VVE nodig.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Bovendien zou ik zeer terughoudend zijn met het naisoleren van een reeds geisoleerd plat dak. De kans op een verrot dakbeschot door condens is reeel, zeker als de dampwering aan de binnenzijde, direct onder het gips, niet 100% dicht is (en dat is eigenlijk niet mogelijk). Ik lees in je post zelfs helemaal niets over een dampscherm (!)
 

Chris39

  • #4
@ Jan, ja er is een VVE. Kan je me vertellen welke werkzaamheden niet toegestaan zijn? Ik ben toch vrij om m'n plafond te vervangen?

@ Hessie: ik pas Miofol toe zoals ik beschreven heb, dat is dampscherm... hoe is de kans op verrot dakbeschot reëel als er óp het dak ook al isolatie is? Er zal weinig temperatuur verschil zijn en dus weinig condens. Voor de zekerheid pas ik toch Miofol toe. Als er al condens ontstaat zal dat zakken en in m'n gipsplaat plafond terecht komen. In het ergste geval zal m'n plafond constructie verrot gaan en m'n gips platen naar beneden vallen maar dat is wel een erg extreem scenario. Echter een oplosbaar scenario.

Overigens bedankt voor de reacties, helaas nog geen antwoord op mijn vraag...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Geen enkele ingreep in het gebouw is toegestaan zonder toestemming van de VVE, iedereen die er woont is mede-eigenaar van het gebouw, onafhankelijk van de plaats in het gebouw waar iemand woont.
U bent dus ook mede-eigenaar van andere woningen/appartementen.
Hier kunt u veel vinden over de VVE en haar bevoegdheden en verplichtingen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Zolang je de folie tussen het dakbeschot en de isolatie plaatst, zie die gewoon fout. Een dampscherm moet DIRECT achter de gipsplaten zitten.

En het condens gaat echt niet naar je gipsplaten toe, condens zoekt altijd het koudste oppervlak en dat is het beschot.
 

Chris39

  • #7
Hallo allemaal,

Ik heb meerdere topics door gebladerd maar geloof dat onderstaande case nog niet besproken is. Daarom de volgende situatie met mijn vraag:

Mijn appartement met plat dak heeft op het dak 70mm PIR isolatie. Nu ben ik bezig met een renovatie en zou ik de boel graag nog beter willen isoleren zodat ik naar een energieneutrale situatie toe kan werken.

Hiertoe wil ik óók aan de binnenzijde van het houten dak isolatie (glaswol) aanbrengen.

Zo ziet de binnenzijde eruit (weinig spannends):



Nu heb ik advies ingewonnen bij meerdere partijen en ik krijg verschillende adviezen. Uiteraard hangen de adviezen allemaal samen met het potentiele probleem van condens vorming. Ik ben bij een energieloket geweest en daar werd aangegeven dat ik weinig temperatuur verschil hoef te verwachten onder het dak omdat er reeds PIR isolatie op ligt. Daarom verwachten ze ook weinig/ geen condens vorming. Voor de zekerheid kon ik toch een folie aanbrengen direct tegen het houtbeschot en om de balken heen. Ik wilde dat gaan doen met Miofol 125S. Vervolgens tussen de balken het isolatie (glaswol waarschijnlijk) en dan het geheel afsluiten met plafond constructie en stuc/ gipsplaten.

Ik verwacht behoorlijk wat verschillende meningen en opinies maar ben benieuwd wat voor feedback ik op dit forum terug krijg op bovenstaande.
 

Chris39

  • #8
Even reageren op mezelf :mrgreen:

Zojuist met een isolatie specialist gebeld en die geven aan dat extra isolatie niet persé nodig is maar aangezien ik het nu toch open heb liggen begrijpen ze dat ik het wil doen.

Ze adviseren me echter om als eerste de steenwol isolatie te plaatsen, het dan af te raggelen, dan het Miofol er tegen aan en dan de stuc/ gips platen...
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Ik weet niet waarom je een nieuw topic hebt aangemaakt, maar die volgorde vertelde ik je gisteren ook al.
 

Chris39

  • #10
Gisteren reageerde je op een vraag die ik niet stelde. Dat ging over mijn ventilatie kanalen en om die reden staat die vraag in de categorie 'ventilatie'.

Dit is een vraag over isolatie, vandaar dat ik deze vraag stel in de categorie 'dak isolatie'. Sorry, maar ik vind je opmerking weinig constructief. Ik mag toch gewoon een topic openen in de hoop dat ik adviezen krijg van meerdere mensen. Ik neem je advies ter harte en ben er blij mee, maar ik sta vrij om van meerdere mensen advies te vragen en dat doe ik dus hierbij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Niet zo aanvallend alsjeblieft. We zijn hier om je te helpen. Daar hoort soms een ongevraagd antwoord bij. Ik voeg de topics samen omdat ze over hetzelfde gaan.

Als je in de toekomst energieneutraal wilt, is 70mm pir erg weinig. De nieuwbouweis is Rc 6, en dat is nog te weinig voor energieneutraal.

Bij zo veel isolatie aan de binnenkant erbij, wordt het wel weer een probleem. Je kan de oude dakontluchters laten zitten (die zijn bedoeld om vochtproblemen te voorkomen bij een koud dak), maar dan doet de isolatie op dak weinig meer.
 

Chris39

  • #12
Bedankt, zo in 1 topic is wellicht wel beter inderdaad :-)

Bedankt voor je reactie ook. Ik denk dat ik in dat geval het beste de dakontluchters kan afsluiten. Wellicht dat ik ze aan de bovenkant netjes af kan doppen en er isolatie in kan stoppen. Uiteraard alles op een waterdichte manier.

Je schrijft 'bij zo veel isolaite aan de binnenkant erbij, wordt het wel weer een probleem'. Wat bedoel je hiermee precies? Wat wordt een probleem? Condens vorming? Of zie je andere problemen?

Ik ben in ieder geval blij dat je bevestigd dat het verstandig is om extra isolatie aan te brengen. Zoals op foto's te zien ligt m'n plafond nu open. Het is dus nu of nooit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
De aansluiting van de muur met de dakvloer nog eens goed bekijken. Kan daar lucht van buiten of via de spouw naar binnen komen?
Vreemd om het dak te isoleren en nog ventilatie toepassen. Zou er tussen de muur en de dakvloer lucht naar binnen kunnen komen is er voor minder geisoleerd.
Kanalen kan je dicht maken.
De damprem moet je achter de gipsplaten aanbrengen. Direct onder het dakbeschot ligt deze volkomen verkeerd. Je krijgt een verschil in temperatuur van de onderzijde en bovenzijde van de glaswol.
 

Chris39

  • #14
Ik kan helaas niet zien of er lucht van buiten of via de spouw naar binnen komt. Wel kan ik bevestigen dat het vreemd is dat die ventilatie kanalen er zitten. Wellicht dachten ze toen ze het dak renoveerden 10 jaar terug dat het in de toekomst handig kan zijn en dan zitten ze er maar vast? Er zijn echt meerdere van deze ventilatie kanalen geplaatst en allemaal zijn ze gewoon geopend van onderaf zoals op beide foto's zichtbaar. Voorheen zat er dus een riet met stuc afgewerkt plafond in, de rest van de woning en mijn buurman (die de andere helft van de bovenste verdieping heeft) heeft dit ook nog.

De vloeren worden gedragen op stalen balken. De tussen muur tussen mij en mijn buurman is dus geen draagmuur. Bij het verwijderen van mijn plafond kan ik nu zo over de muur naar het plafond van mijn buurman zien zitten en ook bij hem zitten van die open ventilatie kanalen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Het quoten van berichten die er direct boven staan is hier op Klusidee niet nodig. Alleen als je teruggrijpt op eerdere berichten kan het nuttig zijn.
Quotes verwijderd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Nog maar eens vragen, wat vindt de VVE hiervan ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Vroeger lag er waarschijnlijk een mastiek dak op. Toen waren die kanalen, de ventilatie pijpen, gewoon brood nodig.

Als er zoveel pijpen op je dak staan is het rendement van de laag isolatie behoorlijk minder.
Het dak van de buurman is dat gelijktijdig met het dak van jouw vernieuwd?
 

Chris39

  • #18
Klopt Wgb, de woning van de buurman heeft hetzelfde dak. Die verliest dus ook al z'n warmte middels die open ventilatie kanalen.
 

Chris39

  • #19
Jan schreef:
Nog maar eens vragen, wat vindt de VVE hiervan ?
@ moderators. Is een opmerking als deze constructief en nuttig voor dit topic? het lijkt wel of ik me hier moet verantwoorden. Zou prettig zijn als deze post van mij en die van Jan hierboven verwijdert wordt maar dat laat ik aan jullie. Als ik inhoudelijk op de vraag in ga wordt het er hier niet gezelliger op en ik hou het graag gezellig :)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #20
Ik vind het niet zo'n gekke vraag eigenlijk, het lijkt er namelijk op dat je hier wat gemakkelijk aan voorbij fietst. Als je zonder toestemming gaat isoleren, en er zouden toch problemen achterweg komen na een aantal jaren, ben je heel wat verder van huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu