Extra ventilatie aanbrengen in kruipruimte?

Boon

  • #1
Hallo,

Wij hebben een aantal maanden geleden een huis gekocht. Het is een twee-onder-een-kap en dateert uit 1992. Het huis heeft een betonnen vloer die in de kruipruimte is geïsoleerd met tempex (ca. 10cm). In het verleden is er ook een aanbouw aan de achterkant aangebouwd waaronder geen kruipruimte aanwezig is, hierbij zijn de ventilatierooster aan de achterkant ook verdwenen. Resultaat: vocht in de kruipruimte.
In de zomer blijft de grond vochtig en is er ook zwam te constateren, in de winter staan er plassen water in de kruipruimte en is de vochtcondensatie (vocht wat neerslaat op het tempex) ook vele malen groter.

Vragen die bij mij naar boven komen zijn:
- Wat zou ik hier tegen kunnen doen?
- Is het mogelijk om ventilatie aan te brengen onder de aanbouw door, en zou dit effect hebben?
- Zou het vochtprobleem ook opgelost kunnen worden met schelpen of tempex chips o.i.d.?
- Is het echt noodzakelijk om hier iets tegen te doen?

Als ik op internet ga zoeken kom je vaak alarmerende berichten tegen over het feit dat een vochtige kruipruimte slecht is voor de gezondheid, optrekkend vocht en zelfs stukken over radongas wat kan voorkomen in vochtige, slrcht geventileerde kruipruimtes.
Zouden jullie mij kunnen helpen aan een antwoord?
Alvast bedankt!
 

Emiel1

  • #2
Als er zoveel water in de kruipruimte staat, is ventilatie en/of bodembedekking niet afdoende om probleem geheel op te lossen. Misschien is de grondwaterstand (te) hoog (of de kruipruimte te diep...). Beter ventileren is altijd een goed, maar in uw geval moeilijk te realiseren. En wat is het voordeel ? Als u geen last heeft van optrekkend vocht in de muren of anderzins overlast ondervind van een "koude" vloer, dan is het denk ik een kwestie van situatie accepteren "zoals het is"...

Mogelijk zou u bodem onder kruipruimte nog kunnen bedekken met (landbouw)folie om condensatie van water tegen onderzijde vloer enigszins tegen te gaan.



Emiel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Polystyreen chips zijn prima voor het isoleren van een kruipruimte, ook als er soms water in staat, de chips blijven drijven op water en blijven dus isoleren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu