Ventilatie kruipruimte onder houten vloer

Fridtjov

 • #1
Hallo, Wij hebben onlangs een zwamsanering laten uitvoeren, in onze tussenwoning uit 1906, ivm zwamvorming in de houten vloerdelen door vocht. Nu is er onder de nieuwe houten vloer een bodemafsluiter gerealiseerd in de vorm van isolatiechips.

Nu zit ik met de volgende vraag:

De zwambestrijder beweerde dat er geen ventilatiegaten nodig waren in de gevel (deze zijn namelijk niet aanwezig), omdat de isolatiechips condensvorming tegen de onderzijde van de vloer tegengaan. Als ik door de straat loop zie ik echter veel woningen die wel zijn voorzien van ventilatie roosters en ik lees veel berichten dat er met isolatie juist ventilatie nodig is. Klopt dit en is het verstanding om alsnog ventilatierooster aan te brengen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kacheltje

  • #2
  Even goed redeneren dan kom jezelf misschien tot een conclusie.

  Condenseren ontstaat meestal op de koudste plekken.
  Door de bodem te isoleren met schelpen wordt je kruipruimte warmer door warmte vanuit je woning.
  Vocht vanuit de koude bodem zal minder snel verdampen wat er verdampt zal een verhoging geven van de luchtvochtigheid. Als de bodem het koudste punt blijft geholpen door de isolatiechips blijft het daar.

  Ga je flink ventileren dan koelt je kruipruimte af en met een vriezende periode is je kruipruimte kouder dan de bodem. kans dus dat vocht uit de bodem wil condenseren in de kruipruimte of de afgekoelde delen van de kruipruimte.

  De isoleerders hebben opdracht gekregen het probleem op te lossen en zouden garant moeten staan voor hun klus. Als zij al aangeven dat zonder ventilatievoorziening geen problemen te verwachten zijn kunnen ze dit vast even via een document kunnen bekrachtigen zodat je daar op terug kunt komen mochten de problemen terug keren.
  :wink:
   

  Emiel1

  • #3
  In de originele situatie zullen er ongetwijfeld ventilatieopeningen zijn geweest tbv de kruipruimte onder de houten vloer. Zijn die nu dichtgemaakt ?

  Waarom is een nieuwe houten vloer aangelegd en niet meteen betonvloer oid... Zwambestrijding is in de praktijk vaak alleen een tijdelijke probleemoplossing. Heb het zelf meegemaakt en na verloop van tijd (ook na jaren) komen problemen gewoon weer terug.

  Ondanks uitleg hierboven kan ik me niet voorstellen dat ventilatie achterwege kan blijven. Maar aan de andere kant: als "men" garantie geeft, dan kunt u zich daarop uiteraard beroepen als er onverhoopt weer problemen ontstaan.

  Emiel
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu