Ventilatie gaten afsluiten / isoleren plat dak

Chris39

  • #21
Hessie, bedankt voor je reactie. Dat ben ik met je eens. Wat ik nu doe is informatie inwinnen zodat ik met kennis en een plan een goed gesprek met de andere bewoners en VVE aan kan gaan.
 

Chris39

  • #22
Hierbij een reactie van de VVE op de vraag of ik mag isoleren en wat ik met de ventilatie kanalen moet doen:

"De ontluchting kanalen moeten open blijven, deze hebben een functie. Maar verder kan je aan de binnen kant zoveel isoleren als je wilt."

Ik vraag me nog wel af wat de functie van die ontluchtingskanalen is dan. Wellicht om toch voor wat ventilatie te zorgen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #23
Vocht in een dakconstructie kan van 2 kanten komen: Van buiten, dan is het lekkage. En van binnen, dan is het condens.

Dus aan de buitenzijde moet een dakconstructie beschermd worden door een waterdichte laag (bitumen, dakpannen, EPDM) met waterdichte, overlappende aansluitingen.

Om condens tegen te gaan moet je voorkomen dat warme lucht met veel vocht afkoelt tot onder het dauwpunt.

Het afkoelen voorkom je met isolatie. Maar wat nog belangrijker is: Zorg dat er geen transport van warme lucht door een constructie plaats kan vinden.

Daarom is het motto voor luchtdichte lagen: Binnenzijde dichter dan de buitenzijde. Zodat eventueel vochtige lucht aan de warme zijde blijft, en de constructie aan de koude/koele zijde geventileerd wordt.

De dampremmer moet dus eigenlijk 100% dicht zijn om problemen te voorkomen. Dus ook muuraansluitingen en doorvoeren aan de binnenzijde aftapen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu