Vensterbank verbreden / houtverbinding extra balk

Katootje81

  • #1
Hoi!

ik heb een smalle vensterbank (lxbxh = 260x12,5x4,5 cm) en wil deze graag verbreden. de bestaande vensterbank is gemaakt van een balk grenen- of vurenhout en afgelakt in een donkerdere kleur. ik dacht ik zoek gewoon zo'n zelfde grenen/vuren balk van dezelfde afmetingen, schuur de laklaag van de bestaande balk er af en lak beide balken opnieuw in dezelfde (blanke) kleur. dan leg ik de nieuwe balk tegen de oude aan, zodat de bovenkanten van beide balken op dezelfde hoogte liggen.

alleen hoe bevestig ik de balken blind aan elkaar? met deuvels? is dat sterk genoeg om zware plantenpotten te houden? bestaan er ook stalen deuvels? heeft iemand een goed idee? ik ben benieuwd!
 

StefanD

  • #2
Deuvels zijn daarvoor sterk zat. Voor extra sterkte zou ik de balk ook nog met montagekit vastlijmen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou houtlijm gebruiken tussen het hout, geen montagekit :wink:
 

Tiho

  • #4
Waarom? Dat is.bomvrij hoor IJkenhout.

Tussen de twee balken heb je dan ook een naad welke je moet plamuren. Dan kun je net zo goed een paar schroefnaden dichtmaken toch?
 

Katootje81

  • #5
Hoi! dank voor het reageren! ik moet nog even wennen aan het idee dat een paar van die kleine deuvels (1cm doorsnede, cm of 5 lang?) en een beetje lijm echt sterk genoeg zouden zijn om én de nieuwe vensterbankbalk én ook nog de helft van het gewicht van een paar zware plantenpotten zouden kunnen hebben.. ben een beetje bang dat de potten straks op de grond liggen.. ;-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Alleen lijm is in principe al voldoende. Het goed op elkaar klemmen is belangrijk, deuvels zijn daarom erg aan te bevelen. Als alles dekken wordt afgewerkt, zou ik er aan de voorkant een paar flinke schroeven indraaien, dan heb je geen deuvels nodig. Het lijm oppervlak uiteraard vrijmaken van verf.

Hout op hout lijm je nou eenmaal met houtlijm. Als de delen netjes op elkaar passen, is er geen naad te plamuren. Zijn de delen niet helemaal recht, kan je beide delen een beetje afschuinen zodat je een V-naadje krijgt. Dat is soms handiger/netter dan plamuren.
 

Katootje81

  • #7
Oké! ik ga het gewoon proberen :-) ik vind een naadje niet storend dus ik zal de kantjes inderdaad netjes afschuinen, bedankt voor de tip!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu