Geen ventilatie kruipruimte; hoe op te lossen?

Nielsklus

  • #1
Beste klussers,

Afgelopen zomer heb ik regelmatig in de kruipruimte gelegen van ons huis wat we in april gekocht hebben. Toentertijd was de bodem droog tot aardvochtig. Deze week begon het ons op te vallen dat de laminaatvloer bol begint te staan en dat de vloer toch wel erg koud is. Nogmaals de kruipruimte ingegaan en tot de ontdekking gekomen dat deze nu erg nat is (plassen water hier en daar.) Nu kwam ik tot de ontdekking dat er totaal geen ventilatie in de kruipruimte aanwezig is. Nu is er al veel geschreven op dit forum over vochtige kruipruimtes en ventilatie, maar ik zit met een specifieke vraag m.b.t. dit probleem.

Ons huis heeft aan de buitenkant enkele ventilatiegaten (verticaal gemetselde stenen met enige tussenruimte), welke in de kruipruimte uitkomen op stenen met gaten erin. Nu is er totaal geen doorstroom van lucht omdat de spouw ooit na-geïsoleerd is en deze isolatie nu dus ook achter de ventilatiegaten zit. Met andere woorden: Het 'ventilatiekanaal' zit vol met isolatiemateriaal.

Bestaat er een mogelijkheid om deze ventilatie weer open te krijgen en zo ja, is dit dan wel aan te raden? (Ik kan me voorstellen dat het openmaken van deze spouwmuurventilatie ervoor zorgt dat het vocht uit de kruiptuimte juist in de spouwisolatie getrokken wordt i.p.v. naar buiten). Of kunnen we bijvoorbeeld beter renovatiekokers (laten) plaatsen?

Alvast bedankt.
 

Tiho

  • #2
Waarom zou dat vocht nu dan niet in de spouwmuur trekken de muur is niet dampdicht toch? Maar daar kun je idd renovatiekokers voor gebruiken, die zijn daarvoor.

Ik zou me ook drukker maken over mijn vloer dan over de spouwmuur.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #3
Gewoon renovatie roosters aanbrengen.
deze zijn zwart met een pijje er aan.
en de laminaat vloer heeft te weinig riumte om te werken.
en mijn vraag is wat licht er onder de laminaat vloer.
en waar is de beganegrondvloer van gemaakt.
 

Nielsklus

  • #4
De laminaatvloer heeft aan alle kanten nog voldoende ruimte om te werken, maar iedere keer als we de vloer aandrukken zodat deze opschuift komt hij weer op dezelfde plek bol te staan. Onder het laminaat ligt een alufoam ondervloer met speciale dampwerende laag. Deze ondervloer is met van die overlappende flappen/stroken aan elkaar geplakt. De beganegrond vloer bestaat uit een broodjesvloer met daarop een gegoten dekvloer.

Ik zal eens bij betonboor bedrijven bij ons in de regio informeren wat het kost om een aantal renovatiekokers te laten plaatsen. Ongeacht of het laminaat nu wel of niet door dit vocht bol is komen te staan lijkt het me toch verstandig om een vorm van kruipruimteventilatie te hebben.
 

MvanV

  • #5
Ventilatie is altijd van belang onder een vloer.

Maar je kan wel het het vocht een stuk moeilijker maken door folie op de bodem te leggen. Of een laag piepschuimchips.

Het vocht kan dan niet meer verdampen uit de grond. Het beste is niet alleen de grond afsluiten, maar ook de vloer of de bodem isoleren, zodat er ook geen koudecondens meer neerslaat. Dat is bovendien comfortverhogend en bespaart energie.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Isolatie schelpen wil ookgoed helpen zeker tegen het vocht.
Google maar even op iso schelp daar zul je zien dat de prijs bets meevalt.
En altijd een droge vloer
 

Tiho

  • #7
Houdt er wel rekening mee, dat de laag minimaal 25 cm boven de hoogste grondwaterstand moet komen. Dus als je nu een krappe kruipruimte hebt kom je er daarna echt niet meer in.

Verder hoeft er niet meer geventileerd te worden volgens de heren en bij mij is het idd al twee jaar kurkdroog zonder.

En wat is meevallen, ik had er behoorlijk van op vakantie gekund :mrgreen:
 

MvanV

  • #8
Die 25 cm is volgens mij om een goede isolatie te garanderen.
DUnner werkt ook tegen verdamping en om te isoleren, alleen minder goed.
 

Tiho

  • #9
Dat is geheel correct, maar als je de ruimte hebt waarom niet. Bij mij zijn er stukken tussen waar meer dan een halve meter ligt. En het is er echt niet koud :wink:
 

MvanV

  • #10
Inderdaad gewoon dik doen als dik kan, je betaalt vooral uurloon en voorrijkosten, materiaal valt wel mee.
Maar als dik niet kan, is dun beter dan niet.

ALs er isolatieschuimschelpen in liggen zul je overigens ook veel minder snel er bij moeten, want ze beschermen leidingwerk ook.

Veel leidingproblemen komen immers door roest of vocht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu