Ventilatie kruipruimte (vochtvorming)

ThijeP

 • #1
Beste allen,

Ik woon in een jaren 50 huis met een houten vloer. Na inspectie in de kruipruimte kwam ik tot de conclusie dat er enkele vloerplanken aan het rotten zijn. Vloerbalken zien er daarentegen nog wel goed uit. Het huis heeft spouwmuurisolatie wat rond in de jaren 90 is geplaatst volgens de vorige bewoners. In de woning zitten enkel ventilatieroosters voor de kruipruimte. De ondergrond van de kruipruimte is droog, echter zit er condensvorming op de muren en balken/planken. Ik ben benieuwd wat ik tegen de vochtvorming kan doen.
Ik ga aankomende week de rottende delen van de houtvloer verwijderen en vervangen. Iemand tips voor het tegengaan van vochtvorming?

Gr. Thije
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Hoeveel en wat voor een soort ventilatie roosters? Doen ze het nog omdat er spouwvulling is aangebracht.
  Als alles droog is zou het van binnenuit moeten komen. De warmeluchtstroom gaat van warm naar koud, dus van binnen uit de kruipruimte in.
  Kan je aangeven wat de locatie is van de platen die zijn aangetast.
   

  ThijeP

  • #3
  In totaal zijn er 4 roosters aanwezig. In de ruimte waar het om gaat zijn 2 roosters aangebracht (1 in de zijmuur 1 in de voorgevel). In de andere zijgevel nog 2 roosters. Onder de vloer voel je een luchtstroom. De oorspronkelijke spouwmuurventilatie is dichtgemaakt. De aangedane planken zitten precies in de hoek, tegen de muur aan (zijgevel/voorgevel). Net naast de aangedane planken zit het luik voor de toegang tot de kruipruimte. Het luik is wel droog en vrij van aantasting.
  Wellicht dat ik het probleem moet gaan zoeken in koudebrug.
  Kelder die overigens naast de kruipruimte ligt is droog.   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Het principe is de onderzijde van de vloer is te koud of de luchtvochtigheid in de kruipruimte is te hoog.

  Woon je er zelf al lang?
   

  ThijeP

  • #5
  Nee woon er nu een korte tijd. Was helaas een toevalsbevinding. Eerder al wel een niet te plaatsen geur waargenomen, wat nu te wijten is aan schimmel.
  Wat is een oplossing om de temperatuur van de onderzijde van de vloer te verhogen? Zal het plaatsen van extra ventilatieroosters uitkomst kunnen bieden van de hoge luchtvochtigheid?
  Ik zal vanavond even een vochtmeter in de kruipruimte leggen om te zien hoe hoog deze daadwerkelijk is. In huis schommelt het tussen 45-55%.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  De temperatuur van de kruipruimte is ook belangrijk. Met deze site kan je berekenen bij welke temperatuur en luchtvochtigheid het dauwpunt ontstaat.
   

  ThijeP

  • #7
  Temperaruur momenteel in kruipruimte 15,6gr. En luchtvochtigheid 68%.
  Ondervloer onder laminaat was overigens met aluminium laag.

  Foto van de staat van de vloerplanken:
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  En de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte van de laatste foto.
  Hoe lang licht de vloer er zo bij. Ik bedoel wanneer is het aluminium verwijdert. Die folie lag deze goed aangesloten tegen de plinten. Geen naad van een paar cm. of meer?

  Als ik naar de muur boven de plinten kijk zie ik ook iets van ex vocht. Wat is dit voor een muur?
   

  ThijeP

  • #9
  17.0gr en 60%. Folie heb ik vanochtend verwijderd. Lag tegen de plinten aan. De muur is de buitenmuur. Spouwmuur met isolatie.
  Muur lijkt inderdaad aangesmeerd.
   

  ThijeP

  • #10
  De kruipruimte ventilatiegaten waren dichtgepurd (plastic roosters in de muur). Deze weer opengemaakt. Vloerplanken deels verwijderd en begonnen met doorzagen van de houten balken. Deze zijn helaas ook niet meer 100%. Ik hoop het vochtprobleem op te lossen doordat de gaten weer opengemaakt zijn. Iemand anders een idee waarom je die gaten dicht zou maken?

   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
  Tocht, de vloer koelt sneller af, dus de ventilatieopeningen worden dichtgezet. Geen ventilatie is geen oplossing, dat blijkt nu wel
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Ik zou eerst eens op een rijtje zetten wat een nieuwe betonvloer met isolatie eronder gaat kosten.
  De tijden veranderen en als u van het gas af gaat is een goed geïsoleerde vloer met vloerverwarming een gouden greep, op de een of andere manier moet u toch het huis verwarmen en dat kan dan veel gemakkelijker en veel goedkoper met een warmtepomp.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu